Fotografija: Swingers/Foto: Daria Marković
Galerija
Swingers/Foto: Daria Marković

MEGAFEŠTA U GAREŠNICI: Gariglazbijada u čast Ivi Robiću i svi ste pozvani!

Sve posjetitelje očekuje bogat glazbeni vikend prepun iznenađenja, a na Trgu će biti postavljen veliki šator pa će se koncert održati i u slučaju kiše...
Ovoga vikenda, u petak 27. i subotu 28. kolovoza održat će se tradicionalna garešnička manifestacija Gariglazbijada. Najvažniji i najposjećeniji glazbeni festival ove je godine posvećen velikom Gareščaninu Ivi Robiću pa je tako subotnja večer rezervirana za glazbenu poslasticu pod nazivom „Samo jednom se ljubi“ po istoimenoj pjesmi ovoga velikana.

<p>Gariglazbijada glavni je događaj godine u Garešnici/Foto: Turistička zajednica Sjeverna Moslavina</p>

Gariglazbijada glavni je događaj godine u Garešnici/Foto: Turistička zajednica Sjeverna Moslavina

- Cilj je vratiti velikog Ivu Robića u Garešnicu, odnosno da Garešnica postane grad Ive Robića. Priča je ove godine u lipnju započela na GIF-u, Garešnica Infinity festivalu, gdje smo povezali glazbu i znanost, te dva svjetska velikana rođena u našem gradu – Ivu Robića i Milojka Mikea Vucelića. Želja nam je nastaviti u tom smjeru i realizirati niz glazbenih događanja s naglaskom na Robića. Ovo je prva Gariglazbijada na kojoj je glavna festivalska večer osmišljena kao „tribute“ Robiću. Gareščani i njihovi gosti pjevat će u čast velikanu hrvatske glazbe i prisjetiti nas melodičnih zvukova prošloga stoljeća. Važno je napomenuti da je to jedan od četiriju koncerata koja su se održala u Hrvatskoj u Robićevu čast. Uz Opatiju, Zagreb i Bjelovar, na toj se karti nalazi i malena Garešnica – rekla nam je direktorica TZ Sjeverna Moslavina Daniela Belak.

<p>Gelato Sisters/Foto: Predrag Uskoković</p>

Gelato Sisters/Foto: Predrag Uskoković

U petak s početkom u 21 sat održat će se koncert mlade pop rock grupe Pravila igre, nakon kojih će se za atmosferu pobrinuti DJ Tomek uz retro disco zvukove. U sklopu Gariglazbijade od petka u 16 sati i tijekom subote na Trgu hrvatskih branitelja posjetitelje očekuje sajam rukotvorina i domaćih proizvoda poput meda i vina. Ugostiteljsku ponudu u večernjim satima obogatit će i daruvarska destilerija Rihter sa svojim ginom i raznim koktelima koji se odlično slažu sa cijelom scenografijom. Najmlađe očekuje njihov kutak s napuhancima i lunapark u neposrednoj blizini Trga. Kako je riječ o melodičnim pjesmama, vjerujemo da će na koncertima uživati sve generacije.

U subotu s početkom u 21 sat na rasporedu je koncert pod nazivom Samo jednom se ljubi. Swingersi, Gelato Sisters, Zdenka Kovačićek, Luce i Alen Đuras prizvat će neka druga vremena i izvesti dio repertoara velikana Ive Robića. Veliku ulogu odigrat će i profesionalni glazbenici rođeni i odrasli u Garešnici, sada sa zagrebačkim adresama - poznati trubač Zvonimir Bajević, član Swingersa, i plesač LADO-a Filip Martinić. Pridružit će im se i HRT-ova novinarka iz bjelovarske redakcije i ljubiteljica glazbe Suzana Balen, također Gareščanka.

<p>Naravno da nitko na ovakvom događaju en može ostati gladan// Foto: Turistička zajednica Sjeverna Moslavina</p>

Naravno da nitko na ovakvom događaju en može ostati gladan// Foto: Turistička zajednica Sjeverna Moslavina

Osnivač Swingersa Robert Mareković, bivši član Fantoma, veliki je fan Ive Robića. Zanimljivo je da su upravo Swingersi 2006. godine snimili prvi posthumni duet u Hrvatskoj, i to s Ivom Robićem. Udahnuli su novi život snimci koju su Mareković i Robić snimili još 1998. godine. Za album „Samo jednom se ljubi“ posvećen Ivi Robiću, Swingersi su 2007. dobili nagradu Porin i to u  kategoriji "najbolji album u kategoriji zabavne glazbe". Osim Robića, Swingerse s Garešnicom veže i njihov trubač Zvonimir Bajević.

Ženstveni pin-up stil i melodične tonove u subotu će na pozornicu donijeti skupina Gelato Sisters, sestre Sanja i Neda Parmać te Jana Valdevit. Ovaj ženski vokalni trio nadahnut je glazbom 50-ih godina prošlog stoljeća, a oformljen je upravo na inicijativu Roberta Marekovića. Zajednički hit Swingersa i Gelato Sisters pod nazivom "Bikini" ovog je ljeta dva tjedna zaredom bio na TOP 40 službene nacionalne ljestvice najslušanijih pjesama.

Jazz i rock divu Zdenku Kovačiček ne treba previše predstavljati. Riječ je o ženi za sva vremena koja je zaslužna za posebnu energiju na pozornici gdje god nastupa. Ova karizmatična dama imala je čast pjevati s mnogim svjetski poznatim glazbenicima, a surađivala je i s renomiranim hrvatskim imenima. Zdenka se već tradicionalno uz Swingerse i Gelato Sisters pojavljuje na koncertima u čast Robiću.

<p>Gariglazbijada je prilika i za lokalne OPG-ove da prezentiraju svoje proizvode/Foto: Turistička zajednica Sjeverna Moslavina</p>

Gariglazbijada je prilika i za lokalne OPG-ove da prezentiraju svoje proizvode/Foto: Turistička zajednica Sjeverna Moslavina

U subotu će nam zapjevati i predstavnici mlađe generacije na hrvatskoj glazbenoj sceni – Luce i Alen Đuras, ali i profesionalni plesač LADO-a Gareščanin Filip Martinić. Osim tradicijske pjesme i plesa, Filip voli i druge žanrove te je prepjevao Dedićevu „Djevojku za jedan dan“ u aranžmanu još jednog garešničkoga glazbenika Jurice Bajevića, koji je za tu priliku svirao klavir i trubu.

Organizatori TZ Sjeverna Moslavina i Krugoval Garešnica, uz pokroviteljstvo Grada Garešnice, Komunalca, Palerma, Ensa i drugih, pozivaju Gareščane i njihove goste da dođu na Gariglazbijadu gdje ih očekuje bogat glazbeni vikend prepun iznenađenja. Na Trgu će biti postavljen veliki šator pa će se koncert održati i u slučaju kiše. 

Podsjećamo da će Ulica Vladimira Nazora, odnosno jednosmjerna ulica u centru grada kao i svake godine biti zatvorena za promet motornim vozilima od petka popodne do nedjelje ujutro. 

<p>Pllakat s programom Gariglazbijade/Foto: Turistička zajednica Sjeverna Moslavina</p>

Pllakat s programom Gariglazbijade/Foto: Turistička zajednica Sjeverna Moslavina