Fotografija: Mali predah za šetače uz fenjere i priče o konjima/Foto: J. Čaisa
Galerija
Mali predah za šetače uz fenjere i priče o konjima/Foto: J. Čaisa

Gareščani i njihovi gosti iz Bjelovara uživali u neobičnoj noćnoj šetnji garešničkim stazama

Anegdote o rođenim Gareščanima - Ivi Robiću, Zvonimiru Ferenčiću i Milojku Mikeu Vuceliću - zainteresirale su sve prisutne
Kokteli dobrodošlice, priče iz lokalne povijesti u sumrak, rekreativna šetnja ruralnim predjelima uz svjetlost lampiona, noćno druženje s konjima i posjet Prvom hrvatskom hotelu za pčele.

Sve to i mnogo više Gareščani su mogli isprobati u nedjelju 26. rujna na besplatnoj noćnoj šetnji garešničkim stazama.

Svjetski dan turizma

U povodu Svjetskog dana turizma TZ Sjeverna Moslavina darovala je svojim građanima i njihovim gostima šetnju prigradskim stazama. Šetnja je realizirana uz podršku lokalne turističke agencije Rural Escape Tours i turističke vodičice Vesne Milanović poznate pod nazivom Mons Claudis Guide.

<p>U noćnu šetnju krenulo se s Trga hrv. branitelja/Foto: Janja Čaisa</p>

U noćnu šetnju krenulo se s Trga hrv. branitelja/Foto: Janja Čaisa

Petnaestak šetača okupilo se na Trgu hrvatskih branitelja gdje su nakon koktela dobrodošlice u kafiću Galerija krenuli u obilazak Garešnice. Grupa je paralelno šetala Garešnicom i garešničkom povijesti uz Vesnino vodstvo. Anegdote o rođenim Gareščanima - Ivi Robiću, Zvonimiru Ferenčiću i Milojku Mikeu Vuceliću - zainteresirale su sve prisutne.

<p>Jedna od edukativnih točaka prema Apollo parku/Foto J. Čaisa</p>

Jedna od edukativnih točaka prema Apollo parku/Foto J. Čaisa

U laganoj šetnji, koja je nakon centralnog trga, Apollo parka i gradske tržnice šetače vodila perifernim, ruralnim stazama, mogle su se čuti priče iz lokalne povijesti. Vesna se kao i uvijek do sada pobrinula da činjenice iznese na zanimljiv način, u interakciji sa šetačima.

<p>Priče o Mikeu Vuceliću plijenile su pažnju šetača/ Foto: J. Čaisa</p>

Priče o Mikeu Vuceliću plijenile su pažnju šetača/ Foto: J. Čaisa

Direktorica TZ Sjeverna Moslavina Daniela Belak dodala je tijekom šetnje nekoliko „friških“ podataka vezanih uz brendiranje grada Garešnice kroz lik i djelo dvojice velikih Gareščana. Naime, u lipnju je prvi put održan Infinity festival gdje je spojena glazba sa znanošću, odnosno pjevač Ivo Robić i NASA-in znanstvenik Mike Vucelić.

"Houstone, imamo problem" povijesna je rečenica koju je tijekom prvog leta na Mjesec primio upravo Vucelić, a potom je taj problem i riješio.

<p>Od gradskog trga, preko livada do Konjičkog kluba/ Foto: J. Čaisa</p>

Od gradskog trga, preko livada do Konjičkog kluba/ Foto: J. Čaisa

Uz gradsku tržnicu, šetnja se nastavila najpoznatijom garešničkom šetnicom, nekadašnjom prugom, gdje su šetači mogli uživati u zalasku sunca.

<p>U sumrak na najpoznatijoj garešničkoj šetnici/Foto: J. Čaisa</p>

U sumrak na najpoznatijoj garešničkoj šetnici/Foto: J. Čaisa

Uz svjetla fenjera grupa je stigla do Konjičkog kluba Garić i noćni dio programa mogao je početi. Voditeljica Paula Popović upoznala je sve prisutne s radom Konjičkog kluba i približila konjički sport prisutnima. Nakon kratkog predaha od šetnje uz okrijepu šetači su krenuli u noćnu avanturu.

<p>Završna slatka točka šetnje u OPG-u Balja/Foto: Rural Escape Tours</p>

Završna slatka točka šetnje u OPG-u Balja/Foto: Rural Escape Tours

Šetnja se nastavila uz Jezero Skresovi sve do OPG Balja, Prvog hrvatskog hotela za pčele u idiličnom šumarku. Šetači su degustirali medne slastice, čaj i kuhano vino uz toplinu vatre. I kako to uvijek biva kod obitelji Balja, čuli puno zanimljivih detalja o pčelama. U šetnji su uživali svi uzrasti, prije svega Gareščani. No zbog šetnje su u Garešnicu navratili i gosti iz Bjelovara.

<p>Mali predah za šetače uz fenjere i priče o konjima/Foto: J. Čaisa</p>

Mali predah za šetače uz fenjere i priče o konjima/Foto: J. Čaisa

- Svjetski dan turizma proslavili smo uz odličnu grupu s kojom smo prošetali garešničkim stazama, počastili se koktelima i malo skrenuli s rute. Mi turistički djelatnici smo rođeni da radimo svetkom i petkom, no najveće hvala nam je zadovoljstvo i osmijeh na licima gostiju - ma gdje god ih vodili ili s nama putovali - kazala nam je Nena Salopek iz Rural Escape Tours.