Fotografija: U Bjelovaru cijena vrtića sada iznosi 400 kuna po djetetu/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
U Bjelovaru cijena vrtića sada iznosi 400 kuna po djetetu/ Foto: Deni Marčinković

Bjelovar dobiva dva nova vrtića. "Jeftinije je dijete upisati u vrtić nego ga čuvati doma"

Uz vrtić u Ulici Viktora Bubnja, gradit ćemo i vrtić u Ždralovima. U posljednjih 40 godina nije se izgradio niti jedan, a mi ćemo u pet godina izgraditi čak tri vrtića, kaže Hrebak- Kupit ćemo biskupijsko zemljište u Ždralovima i tu planiramo graditi još jedan vrtić. Na jučerašnjem sastanku precizirali smo sve detalje glede prodaje, a vrtić se projektira već nekoliko mjeseci i vjerujemo da ćemo za par tjedana imati i građevinsku dozvolu, pored ostalog kazao je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak na današnjoj konferenciji za medije.

Dva nova vrtića

Dodao je i to da cijena bila izuzetno povoljno, oko 30 tisuća kuna, a budući vrtić nalazit će se preko puta novog stadiona na Brdu. Uz vrtić u Ždralovima, prema Hrebakovim riječima, spreman je i projekt vrtića u Ulici Viktora Bubnja i ostalo je samo još sačekati raspisivanje natječaja u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković
Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković

Projektantica Ana Rašan kazala je da će vrtić biti velik 480 kvadratnih metara, a moći će primiti 52 djece, odnosno jednu jasličku i dvije vrtićke skupine.

- Prema informacijama koje imam, natječaji za vrtić trebali bi krenuti u veljači ili ožujku, dok se u svibnju očekuju natječaji za škole. Izgradnja dva vrtića naš je cilj koji smo si zadali i vjerujem da ćemo ga uskoro i ispuniti. Time bi u pet godina izgradili čak tri vrtića, a usporedbe radi, posljednjih 40 godina nije izgrađen niti jedan, naglasio je Hrebak.

Smanjene cijene 

Još jedno od njegovih predizbornih obećanja bilo je i snižavanje cijene vrtića, koje je s prvim danom ove godine i stupilo na snagu.

- Uskoro bi roditelji trebali dobiti nove uplatnice koje će umjesto 500 iznositi 400 kuna, a kad smo došli na vlast cijena po djetetu iznosila je 750 kuna. Drugi gradovi, poput Koprivnice, idu na poskupljenje, dok mi smanjujemo cijenu, kazao bjelovarski čelnik.

Osvrnuo se i na cijenu plina, koja prema njegovim riječima, nije utjecala na poslovanje Dječjeg vrtića Bjelovar, jer je njihov distributer Međimurje plin, a ne Gradska plinara Zagreb.

Dario Hrebak, Anna Lauš i Ana Rašan/ Foto: Deni Marčinković
Dario Hrebak, Anna Lauš i Ana Rašan/ Foto: Deni Marčinković

- Ista stvar je i s Gradskom upravom, a danas sam poslali upite i u sve ostale gradske ustanove i za sada nemam informacija da netko od njih ima probleme, poručio je Hrebak. 

Liste čekanja

Zadovoljstvo izgradnjom još jednog vrtića iskazala je i ravnateljica Dječjeg vrtića Bjelovar Anna Lauš.

- Sva obećanja koja su iz Grada stizala uvijek su i ispunjena. Pandemija nam je, kao i drugima, uvelike otežala rad, stoga se zahvaljujem svim našim djelatnicima, kojih je trenutno 92. Trenutno imamo skupina koje su u samoizolaciji, ali vrtić funkcionira. Novi vrtić trebao bi smanjiti liste čekanja, na kojoj se trenutno nalazi oko 150 djece, uglavnom jasličkog uzrasta. Smanjene cijene vrtića uvelike su pridonijele većim listama čekanja, jer danas je jeftinije djecu upisati u vrtić, nego ga čuvati doma ili koristiti takozvani "baka servis", zaključila je Lauš.