Fotografija: Pivovara Slavonica otvorila je novu terasu, ponudila novu vrstu piva i najavila još noviteta/Foto: Privatna arhiva
Galerija
Pivovara Slavonica otvorila je novu terasu, ponudila novu vrstu piva i najavila još noviteta/Foto: Privatna arhiva

Pakračka Pivovara Slavonica izbacila novo pivo i otvorila novu terasu: "Baš je po mom ukusu!"

"Narednih mjeseci namjeravamo predstaviti više novih vrsta piva iz jednostavnog razloga jer tržište traži nove proizvode", kaže Marko Barčan.Na novouređenoj terasi pivovare Slavonica u Ulici kralja Tomislava u Pakracu, u subotu 30. travnja je održan „Dan otvorenih vrata“ u sklopu kojeg je pred mnogobrojnim posjetiteljima Marko Barčan, vlasnik pivovare, premijerno predstavio novo pivo - Slavonska NEIPA, prvo pivo iz serije Slavonica classic.

Marko Barčan, vlasnik craft Pivovare Slavonica/Foto: Nikola Zoko
Marko Barčan, vlasnik craft Pivovare Slavonica/Foto: Nikola Zoko

- NEIPA je New England India pale ale, stil piva koji je nastao u novoj Engleskoj, dijelu SAD-a, a povijesno IPA stil piva vuče porijeklo iz vremena kada su Britanci vozili pivo u svoju tadašnju koloniju Indiju. Da bi pivo ostalo upotrebljivo i moglo izdržati tako dugo putovanje brodom, u njega su morali bacati jako puno hmelja koji u pivu ima funkciju konzervansa. 

Gorko, aromatično i jako pivo

Posljedica toga je da je to pivo bilo vrlo gorko i aromatično i imalo je veći postotak alkohola, pa tako i naša Slavonska NEIPA ima 6,2% alkohola. 

Slavonska NEIPA, novo pivo Pivovare Slavonica, bila je zvijezda večeri/Foto: Privatni album
Slavonska NEIPA, novo pivo Pivovare Slavonica, bila je zvijezda večeri/Foto: Privatni album

Za razliku od klasičnih IPA piva, verzija New England IPA piva koja su izuzetno popularna posljednjih godina, zadržala su svoju aromu i postotak alkohola iznad 6%, ali je smanjena gorčina. Inače to pivo odlikuje i mutnoća ili takozvani crazy haze, ali naše je iskustvo da naši potrošači za mutno pivo najčešće misle da je pokvareno pa je zato Slavonska NEIPA izbistrena do granične bistrine, pojasnio je Barčan. 

Grof, Grofica i Carica

U paleti njegovih piva su već dobro poznati Grof (Amber ale) koji je nazvan po grofu Juliju Jankoviću, zatim Grofica (American Pale ale) koja je ime dobila po Alojziji Janković, te Carica (IPA) u čast Mariji Tereziji. 

Sada je bogatija za novo pivo, prvo u nizu novih piva iz linije Slavonica classic u kojoj će kuhati razne stilove piva, dajući im svoj osobni pečat. 

Sve bogatija paleta Barčanivih piva/Foto: Mario Barač/MojPortal.hr
Sve bogatija paleta Barčanivih piva/Foto: Mario Barač/MojPortal.hr

- Narednih mjeseci namjeravamo predstaviti više novih vrsta piva iz jednostavnog razloga jer tržište traži nove proizvode. 

Prvo sljedeće koje je već u bocama i koje ćemo promovirati za dva tjedna je lager pivo, najpoznatiji i najrašireniji stil piva u svijetu. Plan je raditi nekoliko podvrsta lagera, a naše će imati 4,1% alkohola. Imamo ideju raditi i pšenično pivo, ali prije svega se kreativno igrati i istraživati u procesu proizvodnje, pri čemu se zadržavamo na četiri osnovne vrste sirovina, a to su voda, slad, hmelj i kvasac. Cijela priča bi trebala biti zaokružena pred zimu kada planiramo izbaciti i naše crno stout pivo Templar, ističe Marko koji se 2017. ozbiljno počeo baviti proizvodnjom piva. 

Slavonska NEIPA oduševljava!

Iz Virovitice su na degustaciju stigli supružnici Anita i Ervin, inače veliki ljubitelji craft piva. 

