Fotografija: Rijeka Ilova i ribnjaci koje ona puni vodom/Foto: Evelyn Muhvić
Galerija
Rijeka Ilova i ribnjaci koje ona puni vodom/Foto: Evelyn Muhvić

Garešnički Poduzetnički centar: "Želimo očuvati bioraznolikost, educirati ljude i privući turiste"

Odaju nam u Garešnici kako ih najviše veseli što su višemilijunskim projektom Društveni dom pretvorili u Centar za posjetitlje. Ništa manje vrijedni nisu brojni novi sadržaji koji će im dugotrajno ostati u vlasništvu.
Grad Garešnica s projektnim partnerima Turističkom zajednicom Sjeverna Moslavina i Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Bjelovarsko-bilogorske županije gotovo je završila sa svim projektnim aktivnostima projekta pod nazivom „Zeleni vrtovi Poilovlja“.

Dugotrajni ciljevi

Riječ je o projektu vrijednom 21 milijun kuna koji je financiran Europskim novcem, uz pomoć i dotaciju Grada Garešnice, a njegovo značenje je višestruko. Evelyn Muhvić, stručna suradnica za lokalni i ruralni razvoj garešničkog Poduzetničkog centra kazala nam je kako je cilj cijele priče prvenstveno educirati domaće stanovništvo o biljnoj i životinjskom raznolikosti garešničkog kraja. Zatim, novim sadržajima žele privući i mnoštvo posjetitelja razvijajući time ujedno urističke potencijale, no ništa manje nije važna niti infrastruktura i uređenje punktova koje će im dugotrajno ostati u vlasništvu.

Kako bi povećali privlačnost Poilovlja oko grada Garešnice, točnije rijeke Ilove i ribnjaka koje ona puni vodom, a koji pripadaju ekološkoj mreži Natura 2000 ili graniče s istom, kroz sedam aktivnosti, koje provode još od 2017. godine, uspjeli su pojačati svijest o važnosti očuvanja bioraznolikosti.

<p>Ribnjaci/Foto: Evelyn Muhvić</p>

Ribnjaci/Foto: Evelyn Muhvić

- Okruženje grada Garešnice čini više od 160 hektara vodenih površina; ribnjaka, bara, rijeka, potoka, manjih jezera i močvarnih terena. Gotovo sve ribnjake puni rijeka Ilova, a područje uz rijeku Ilovu naziva se Poilovlje i stanište je za više 70 zaštićenih životinjskih vrsta te je uvršteno u ekološku mrežu NATURA 2000 - pojašnjava Evelyn Muhvić, stručna suradnica za lokalni i ruralni razvoj.

Rekonstrukcija doma

Tako je ovim projektom privedena kraju rekonstrukcija i opremanje zgrade Društvenog doma jer dom već godinama stoji zapušten bez stvarne namjene te njena prenamjena u Centar za posjetitelje, koji dolaze zbog prirodnog zaštićenog područja NATURA 2000.

<p>Centar za posjetitelje/Foto: Evelyn Muhvić</p>

Centar za posjetitelje/Foto: Evelyn Muhvić

- Ova je aktivnost najveći zahvat ovog projekta. Nabavili smo opremu za iznajmljivanje posjetiteljima (dalekozori za promatranje ptica, kajaci, gumeni čamci, drveni tradicijski čamci, solarni čamci i bicikli). Očekuje nas još unutarnje uređenje i priprema za otvorenje Centra, koji bi trebao nuditi informacije posjetiteljima te biti prva točka doticaja s područjem NATURE 2000 na garešničkom području. U Centru će se nalaziti i prostorije za edukaciju i proučavanje zaštićenog područja, a najveća atrakcija će zasigurno biti veliki akvarij u kojemu će se nalaziti ribe koje nastanjuju rijeku Ilovu - rekla nam je Evelyn Muhvić.

Punkt Kaniška Iva

Osim toga, uspješno je provedeno i terensko istraživanje i monitoring ptica močvarica na području Poilovlja, a pri kraju su i radovi na uređenju informativno-edukativnog punkta „Kaniška Iva“, koji je stanište brojnih zaštićenih vrsta ptica i drugih biljnih i životinjskih vrsta pri čemu se ističu riblje vrste: bolen, paklara, gavčica, bjeloperajna krkuša, plotica i zlatni vijun te europski dabar i europska vidra.

