Fotografija: Martinići su pjesmom otvorili poetsku večer; Foto TZ Sjeverna Moslavina
Galerija
Martinići su pjesmom otvorili poetsku večer; Foto TZ Sjeverna Moslavina

Uz kvalitetnu kapljicu zavičajni pjesnici predstavili Gareščanima stihove različite tematike

Kako vino i poezija od pamtivijeka idu zajedno, a vino u umjerenim količinama blagotvorno utječe na čovjekovo zdravlje, na večeri su se degustirala vina.
GAREŠNICA - Kraj vikenda Gareščani su obilježili na najbolji mogući način. Naime, u nedjelju navečer u gradskom parku održana je prva garešnička Večer poezije i vina u organizaciji Hrvatske knjižnice i čitaonice „Đuro Sudeta“ i TZ Sjeverna Moslavina.

Večer poezije i vina započela je izvedbom zavičajne pjesme Garešnička autora Tomislava Čaise koju je uglazbio Vjekoslav Martinić.

Pjesmu su odsvirali i otpjevali Romana Fezi Martinić i Vjekoslav Martinić, a program je vodila Daniela Belak, direktorica TZ Sjeverna Moslavina.

Zavičajna tematika

Svoje pjesme predstavili su zavičajni pjesnici, njih ukupno 11. Neki od njih otprije su poznati široj javnosti, a drugima je ovo bilo prvo predstavljanje. Slušatelji su imali priliku čuti stihove zavičajne tematike, s prepoznatljivim vizurama mjesta ili motivima iz garešničke povijesti, ali i one misaone, duhovne tematike.

<p>Garešničke pjesnikinje spremne za nastup; Foto Janja Čaisa</p>

Garešničke pjesnikinje spremne za nastup; Foto Janja Čaisa

Svoje su mjesto našli i ritmični stihovi za najmlađu publiku, ali i oni avangardniji mlađih autora. Poezija kao slavljenje kraja i zavičaja, ali i kritika tradicije, sustava i samog čovjeka i njegova djelovanja.

Degustacija vina

Kako vino i poezija od pamtivijeka idu zajedno, a vino u umjerenim količinama blagotvorno utječe na čovjekovo zdravlje, na večeri su se degustirala vina. Svoja su vina i svoj rad predstavili vinari iz Vinarije Gašparec iz Dišnika i Vinarije Žabić iz Kapelice, obje s blagorodnih brežuljaka garešničkoga kraja.

<p>Vina Vinarije Gašparec i Vinarije Žabić; Foto Janja Čaisa</p>

Vina Vinarije Gašparec i Vinarije Žabić; Foto Janja Čaisa

<p>Vinarica Ankica Gašparec predstavlja svoju vinariju; Foto Janja Čaisa</p>

Vinarica Ankica Gašparec predstavlja svoju vinariju; Foto Janja Čaisa

- Želja nam je usidriti vino i poeziju zajedno, ovaj put u naš gradski park, u prirodnije okruženje u centru grada, uz Hrvatski dom kao mjesto njegovanja narodne kulture i običaja, ali i mjesto gdje je tridesetih godina prošlog stoljeća bila smještena garešnička pučka čitaonica, pa nek teče riječ poput vina – rekla nam je Maja Dizdarević, ravnateljica Hrvatske knjižnice i čitaonice „Đuro Sudeta“.

Zbirka poezije

Podsjećamo da je zgrada Knjižnice trenutno u izgradnji, te da je očekivano vrijeme otvorenja 2022. godina. Do tad je cilj okupiti sve zavičajne autore i izdati zajedničku zbirku poezije, potvrdila nam je Dizdarević, ravnateljica Knjižnice i pjesnikinja koja je na Večeri poezije i vina predstavila svoje stihove.

S obzirom na dobru atmosferu i odaziv, vjerujemo da će Večeri poezije i vina postati tradicionalno garešničko događanje, a da će garešničkih pjesnika, koji su voljni svoje stihove objelodaniti javnosti, biti još više.

<p>Gareščani su uživali u poeziji i vinu; Foto Janja Čaisa</p>

Gareščani su uživali u poeziji i vinu; Foto Janja Čaisa