Fotografija: Gradonačelnik Bjelovara Darioa Hrebak ispred 1. osnovne škole Bjelovar/Foto: Grad Bjelovar
Galerija
Gradonačelnik Bjelovara Darioa Hrebak ispred 1. osnovne škole Bjelovar/Foto: Grad Bjelovar

Gotovo 18 milijuna kuna za obnovu još dvije osnovne škole u Bjelovaru

"Za razliku od drugih, Grad Bjelovar podiže i otplaćuje kredite umjesto škola i ustanova kojima je osnivač, a sav ušteđeni novac ostaje školama za podizanje standarda", rekao je HrebakBjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak sa svojim je suradnicima u srijedu obišao radove na energetskim obnovama 1. i 5. bjelovarske osnovne škole. Energetska obnova 1. osnovne škole završila je i prije roka, a s nešto više od 12 milijuna kuna, kolika je ukupna vrijednost projekta, postignute su energetske uštede od oko 60 posto. 

Energetske uštede

- Režije za studeni ove godine manje su za 26 tisuća kuna, u odnosu na isti mjesec lani, a u mjesecima koji su pred nama očekujem da će uštede biti još i veće, istaknula je ravnateljica 1. osnovne škole Bjelovar Martina Supančić te dodala da će ostvareni višak prihoda utrošiti na poboljšanje kvalitete nastave, kao i rada škole općenito.

1. osnovna škola Bjelovar/Foto: Grad Bjelovar
1. osnovna škola Bjelovar/Foto: Grad Bjelovar

Od ukupnih 12 milijuna kuna, više od 9 milijuna sufinancirano je iz Europskog fonda za regionalni razvoj te Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, dok je Grad Bjelovar u projektu sudjelovao sa svega 22 posto ukupnog iznosa. Energetskom obnovom škole, uz smanjenje emisije CO2 za preko 60 posto, očekuje se i ušteda toplinske energije za grijanje za više od 50 posto te primarne energije za više od 60 posto. Nakon obnove, ovaj objekt iz energetskog razreda D prešao je u C energetski razred. 

5. osnovna škola

Radovi na energetskoj obnovi 5. osnovne škole Bjelovar su u tijeku, a njihov završetak se očekuje iduće godine. Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi oko 5,7 milijuna kuna, od kojih oko 3,3 milijuna dolazi iz europskih i nacionalnih fondova. Prema riječima gradonačelnika Hrebaka, učešće Grada u ovom projektu je nešto veće zbog sanacije dodatnih dijelova stare zgrade koji ne ulaze u prihvatljive troškove. Po završetku radova smanjit će se potrošnja energije u zgradi škole, a očekuje se da će uštede toplinske energije za grijanje biti veće od 50 posto. Također, nakon obnove zgrada će iz energetskog razreda E prijeći u C energetski razred.  

Fotografije unutrašnjosti 5. osnovne škole Bjelovar koja će se obnoviti/Foto: Grad Bjelovar
Fotografije unutrašnjosti 5. osnovne škole Bjelovar koja će se obnoviti/Foto: Grad Bjelovar

- Zahvaljujem se gradonačelniku i cijeloj Gradskoj upravi što su u našu školu uložili jako puna truda, energije ali i novca. Iduće godine imat ćemo renovirani prostor koji ćemo moći bolje iskoristiti na radost naših učenika, roditelja, ali i svih zaposlenih, poručila je ravnateljica škole Jasmina Vuković te dodala kako školu trenutno pohađa 65 djece u nastavi, četvero djece u vrtiću te 20 djece u sklopu programa rane intervencije.

Fotografije unutrašnjosti 5. osnovne škole Bjelovar koja će se obnoviti/Foto: Grad Bjelovar
Fotografije unutrašnjosti 5. osnovne škole Bjelovar koja će se obnoviti/Foto: Grad Bjelovar

Podsjetimo, program rane intervencije u 5. osnovnoj školi provodi se od 1. lipnja ove godine, a u rad su uključeni stručnjaci specijalizirani za poteškoće i intervenciju u ranom razvoju djece. 

Gradnja 6. osnovne škole

Završetkom radova na 5. osnovnoj školi većina bjelovarskih osnovnih škola, ali i vrtića bit će obnovljena, što je bilo jedno od obećanja gradonačelnika i njegovih koalicijskih partnera na početku mandata.

Radovi na energetskoj opbnovi 5. osnovne škole BJelovar/Foto: Grad Bjelovar
Radovi na energetskoj opbnovi 5. osnovne škole BJelovar/Foto: Grad Bjelovar

- Prošli tjedan obavili smo sastanak s državnim tajnikom u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije te uspostavili suradnju za prijavu projekta gradnje 6. osnovne škole na javni poziv u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Vjerujem da ćemo do sredine iduće godine imati spremnu kompletnu dokumentaciju za gradnju nove područne, odnosno 6. osnovne škole, kako se u javnosti naziva, te ćemo je prijaviti na Natječaj. Izgradnjom nove škole, zajedno sa obnovama postojećih napravili bi najveći iskorak u posljednik 30 godina po pitanju ulaganja u obrazovanje u našem gradu -  poručio je gradonačelnik Hrebak prilikom obilaska radova.

Dodao je da za razliku od drugih, Grad Bjelovar podiže i otplaćuje kredite umjesto škola i ustanova kojima je osnivač, a sav novac koji se dobije uštedama ostaje školama za podizanje standarda. Također, naglasio je i to kako smatra da se ravnatelji tih ustanova trebaju baviti nastavnim kurikulumom i organizacijom škole, a ne vraćanjem kredita i računanjem kamata.