Fotografija: Zdenka Henc, Dario Hrebak i Nenad Martinovski/ Foto: Deni Marčinković
Zdenka Henc, Dario Hrebak i Nenad Martinovski/ Foto: Deni Marčinković

Hrebak: "Proračun za 2023. godinu najveći je u povijesti. Imamo pet kapitalnih projekata"

Glavni gradski dokument podržali su i koalicijski partneri te njegovo sutrašnje usvajanje ne bi trebalo biti upitno- Vrtić na sjeveru grada, obnova Sokolane za sportske potrebe, obnova starog zatvora za potrebe Digitalnog inovacijskog huba, izgradnja studentskog doma te završetak izgradnje sortirnice i kompostane, kapitalni su bjelovarski projekti planirani za sljedeću godinu, istaknuo je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak prilikom današnjeg predstavljanja proračuna za 2023. godinu.

Kako se moglo čuti, planirani proračun najveći je u povijesti te iznosi 386 milijuna kuna, odnosno 51 milijun eura, a o njemu će se raspravljati na sutrašnjoj sjednici Gradskog vijeća. Budući da su današnjoj prezentaciji prisustvovali i HSLS-ovi kolacijski partneri, Nenad Martinovski (HDZ) i Zdenka Henc (nezavisna vijećnica), dvojbe oko usvajanja najvažnijeg gradskog dokumenta ne bi trebalo biti. 

Projekti vrijedni 1,2 milijarde kuna

- Imamo pripremljenih projekata u vrijednosti 1,2 milijarde kuna, tako da su mogući rebalansi tijekom godine. U svakom slučaju ovo je prvi u nizu proračuna kojeg ćemo kao koalicijski partneri pokrenuti, s ciljem realiziranja svih kapitalnih projekata, koji su već spremni, dodao je Hrebak.

Prvi čovjek Bjelovara najavio je i povećanje kvota u dječjim vrtićima, odnosno smanjene listi čekanja, dovršetak korza, početak projekta šeste osnovne škole, ali i gradnju spojne ceste od Istočne obilaznice do Poslovne zone, koja je preduvjet za izmještanje teretnog prometa iz centra grada.

Centar regije

- Neki će reći da smo gramzljivi te da ovakav način planiranja nije održiv. Vidjet ćemo tko će biti u pravu, no u svakom slučaju ambicije su nam velike, a izazove uvijek očekujemo. Bjelovar naprosto više nema vremena za čekanje. Postali smo centar regije, odnosno lokomotiva koja vuče ostale gradove. Ako se želimo razvijati, moramo preuzeti i malo rizika te žešćim tempom krenuti u realizaciju projekata, naglasio je Hrebak.

Da je proračun realno planiran, smatra i predsjednik Gradskog vijeća Nenad Martinovski.

- Imamo dobru koalicijsku suradnju, zajednički predlažemo projekte te ih rješavamo. Vjerujem da je proračun izvediv, jer su svi projekti dobro planirani, rekao je Martinovski.

Zadovoljstvo je iskazala i Zdenka Henc.

- Za sve planirane projekte sredstva su predviđena u EU fondovima. Bjelovar je već prepoznat kao grad koji povlači najveća sredstva iz Europske unije, tako da od ovog proračuna imamo velika očekivanja, zaključila je Henc. 

Dobijete informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!