Fotografija: Marko Mihalinec i Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković
Marko Mihalinec i Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković

Hrebak: "100 Ukrajinaca možemo prihvatiti odmah, a bude li potrebe, mjesta ima za njih 300"

Ukrajince trebamo prihvatiti ne kao izbjeglice, migrante ili azilante, već kao naše sugrađane, odnosno ljude koji su se zatekli u nevolji, smatra Hrebak- Realno je za očekivati da izbjeglice iz Ukrajine dođu i na područje grada Bjelovara. Stava sam da ne smijemo zaboraviti što je sve Ukrajina napravila za Hrvatsku. To je jedna od prvih zemalja koja je priznala našu samostalnost i slobodu, stoga duboko osjećam da im trebamo uzvratiti istom mjerom. Ukrajince trebamo prihvatiti ne kao izbjeglice, migrante ili azilante, već kao naše sugrađane, odnosno ljude koji su se zatekli u nevolji, tim je riječima bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak započeo današnje obraćanje medijima.

Tom prilikom Hrebak je naglasio da i to da su stručne službe Grada Bjelovara već napravile analizu potrebnu za prihvaćanje izbjeglica. 

Suradnja sa Županijom

- Spremni smo odmah prihvatiti stotinu Ukrajinaca u Bjelovaru, a ukaže li se potreba, taj broj može biti i puno veći, odnosno imamo mjesta za oko tristotinjak osoba. Također, osiguran je i novac u proračunu za te svrhe, odnosno gradonačelnik imam pričuvu za takve situacije. Podsjetit ću, u Bjelovaru živi 21 od 22 nacionalne manjine i zato smo dužni reagirati među prvima, istaknuo je bjelovarski gradonačelnik.

Dodao je i to da je u komunikaciji sa županom Marko Marušićem oko zajedničke suradnje glede pripreme hrane ili organizaciji medicinske ili bilo kojeg drugog oblika pomoći.

Smještaj u Novom Vinodolskom

Pored smještajnih kapaciteta na području samog Grada, izbjeglice će biti moguće primiti i u gradskom odmaralištu u Novom Vinodolskom.

- Kapaciteta ima dovoljno, točnije na raspolaganje možemo staviti minimalno 60 kreveta, a moguće je da taj broj naraste i do 80. Nadalje, odmaralište je dostupno cijele godine, a uz same ležaje, na raspolaganju je i kuhinja te grijanje. Novi Vinodolski je uvijek spreman za naše Bjelovarčane, stoga sam uvjeren da će biti susretljivi i za Ukrajince, zaključio je direktor Poduzeća za upravljanje sportskim objektima Marko Mihalinec.