Fotografija: Studentski dom trebao bi se početi graditi iduće godine/ Foto: MPlan
Galerija
Studentski dom trebao bi se početi graditi iduće godine/ Foto: MPlan

Pogledajte kako će izgledati studentski dom u Bjelovaru: "Gradnja kreće iduće godine"

Na bjelovarskom Veleučilištu trenutno studira oko 800 studenata, a većina njih imaju problema s menzom te smještajnim kapacitetom, a to bi se uskoro trebalo promijeniti, kaže HrebakIduće godine trebalo bi početi uređenje bivšeg učeničkog doma u središtu Bjelovara, kojeg aktualna gradska vlast planira pretvoriti u studentski dom, rečeno je prilikom današnje prezentacije ovog projekta.

- Na bjelovarskom Veleučilištu trenutno studira oko 800 studenata, a većina njih imaju problema s menzom te smještajnim kapacitetom. Zahvaljujući ovom projektu to bi se trebalo promijeniti, jer će u Nazorovoj ulici niknuti studentski dom s 35 soba, koji će moći primiti 63 studenta. Također, u sklopu doma bit će izgrađena i studentska menza, a cijeli projekt vrijedan je 20-ak milijuna kuna, poručio je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak dodavši da je građevinska dozvola već ishođena.

Bjelovar postaje veleučilišni grad

Ostvare li se svi zacrtani planovi, rekonstrukcijska obnova bivšeg učeničkom doma trebala bi trajati godinu dana, odnosno prvi studenti u novi dom trebali bi ući u akademskoj godini 2024./2025.

- Ovo je jedan od strateških gradskih projekata, jer time u pravom smislu postajemo veleučilišni grad, a paralelno s tim imat ćemo trajno rješenje studentske menze. Kad se dom uredi, studenti će imati pravi nadstandard, jer će im se predavaonice nalaziti na udaljenosti od svega stotinjak metara od soba i menze. Što se soba tiče, riječ je o jednokrevetnim, dvokrevetnim i trokrevetnim, a na dvije sobe nalazit će se jedna kupaonica, dodao je bjelovarski gradonačelnik.

Kako kaže, sredstva za projekt su osigurana, a realizirat će se ili kroz ITU mehanizam ili konstrukcijsku obnovu.

Projekt su predstavili bjelovarski gradonačelnik te predstavnici Veleučilišta i tvrtke MPlan/ Foto: Deni Marčinković
Projekt su predstavili bjelovarski gradonačelnik te predstavnici Veleučilišta i tvrtke MPlan/ Foto: Deni Marčinković

Prema riječima projektantice Dorotee Kaurić, zgrada je zaštićena konzervatorskim smjernicama te će maksimalno zadržati sadašnji izgled.

- U dvorišnim zgradama gradit će se nove etaže koje će zapravo spojiti te dvije zgrade. Pored toga, zgrada će se konstruktivno ojačati i energetski obnoviti. Buduća menza nalazit će se u prizemlju i bit će povezana s dvorišnim dijelom, Dorotea Kaurić, projektantica tvrtke MPlan.

Dugogodišnji san

Zadovoljstvo ovim projektom iskazala je i Tatjana Badrov, prodekanica Veleučilišta u Bjelovaru.

- Iznimno smo sretni što je realizacija ovog projekta sve bliža, tim više što je studentski dom naša dugogodišnja želja. Poznato je da u Bjelovaru nema stanova za najam. Također, od 138 studenata koji su fakultet završili u prošloj akademskoj godini, samo jedan je prijavljen na Zavod za zapošljavanje. Taj podatak ovoj priči daje dodatan smisao, poručio je Badrov.

Dodala je i to da su već obavljeni razgovori s Ministarstvo glede menze, te da Bjelovar ne bi trebao imati problem da ponuditelji te usluge ne žele raditi, kao što je to slučaj u Koprivnici. 

Recimo i do da prema sadašnjim podatcima, otprilike 150 redovnih studenata nije iz Bjelovara i bliže okolice.

Dobijete informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!

Kako će izgledati budući studentski dom, pogledajte u fotogaleriji.

Foto: MPlan
Foto: MPlan
Foto: MPlan
Foto: MPlan
Foto: MPlan
Foto: MPlan
Foto: MPlan
Foto: MPlan
Foto: MPlan
Foto: MPlan
Foto: MPlan
Foto: MPlan
Foto: MPlan
Foto: MPlan
Foto: MPlan
Foto: MPlan
Foto: MPlan
Foto: MPlan
Foto: MPlan
Foto: MPlan