Fotografija: Gradonačelnik Josip Bilandžija s učenicima, nastavnicima i ravnateljima škola na GIF-u/Foto: Vladimir Šrajber
Galerija
Gradonačelnik Josip Bilandžija s učenicima, nastavnicima i ravnateljima škola na GIF-u/Foto: Vladimir Šrajber

Grad Garešnica za Infinity Festival dobila povelju “Naj-akcija 2021.”

"Drago mi je što je pred kraj godine stiglo važno priznanje za Grad Garešnicu. Djeca su najdragocjenije što imamo, a ako želimo graditi budućnost, moramo krenuti od njih", kaže MilošGAREŠNICA - Na online tematskom i svečanom savjetovanju akcije “Gradovi i općine - prijatelji djece” 15. prosinca održano je proglašenje najoriginalnijih lokalnih akcija za 2021. godinu. Garešnica je dobila povelju za prvi po redu Garešnica Infinity Festival, koji je osvojio djecu i pokazao im da učenje može biti zabavno.

Trud se uvijek isplati

S Garešnica Infinity Festivalom djeca su dobila mogućnost učenja izvan uobičajenih zadanih okvira, mogućnost da sagledaju znanost i glazbu iz drugačijeg kuta te da primjerima životnih priča dvaju Gareščana – Milojka Mikea Vucelića Ive Robića - budu inspirirani i osvijeste činjenicu da se sve može kad se hoće, te da se uloženi trud i rad uvijek isplati, neovisno dolazi li osoba iz velikog grada ili male sredine kao što je Garešnica - stoji u prijavi organizatora GIF-a za "Naj-akciju 2021. godine".

Virtualna šetnja svemirskom stanicom/Foto: Vladimir Šrajber
Virtualna šetnja svemirskom stanicom/Foto: Vladimir Šrajber

- Ovo priznanje je pokazatelj da smo angažirani u lokalnoj zajednici, da nam je stalo do djece i obrazovanja. GIF je zadovoljio sve kriterije natječaja - od originalnosti i visoke kvalitete sadržaja do toga da obuhvaća velik broj djece i poboljšava njihov način života u lokalnoj sredini. Kako je Garešnica u postupku dobivanja statusa “Grad prijatelj djece”, sretni smo što smo GIF-om pokazali kako se u gradu kontinuirano radi, između ostaloga, na unapređenju edukativnih i zabavnih sadržaja za djecu - rekla nam Tatjana Purkić, direktorica Poduzetničkog centra Garešnica.

Osim GIF-a, lokalna zajednica bogatija je i za Udrugu SFERIA. Inspiracija za osnivanje Udruge bio je inženjerski i inovatorski rad Mikea Vucelića. Udruga će se baviti izvaninstitucionalnim odgojem i obrazovanjem djece i mladih prvenstveno u STEM području.

Djeca su budućnost

- Drago mi je što se sve poklopilo i što je pred kraj godine stiglo važno priznanje za GIF i Grad Garešnicu. Djeca su najdragocjenije što imamo. Stoga, ako želimo graditi budućnost, moramo krenuti od njih – rekla nam je Margareta Miloš, predsjednica Udruge SFERIA, jedna od inicijatora i organizatora GIF-a.

Srednjoškolci kao glavni edukatori najmlađih/Foto: Vladimir Šrajber
Srednjoškolci kao glavni edukatori najmlađih/Foto: Vladimir Šrajber

Organizatori GIF-a - Grad Garešnica, TZ Sjeverna Moslavina i SŠ August Šenoa Garešnica u suradnji s Dječjim vrtićem Maslačak i OŠ Garešnica, te zagrebačkom udrugom Profesor Baltazar koji su bili glavni nositelji sadržaja - već se naveliko pripremaju za sljedeće izdanje. Margareta nam je otkrila da se već znaju nazivi radionica, a ovo im je priznanje dalo dodatni vjetar u leđa da 2. po redu GIF bude organizacijski besprijekoran.

Profesor Baltazar prati trendove i prezentira najmodernije tehnologije/Foto: Vladimir Šrajber
Profesor Baltazar prati trendove i prezentira najmodernije tehnologije/Foto: Vladimir Šrajber

Svoju najbolju akciju mogli su prijaviti gradovi i općine koji nose titulu “Gradova i općina prijatelja djece”, ali i oni koji su u postupku dobivanja tog statusa poput Garešnice. U 18 godina provedbe “Naj-akcija”, prijavljeno ih je više od 700, a svake godine ova brojka raste u gradovima i općinama diljem Hrvatske.

OVDJE možete pogledati kako je bilo na prvom po redu Garešnica Infinity Festivalu.