– Pijem redovno Markova piva i ova nova Slavonska NEIPA me oduševila, točno je po mojoj mjeri. Najbolje Markovo pivo do sada. U Virovitici ima puno ljubitelja i Grofa i Grofice i Carice, a bit će oduševljeni i ovim novim pivom, rekao je Ervin. 

Anita i Ervin su na degustaciju došli iz Virovitice / Foto: Mario Barač/MojPortal.hr
Anita i Ervin su na degustaciju došli iz Virovitice / Foto: Mario Barač/MojPortal.hr

U Markovom pivu su uživali i Pakračani Krešimir i Martin. 

- Inače volim pivo, a redovno pijem Markova piva. Budući da sam tradicionalan tip, nekako mi je najbolji Grof, ali i ovo novo je fino, sviđa mi se gorčina koja je taman, rekao je Krešimir.

- Ljubitelj sam IPA stila piva tako da mi ovakva aromatična piva nabolje odgovaraju. Slavonska NEIPA je i gorka upravo kako treba i mislim da je ovo jako dobro zaokruženo pivo, kaže Martin. 

Krešimir i Martin i inače piju Barčanova piva / Foto: Mario Barač/MojPortal.hr
Krešimir i Martin i inače piju Barčanova piva / Foto: Mario Barač/MojPortal.hr

Veselo je bilo i za stolom za kojim su, uz Markovu suprugu Ivanu, kćerkicu Beu i mamu Ankicu bile Davorka iz Lipika i njena sestra Sanja koja je zbog ove prigode potegnula iz Zagreba.

- Pila sam Markova piva redom kako su izlazila, ali moram priznati da mi je ovo novo najfinije, rekla je Sanja, a s njom se složila i Davorka. 

– Volim tu voćnu aromu i slatkoću u pivu i sviđa mi se ovo novo, ali inače sam veliki ljubitelj Grofice.

Sanja, Ivana i Bea lijevo te Davorka i Ankica desno / Foto: Mario Barač/MojPortal.hr
Sanja, Ivana i Bea lijevo te Davorka i Ankica desno / Foto: Mario Barač/MojPortal.hr

Barčan kaže da ga je prema pivarstvu „gurnula“ njegova potreba da u životu stalno traži nove izazove, a priznaje da je posao urednika u lokalnom mjesečniku Compas koji je do tada radio, prestao biti izazovan i polako se pretvarao u rutinu. 

- Imao sam priliku probati pivo Plavuša koje je u Zadru kuhala moja prijateljica Lipičanka Maja Šepetavec. Ona danas ima poznatu Brlog zadružnu pivovaru, ali ta Plavuša, koja je danas cijenjeno i poznato craft pivo, tada je bilo u povojima i praktički još nije imalo ni etiketu. Pivo mi se svidjelo iako do tada nisam bio ljubitelj piva, ali to kraft pivo je bilo bitno drugačije od industrijskog. Pomislio sam, ako Maja radi pivo, zašto ne bih i ja mogao raditi pivo. Krenuo sam učiti i educirati se putem interneta i po forumima, mogu reći da me skroz „uzelo“, imao sam neiskorišten veliki poslovni prostor u prizemlju obiteljske kuće, puno toga se poklopilo i na kraju sam od toga odlučio napraviti posao, kaže Marko koji je u ovaj posao uložio oko 100.000 eura od čega 50.000 eura ESIF zajma HAMAG BICRO-a, a 50.000 vlastitih uglavnom kreditnih sredstava. 

Pivovara Slavonica od 2017. 

U kolovozu 2017. je osnovao tvrtku, prvih godinu dana je utrošio na adaptaciju progona, a tek u srpnju 2018. je dobio dozvolu da je u statusu male, nezavisne pivovare. U istom mjesecu pušta na tržište pivo Grof, prvo pivo koje je proizveo i koje je i danas najpopularniji Barčanov proizvod. Do kraja godine zaživjela je i Grofica, a 2019. je na tržište dospjela i Carica. 

Započeo je kao Homebrewer, na kućnom loncu od 100 litara, s oko 800 litara mjesečno, a danas ja na proizvodnji od oko 3.000 litara piva mjesečno. Prostora za kuhanje u mogućem kapacitetu ima pa planira proizvodnju podići na 5.000 litara mjesečno, a kada to dosegne, otvorit će još jedno radno mjesto.

