Fotografija: Nakon dugotrajne rasprave većina je ipak bila protiv produljenja roka/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Nakon dugotrajne rasprave većina je ipak bila protiv produljenja roka/ Foto: Deni Marčinković

Gradsko vijeće spriječilo potencijalnu izgradnju spalionice opasnog otpada u Bjelovaru

Prema Hrebakovim riječima, u spisu se spominje gospodarenje opasnim otpadom, iako je u početku bila riječ isključivo o neopasnom otpadu...
Nakon duge rasprave bjelovarski gradski vijećnici s 15 glasova protiv te tri suzdržana obili su produžiti rok za ishođenje građevinske dozvole trgovačkom društvu PRODUZIONE ECO d.o.o. i tako, kako se moglo čuti na samoj sjednici, spriječili su potencijalnu izgradnju spalionice otpada na Lepircu. 

Naime, sredinom 2019. godine spomenuta tvrtka nakon što se jedina javila na natječaj, sklopila je četiri kupoprodajna ugovora s Gradom vezana za isto toliko čestica, a nije nevažno spomenuti da su tri čestice u nadležnosti gradonačelnika, dok je za četvrtu suglasnost dalo Gradsko vijeće.

Zahtjev za produljenjem roka

Nadalje, nakon što u osam mjeseci, odnosno u ugovorom predviđenom vremenu, kupac nije ishodio građevinsku dozvolu, zatražio je produljenje tog roka. Gradonačelnik Hrebak, temeljem zaključka Komisije za gospodarenjem nekretninama u vlasništvu Grada to je i omogućio za čestice u njegovoj nadležnosti.  Međutim i taj rok istekao je krajem lipnja ove godine te je tvrtka PRODUZIONE ECO, pravdajući se pandemijom, zatražila dodatno produljenje, a taj se zahtjev danas našao i na Gradskom vijeću.

Spomenimo i to da se tijekom rasprave po ovoj točki moglo čuti da se prvotna ideja, koju su vlasnici tvrtke prezentirali, bitno razlikuje od ideje prikazne u dokumentima koje su u međuvremenu dostavljali. Prema Hrebakovim riječima, na njegovom se stolu tako našao spis u kojem se spominje gospodarenje opasnim otpadom, odnosno tzv. spalionica otpada, iako je u početku bila riječ isključivo o neopasnom otpadu.

Prostorni plan ne dozvoljava spalionicu

Recimo i to da je Prostornim planom Grada Bjelovara jasno naznačeno da na području Grada nije dozvoljeno gospodarenje takvim otpadom. Također, na sjednici je rečeno i da je tvrtka u međuvremenu promijenila idejno rješenje, iz kojeg je izbačen dio vezan za opasane tvari. 

Dodatne sumnje u realizaciju ovog projekta pojavile su se promjenom sjedišta spomenute tvrtke, koja se sada umjesto u Umagu nalazi u Franjevačkoj ulici u Bjelovaru, a prema riječima Željke Vizi, jedne od pravnica Gradske uprave, na toj lokaciji nigdje nije naznačena ploča s imenom te tvrtke.

Razičito mišljenje vladajuće većine

Također, prema tvrdnjama ostalih članova gradske pravne službe, prekoračenjem roka sklopljeni ugovor ne smatraju se raskinutim, a mišljenja su da eventualni raskid ugovora ne bi trebao prouzročiti veću financijsku štetu Gradu. Pitanje eventualnog financijskog gubitka upravo je i bilo predmet rasprave gradskih vijećnika, budući da se svi slažu da se taj projekt treba prekinuti.

<p>Na trećoj sjednici GV vladajuća većina pokazala je različito mišljenje oko ove točke, iako su na kraju donijeli zajedničku odluku/ Foto: Deni Marčinković</p>

Na trećoj sjednici GV vladajuća većina pokazala je različito mišljenje oko ove točke, iako su na kraju donijeli zajedničku odluku/ Foto: Deni Marčinković

Naime, Ante Topalović (HDZ) predlagao je da se točka ili makne s dnevnog reda ili da se traženi rok ipak produži, ali bez davanja suglasnosti za izgradnju spalionice. Kako kaže, na taj način izbjegli bi se eventualni troškovi Grada, a ujedno bi se i kupilo vrijeme za dodatna pravna savjetovanja.

Sličnog mišljenja bio je i Damir Bajs (DBNL), tvrdeći da iz dobivenih materijala nije moguće donijeti konkretnu odluku, a zatražio je i uvid u sve do sada sklopljene ugovore. Vijećnici HSLS, kojima svega jedna ruka nedostaje do natpolovične većine, odlučno su zagovarali odbijanje ove odluke, uz obrazloženje da se ovoj priči treba stati na kraj, a istog mišljenja bio je i odnedavno nezavisni Dražen Medved, kao i SDP-ova Antoneta Đokić.

Mirno rješenje ili sud

Nakon dodatnih pojašnjena gradskih pročelnika te informacije da je i Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine također dalo mišljenje da je ovdje  ipak riječ o spalionici otpada, vijećnici su odbili produžiti rok tvrtki PRODUZIONE ECO. Kao što smo već rekli 15 vijećnika glasalo je protiv produljenja roka, dok su dva vijećnika Kluba Damira Bajsa te Borislav Kozić bili suzdržani po ovom pitanju. 

Jedina nepoznanica sada ostaje vidjeti kako će se ova priča odviti po pitanju raskida ugovora te hoće li Grad imati veće financijske štete. Gradonačelnik je najavio dodatne razgovore s vlasnicima tvrtke, a svi se nadaju da se stvar riješiti mirnim putem, odnosno da će Grad vratiti oko dva milijuna kuna, koliko je dobio prodajom zemljišta, a ono bi se tada trebalo ponovno vratiti u vlasništvo Grada.