Fotografija: Prvi Infinity Festival zbog kiše se održao na garešničkoj tržnici/Foto: Janja Čaisa
Galerija
Prvi Infinity Festival zbog kiše se održao na garešničkoj tržnici/Foto: Janja Čaisa

Garešnica s Infinity Festivalom postaje destinacija obrazovnog turizma

Organizatori prvog po redu GIF-a već se naveliko pripremaju za sljedeće izdanje Festivala koji je povezao dva garešnička velikana – Milojka Mikea Vucelića i Ivu Robića – i pokazao da su znanost i glazba odličan parKad se susretnu pravi ljudi u pravo vrijeme, obično se sve brzo poklopi i realiziraju se odlične ideje.

Jedna od takvih ideja jest ovogodišnji, prvi po redu Garešnica Infinity Festival održan u lipnju. GIF nam je donio osvježenje u vrijeme korone i kroz interaktivne, zabavne i pomalo luckaste radionice približio znanost najmlađima. Nakon svirke na voću, virtualne šetnje svemirskom postajom, svemirskih koktela i razgleda izložbe, svaki garešnički predškolac i školarac zna tko je Mike Vucelić i Ivo Robić. A to je i bio cilj – pokazati djeci da učenje može biti zabavno i poučno u isto vrijeme.

Pozitivne reakcije

Na krilima uspjeha prvog GIF-a, organizatori su vrlo rano krenuli s novim pripremama. U želji da sljedeći po redu Festival bude organizatorski besprijekoran te sadržajniji i bogatiji od prethodnog, u rujnu je osnovana Udruga SFERIA Garešnica. Inspiracija za osnivanje Udruge bio je inženjerski i inovatorski rad Mikea Vucelića te izuzetno pozitivne reakcije posjetitelja na GIF-u. Cilj Udruge SFERIA jest promicanje i približavanje znanosti, tehnologije, edukacije, kulturne i prirodne baštine djeci i mladima, i to na interaktivan i zabavan način.

Predsjednica Margareta Miloš s edukatorima iz Volonterskog centra/Foto: GIF
Predsjednica Margareta Miloš s edukatorima iz Volonterskog centra/Foto: GIF

- Za sada je u planu povećanje broja radionica i kvalitetnija priprema učenika volontera. Posjetitelji će imati priliku vidjeti veliku izložbu o hrvatskim izumiteljima koju pripremaju naši srednjoškolci. Na drugom po redu GIF-u pridružit će nam se i vrtić, ovaj put kao izlagači i voditelji radionica. Nakon radionica na programu bi trebao biti večernji koncert na kojem bi se dočekala ponoć i rođendan Mikea Vucelića 11. lipnja. Dogovorena je i suradnja sa zagrebačkim Fakultetom strojarstva i brodogradnje: doći će nam ekipa s Katedre za strojarsku automatiku i predstaviti zanimljive interaktivne studentske završne i diplomske radove – rekla nam je predsjednica Udruge SFERIA Margareta Miloš.

Ponosni mentori

Jedna od posebnosti GIF-a jesu učenici volonteri koji su se prihvatili posla mladih edukatora. Nakon što su se educirali na radionicama Udruge Profesor Baltazar, školarci su svoje znanje prenijeli na najmlađe. A upravo je to najljepši način prenošenja znanja na koji su iznimno ponosni njihovi mentori. Kako bi što kvalitetnije pripremili učenike za taj izazovni zadatak na sljedećem GIF-u, članovi Udruge SFERIA Garešnica ovoga su mjeseca prošli edukaciju o Menadžmentu volontera Volonterskog centra Zaklada Sandra Stojić Kutina.

Polaznici radionice Menadžment volontera održane u studenom/Foto:GIF
Polaznici radionice Menadžment volontera održane u studenom/Foto:GIF

- Neke smo stvari već intuitivno radili, no sada smo dobili potvrdu da smo na dobrom putu. Dobili smo obrasce po kojima je lakše funkcionirati i sad puno više znamo – rekla nam je predsjednica Miloš koja ističe kako imaju puno ideja, želja i planova no da idu korak po korak jer ništa ne žele prepustiti slučaju.

Dobra suradnja

U budućnosti imaju u planu javljati se i na natječaje, prije svega američke ambasade, no tu su i projekti Europske unije. Za sada je odrađen sastanak s članovima Udruge Profesor Baltazar, direktoricom TZ Sjeverna Moslavina i gradonačelnikom Garešnice gdje je na papir stavljen nacrt GIF-a 2022.

Margareta Miloš, gradonačelnik Josip Bilandžija i direktorica TZ S Moslavina Daniela Belak na prvom GIF-u/Foto: Janja Čaisa
Margareta Miloš, gradonačelnik Josip Bilandžija i direktorica TZ S Moslavina Daniela Belak na prvom GIF-u/Foto: Janja Čaisa

- Ne smijem zaboraviti istaknuti odličnu suradnju odgojno-obrazovnih ustanova, udruga civilnog društva, turističke zajednice i gradskih vlasti bez čega ne bismo polučili tako dobre rezultate. Vjerujem da ćemo nastaviti u tom duhu. Moramo se fokusirati na djecu, ulagati u njih. Također, Garešnica ima priliku postati prepoznatljiva upravo kroz imena dvaju velikih Gareščana i razvijati obrazovni turizam, a tu upravo GIF može odigrati veliku ulogu – kazala nam je Miloš za kraj.

Više o prvom Garešnica Infinity Festivalu možete pročitati OVDJE.