Krunoslav u postupku kuhanja / Foto: Privatni album
Krunoslav u postupku kuhanja / Foto: Privatni album

Glavno tržište je Zagreb, a njegova piva se može pronaći u brojnim kafićima i hotelima. Kaže da pivo jako dobro ide i u Virovitici, Slatini, Slavonskom Brodu, Novoj Gradišci, Požegi, Novskoj, Daruvaru i naravno na lokalnom području. U tijeku su pregovori s jednim trgovačkim lancem da se probije i na njihove police. 

Marko kaže da ga je korona jako usporila u razvoju, jer je prije korone dospio i u Dalmaciju i u Istru, ali je korona praktički blokirala zabavnu i event industriju od koje žive i pivari. 

Barčanovo pivo moguće je kupiti i u specijaliziranim gastro trgovinama, ali kaže da najčešće ljudi naručuju direktnim kontaktom putem Facebook profila Pivovara Slavonica. Proizvodi se mogu nabaviti i osobno u pivovarskom dućanu Slavonica food and drink shop, a cijene piva se kreće između 12 i 16 kuna.  

Ugodna atmosfera nove terase

Subotnja manifestacija održana je na novouređenoj terasi površine 60 četvornih metara, a Barčan ima plan dodatnog uređenja prostora. 

Novouređena terasa u ugosnom večernjem ambijentu/Foto: Privatni album
Novouređena terasa u ugosnom večernjem ambijentu/Foto: Privatni album

- Godine 2019. imali smo dvadesetak organiziranih turističkih tura gostiju i posjetitelja koji su obišli našu pivovaru i upravo u tim vođenim turama i organiziranim vikend obilascima vidim veliki potencijal. Zato smo sad uredili terasu gdje posjetiteljima nudimo degustaciju u ugodnom ambijentu, a u dogledno vrijeme planiramo urediti cijelo dvorište kako bi mogli primiti autobus posjetitelja. Uz degustaciju nekoliko vrsta naših piva i ostalih domaćih gastro delicija, imali bi prilike čuti našu priču, obići proizvodni pogon i naučiti ponešto o samom procesu proizvodnje piva, kaže Marko uz kojeg je u pivovari zaposlen Krunoslav Ljevar, a velika pomoć je i Markova supruga Ivana.

Pitao sam Marka može li se dobro živjeti od proizvodnje piva i je li ikad požalio što se otisnuo u ovu pivsku avanturu?

- Nikada, ispaljuje iste sekunde, iako... 

„Radim puno više“

- Mislio sam da ću raditi manje, ali radim puno više. U Compasu sam imao osjećaj da radim po cijele dane, ponekad i noći, ali ovo nije moj posao nego moj život koji živim 24 sata dnevno. Nekako mi se čini da sam te 2017. napokon odrastao jer sam donio neke važne odluke i počeo preuzimati odgovornost za svoj život koji se potpuno preokrenuo. 

Od ovog posla se može sasvim pristojno živjeti, ali mi to još ne možemo jer imamo kreditna opterećenja. 

Unutrašnjost Slavonica Food and Drink shopa / Foto: Privatni album
Unutrašnjost Slavonica Food and Drink shopa / Foto: Privatni album

Bez obzira na to možemo funkcionirati i ono što je najvažnije imamo prostora za stalni razvoja što i je naša tendencija. Nadam se da će i ova nova piva koja ćemo plasirati, pobuduti dodatni interes i vjerujem da će i ova novouređena terasa biti dodatan sadržaj koji će Pakrac moći ponuditi svojim posjetiteljima, zaključuje Marko. 

Uz novo pivo, promovirana je i uređena terasa / Foto: Mario Barač/MojPortal.hr
Uz novo pivo, promovirana je i uređena terasa / Foto: Mario Barač/MojPortal.hr
Mnoštvo ljubitelja craft piva tijekom subote se izmjenjivalo na terasi Barčanove pivovare/Foto: Mario Barač/MojPortal.hr
Mnoštvo ljubitelja craft piva tijekom subote se izmjenjivalo na terasi Barčanove pivovare/Foto: Mario Barač/MojPortal.hr
Tri od kojih je sve krenulo; Grof, Grofica i Carica / Foto: Privatni album
Tri od kojih je sve krenulo; Grof, Grofica i Carica / Foto: Privatni album
Marko i Ivana kostimirani grof i grofica / Foto Nikola Zoko 
Marko i Ivana kostimirani grof i grofica / Foto Nikola Zoko 
Proizvodni pogon pivovare Slavonica / Foto: Privatni album
Proizvodni pogon pivovare Slavonica / Foto: Privatni album