<p>Pogled s promatračnice u Kaniškoj Ivi/Foto: Evelyn Muhvić</p>

Pogled s promatračnice u Kaniškoj Ivi/Foto: Evelyn Muhvić

<p>Radovi na uređenju informativno-edukativnog punkta "Kaniška Iva"/Foto: Kaniška Iva</p>

Radovi na uređenju informativno-edukativnog punkta "Kaniška Iva"/Foto: Kaniška Iva

<p>Kod Ribičke kuće ŠRD-a Som uredilo se veliko dječje igralište/Foto: Kaniška Iva</p>

Kod Ribičke kuće ŠRD-a Som uredilo se veliko dječje igralište/Foto: Kaniška Iva

- Lokacija se nalazi u neposrednoj blizini otvorenih slatkovodnih uzgojnih ribnjaka te toka rijeke Ilove i potoka Toplice. Planirano je uređenje okoliša punkta, postavljanje posjetiteljske infrastrukture i tematskog dječjeg igrališta te uređenje privezišta za čamce. Kod Ribičke kuće ŠRD-a Som uredilo se veliko dječje igralište, dva vidikovca, postavile klupe i sjenice te prostor za sportske aktivnosti i roštiljanje te se ovom prilikom zahvaljujemo ŠRD-u Som na suradnji, pošto su nam ustupili svoje zemljište za izgradnju punkta - kaže Evelyn Muhvić.

Punkt Pepeljni vrtovi

Također su pri kraju i radovi na uređenju informativno-edukativnog punkta „Pepeljni vrtovi“ na području naselja Hrastovac. Inače, punkt je smješten na ušću rijeke Ilove i potoka Nova Toplica, a duž cijelog područja obuhvata proteže se rijeka Ilova te se sjeverno od punkta nastavljaju velike površine uzgojnih ribnjaka.

- Lokacija punkta posjetiteljima je atraktivna zbog velikog broja ptica koje se mogu vidjeti u svim godišnjim dobima. Planirano je uređenje okoliša punkta, postavljanje posjetiteljske infrastrukture i tematskog dječjeg igrališta te uređenje privezišta za čamce. Na oba punkta postavljena su dječja igrališta s raznim igračkama, promatračnice za ptice, informativno-edukativne ploče, edukativni stolovi, klupe, roštilji te stolovi za stolni tenis - istaknula je.

Tematska staza

Završeni su i radovi na uređenju edukativno-tematske staze „Poilovlje“, točnije trase stare pruge Banova Jaruga-Bjelovar, koja u dužini od gotovo 12 kilometara prolazi unutar administrativnih granica grada Garešnice. Duž rute staze izmjenjuju se različiti krajobrazi koji zajedno pružaju jedinstven doživljaj prirode.

<p>Poučna staza s interpretacijskom pločom/Foto: Evelyn Muhvić</p>

Poučna staza s interpretacijskom pločom/Foto: Evelyn Muhvić

- Izmjenjuje se područje stoljetnih hrastovih šuma, područje s nižom vegetacijom, područje informativno-edukativnog punkta „Kaniška Iva“, niz manjih rukavaca i kanala koji su ostali uslijed promjena toka i korita Ilove te močvarna staništa vodozemaca i gmazova. Uredila se staza u širini dva metra, uklonio korov i srušena su debla te postavile informativne table, klupe s koševima, ulazno izlazni portali s brojačem posjetitelja i informativne table s kartom staze - kaže nam Evelyn Muhvić.

Nova atrakcija

Dovršena je još jedna aktivnost u sklopu projekta, a to je postavljanje nove atrakcije za posjetitelje: obilazak Poilovlja vodenim putem - Plovni put Ilove, koji je ovim projektom predviđen kao varijanta obilaska Poilovlja čamcima. Isti prolazi tokom rijeke Ilove od početne točke - pozicija kod mosta na prometnici Tomašica - Sokolovac do završne točke kod naselja Vukovje, gdje postoji mogućnost prolaska do naselja Banova Jaruga te granica Parka prirode Lonjsko polje.

- Dužina plovnog puta rijeke Ilove je približno 11 kilometara. Plovnost je potpuna, a širina korita kreće se od četiri do sedam metara. Obala je bogata raslinjem te su vidljivi tragovi boravka dabrova, ptica i drugih životinja. Projektom su se postavili čelični plivajući pontoni na mjestima izlaska i ulaska posjetitelja u čamce kako bi se izbjegla gradnja pristaništa te što manje zadiralo u mijenjanje okruženja - rekla je Muhvić.

Ostale aktivnosti

Posljednja aktivnost projekta također je uspješno odrađena, a to su edukativno-informativne aktivnosti koje obuhvaćaju izradu edukativnih i prezentacijskih materijala za edukaciju posjetitelja te edukativne radionice za školsku djecu grada Garešnice i područnih škola vezano za prirodnu baštinu Poilovlja.

- Održalo se deset radionica koje uključuju terenski obilazak Poilovlja i laboratorijske vježbe te deset radionica koje uključuju terenski obilazak Poilovlja i zajednički praktičan rad materijalima osiguranim od strane organizatora radionice - dodaje stručna suradnica za lokalni i ruralni razvoj.