Fotografija: Potpisivanje ugovora u Gradskoj vijećnici/ Foto: Pakrački list
Galerija
Potpisivanje ugovora u Gradskoj vijećnici/ Foto: Pakrački list

Grad Pakrac za rad udruga osigurao 1,2 milijuna kuna: "Svaka od njih značajna je na svoj način"

Zadovoljna sam radom naših udruga koje obogaćuju društveni život grada, kaže gradonačelnica Pakraca Anamarija BlaževićU prostorijama Gradske vijećnice kompleksa kurije Janković 3. svibnja potpisana je većina od 30 pripremljenih ugovora za prijavljene projekte udruga s područja Grada Pakraca. Dvadesetak prisutnih predstavnika udruga ugovore je potpisalo u društvu gradonačelnice Anamarije Blažević i Marijana Širca, gradskog pročelnika za društvene djelatnosti, piše Pakrački list.

Unatoč koroni sredstva nisu smanjena

Prilikom uručenja Blažević je istaknula zadovoljstvo radom lokalnih udruga rekavši da je svaka na svoj način značajna i kao takvi obogaćuju društveni život grada. Također, njezine pohvale na adresu udruga otišle su i zbog razumnog ponašanja te odgovornog financijskog raspolaganja sredstvima u protekloj korona godini, kad Grad nije smanjivao uobičajene iznose, ali je kod pojedinih udruga bilo slučajeva odricanja djela novca zbog ograničenog djelovanja.

Ugovor je potpisala gradonačelnica Anamarija Blažević/ Foto: Pakrački list
Ugovor je potpisala gradonačelnica Anamarija Blažević/ Foto: Pakrački list

Odlukom o raspodjeli sredstava za područje udruga u kulturi, za financiranje je odobreno 13 projekata koje je prijavilo 10 udruga, a financirat će se ukupnim iznosom od 150.000 kuna. Za područje  tehničke kulture financirat će se dva projekta u ukupnom iznosu od 10.000 kuna, a iz ostalih područja djelatnosti udruga, odabrano je 15 prijavljenih projekata koji su ukupno vrijedni 86.000 kuna.

Grad izdvaja respektabilan iznos

- Izvorni proračun Grada Pakraca je oko 10 milijuna kuna, a za rad udruga ove godine izdvajamo ukupno 1.156.000 kuna i držim da je to respektabilan iznos. Ranije u ožujku je potpisano 13 ugovora s udrugama proisteklim iz Domovinskog rata za koje je Grad ukupno osigurao 160.000 kuna. Kad tome pridodamo 30 današnjih ugovora, sveukupno ćemo sufinancirati provedbu 43 projekta u ukupnom iznosom od 406.000 kuna. Za redovan rad sportskih udruga Grad preko Sportske zajednice posebno izdvaja 750.000 kuna što u konačnici dovodi do spomenutih 1.156.000 proračunskih kuna - izjavila je Blažević te napomenula da na taj iznos valja dodati i povremene gradske financijske intervencije kojih na godišnjoj razini bude u visini nekakvih pedesetak do stotinu tisuća, ali su uvijek iz raznih i opravdanih razloga pa kao takve i nailaze na razumijevanje. Zaključno, pozvala je predstavnike udruga da nastave s dobrom praksom korištenja ostalih sredstva financiranja poput natjecanja na županijskim, regionalnim, državnim te natječajima Europske unije, prenosi Pakrački list.