Fotografija: Mladi kamperi poziraju za uspomenu; Foto Zoom Garešnica
Galerija
Mladi kamperi poziraju za uspomenu; Foto Zoom Garešnica

U konjičkom kampu za djecu i mlade u Garešnici družilo se uz konje i logorsku vatru

Kamperi su osim jahanja ukrašavali potkove, crtali, igrali se, šetali, kupali i uživali u kinu pod zvijezdama. Učili su o odgovornosti i samostalnosti, uvažavanju različitosti i sklopili nova prijateljstva.
U garešničkom Konjičkom klubu Garić prošlog je vikenda održan prvi konjički vikend kamp za djecu i mlade od 10 do 18 godina. Polaznici su uživali u jahanju, boravku u prirodi, noćnom druženju kraj logorske vatre i spavanju u šatorima.

Korak dalje

Nakon proljetnih radionica za djecu koje su bile više nego dobro prihvaćene, u Konjičkom klubu su se odlučili na korak dalje u organizaciji događanja za djecu i mlade. Cilj im je popularizirati jahanje i pružiti djeci i mladima sadržaj koji će ih maknuti od digitalnih sadržaja i povezati s prirodom.

<p>Polaznici prvog konjičkog kampa za mlade; Foto Zoom Garešnica</p>

Polaznici prvog konjičkog kampa za mlade; Foto Zoom Garešnica

- Ideja o kampu motala nam se po glavi već duže vrijeme. Konjički kampovi su popularni u Zagrebu i na obali, pa smo pomislili zašto i sami ne bismo probali. Ideje i razrađen program stajali su otprije, samo smo morali do kraja urediti neke sitnice na objektu i odvažiti se na taj veliki korak. I ispalo je super – rekla nam je Paula Popović, predsjednica Konjičkog kluba Garić.

Nove vještine

U konjičkom vikend kampu sudjelovalo je 10 polaznika i to iz Koprivnice, Virovitice, Moravča, Daruvara, Bjelovara, Kutine i Novske. Svi polaznici su bili početnici ili bez ikakvog jahaćeg iskustva, no mnogi su vrlo brzo savladali nove vještine, rekla nam je Paula. Mladi konjički kamperi mnogo su toga naučili o ponašanju, brizi i njezi konja, opremi, sedlanju i jahanju, disciplinama konjičkog sporta, upotrebi konja u terapijske svrhe, ponešto o izviđačima te kako se postavljaju i raspremaju šatori.

<p>Kamperi su mnogo toga naučili o konjima; Foto Zoom Garešnica</p>

Kamperi su mnogo toga naučili o konjima; Foto Zoom Garešnica

- Spavanje u šatorima za djecu je bio poseban doživljaj, a međusobna čavrljanja trajala su do kasno u noć. Zajedničkim smo snagama podizali sve šatore i napuhivali madrace za spavanje, te ih na odlasku također zajedno pospremali. Jednu od livada na kojoj inače borave konji potpuno smo zagradili i ondje postavili kamp, bazen i logorsku vatru – rekla nam je Paula.

Ukrašavanje potkova

Glavnu ulogu oko jahanja i edukacije u konjičkom kampu imale su licencirana trenerica jahanja Paula Popović i Liljana Tvorek, voditeljica izviđača i educirana animatorica djece, te fizioterapeutkinja koja pohađa edukaciju za hipoterapiju. Kamp je bio pod 24-satnim nadzorom voditelja, sami su pripremali hranu, te su polaznici imali policu osiguranja tijekom boravka u kampu.

<p>Jahanje na poznatoj garešničkoj šetnici; Foto Zoom Garešnica</p>

Jahanje na poznatoj garešničkoj šetnici; Foto Zoom Garešnica

<p>Edukacija, jahanje i priroda; Foto Zoom Garešnica</p>

Edukacija, jahanje i priroda; Foto Zoom Garešnica

<p>Nitko od polaznika nije imao iskustva s konjima; Foto Zoom Garešnica</p>

Nitko od polaznika nije imao iskustva s konjima; Foto Zoom Garešnica

Kamperi su osim jahanja ukrašavali potkove, crtali, proučavali literaturu i izradili materijale za plakat. Uz to su se igrali, šetali, kupali i uživali u kinu pod zvijezdama u gradskom parku. Učili su se odgovornosti i samostalnosti, uvažavanju različitosti i sklopili nova prijateljstva.

Želja za ostankom

- Suze, čvrsti zagrljaji, osmijesi i želje za ostankom su nam neprocjenjiva nagrada i potvrda uspjeha. Zahvaljujemo se roditeljima na povjerenju. Puno nam znači što se prepoznaje naš trud, rad, entuzijazam i rezultati – kazala nam je Paula.

<p>Higijena konja važna je stavka; Foto Zoom Garešnica</p>

Higijena konja važna je stavka; Foto Zoom Garešnica

<p>Popularizacija jahanja i aktivnosti u prirodi; Foto Zoom Garešnica</p>

Popularizacija jahanja i aktivnosti u prirodi; Foto Zoom Garešnica

<p>Ništa bez metla i čišćenja; Foto Zoom Garešnica</p>

Ništa bez metla i čišćenja; Foto Zoom Garešnica

Za kraj jednog lijepog druženja u prirodi, polaznicima su uručena priznanja o sudjelovanju, promotivni paketići TZ Sjeverna Moslavina, majice kampa i ukrašene potkove za sreću.

<p>Polaznici su učili čistiti potkove; Foto Zoom Garešnica</p>

Polaznici su učili čistiti potkove; Foto Zoom Garešnica

<p>Kreativna radionica oslikavanja potkova; Foto Zoom Garešnica</p>

Kreativna radionica oslikavanja potkova; Foto Zoom Garešnica

<p>Šarene potkove polaznika kao uspomena; Foto Zoom Garešnica</p>

Šarene potkove polaznika kao uspomena; Foto Zoom Garešnica

Konjički vikend kamp održan je uz pokroviteljstvo TZ Sjeverna Moslavina i Grada Garešnice, a sljedeći termin vikend kampa planiran je za predzadnji vikend u kolovozu.

<p>Šatore su podigli zajedničkim snagama; Foto Zoom Garešnica</p>

Šatore su podigli zajedničkim snagama; Foto Zoom Garešnica

<p>Mladi su uživali uz logorsku vatru; Foto Zoom Garešnica</p>

Mladi su uživali uz logorsku vatru; Foto Zoom Garešnica