Fotografija: Trener Ognjen Matko sa svojim učenicama Evom Mihaljević i Renatom Hranilović/Foto: Ognjen Matko
Galerija
Trener Ognjen Matko sa svojim učenicama Evom Mihaljević i Renatom Hranilović/Foto: Ognjen Matko

Renata (9) i Eva (15) državne su viceprvakinje u šahu: "Bacaju u očaj svoje suparnice"

Renata Hranilović iz Garešnice i Eva Mihaljević iz Palešnika osvojile su drugo mjesto na Kadetskom prvenstvu Hrvatske i time ostvarile pravo nastupa na Europskom prvenstvu 2022. godineŠahistice Eva Mihaljević i Renata Hranilović dokaz su da je za velike rezultate potrebna predanost, rad i talent, odličan trener i podrška roditelja, a ne veliki klub ili velika sredina.

Krajem lipnja na pojedinačnom Kadetskom prvenstvu Hrvatske u šahu održanom u Trogiru, Eva Mihaljević iz Palešnika osvojila je drugo mjesto u kategoriji djevojčice U15, a Renata Hranilović iz Garešnice, ujedno i članica Šahovskog kluba Garešnica, osvojila je drugo mjesto u kategoriji U-9, čime su ostvarile i pravo nastupa na Europskom prvenstvu u šahu 2022. godine.

Talenti iz malih sredina

Premda veliki gradovi imaju puno klubova gdje se kontinuirano radi s najmlađima, velika je konkurencija i mnogo više se financijski ulaže u šah, to nužno ne mora biti recept za uspjeh. I male sredine imaju talentirane pojedince, djecu i mlade ljude koji mnogo treniraju i osvajaju medalje i pehare. No tih rezultata ne bi bilo bez odlične suradnje trenera i roditelja.

- Zamislite kako se u tim velikim klubovima čude kad ih zasjeni netko iz male sredine. Eva i Renata su moj trenerski ponos. Riječ je o supertalentiranim igračicama koje su borbene do kraja. I koje su nas na ovom natjecanju ostavile bez riječi. Eva ne samo da je odlično igrala, ona ih je tamo svojom igrom bacila u očaj, napravila je par neočekivanih, izvanrednih poteza i neizmjerno sam ponosan na nju. Kod Eve se vidi veliki napredak u igri zadnjih godinu dana, a to pokazuje i rejting – rekao je za MojPortal trener Ognjen Matko, inače šahovski FIDE majstor.

Trener Ognjen i Eva Mihaljević s peharom u Trogiru/Foto Ognjen Matko
Trener Ognjen i Eva Mihaljević s peharom u Trogiru/Foto Ognjen Matko

Eva je upisala srednju školu u Koprivnici, no njezin odlazak iz Palešnika na školovanje neće utjecati na odabir trenera. - Ni ne pomišljam na promjenu trenera. Od jeseni ćemo imati treninge putem Zooma, srećom pa je to danas moguće uz računalo i internet – kazala nam je Eva i još jednom dokazala da je za njezin rezultat zaslužan i trener Ognjen.

Eva Mihaljević s tatom Igorom uTrogiru/Foto:Ognjen Matko
Eva Mihaljević s tatom Igorom uTrogiru/Foto:Ognjen Matko

Da je Eva strahovito napredovala, sa smješkom potvrđuje i otac Igor uz kojeg je počela igrati šah.

- Moram sačuvati očinski autoritet pa sam se lagano povukao, više ne igram s njom jer me, moram to priznati - nadmašila. Eva je počela igrati šah tek sa 11 godina i propustila je mnoga natjecanja, no polagano to nadoknađuje. Puno je tu odricanja, vremena, putovanja. Imamo farmu koja traži svoje, obiteljske obveze sa četvero djece, no prepoznali smo Evin talent i volju pa je maksimalno podržavamo u tome – kazao nam je Evin otac Igor.

Sve je moguće

Trener Ognjen ističe da se bez obzira na kasni početak, talent i trud kad-tad isplate. I sam je počeo igrati šah tek sa 14 godina, učio na greškama, proučavao mečeve, igrao satima i postigao zapažene rezultate. Uz veliku podršku roditelja koji ih bodre, financiraju i voze na natjecanja, sve je moguće.

Eva i Renata skromno pričaju o svojim uspjesima, u cijeloj priči samo ističu veliku ljubav i strast prema šahu. Igra je to koja im život znači, i to već sad. Obje djevojčice provode najmanje sat i pola dnevno uz šahovsku ploču, a kad je trening i više. Nema slobodnih dana u tjednu jer to nije nešto od čega im treba odmor, govore mi. U školi vole Matematiku jer je bliska šahu, te se nadaju da će jednom i šah postati predmet u školi kao u mnogim drugim zemljama.

Renato je ponosan na svoju mlađu sestru/ Foto: Martina Hranilović
Renato je ponosan na svoju mlađu sestru/ Foto: Martina Hranilović

Renata igra šah od svoje 4. godine života i to sa svojim starijim bratom Renatom, koji je također vrlo dobar šahist. Na državnom kadetskom prvenstvu u Trogiru osvojio je 11. mjesto u kategoriji dječaci U-11, a zadnji veliki rezultat mu je osvojeni Šahovski turnir za početnike “Šahovski vuliman 2021” 10. srpnja u Novom virju. Brat i sestra Hranilović otkrivaju da umjesto videoigrica uvijek radije biraju šah, na što je neizmjerno ponosna mama Martina koja ih vozi na turnire. Renata već nekoliko godina zaredom drži visoku poziciju u svijetu šaha.

Obitelj Hranilović u Trogiru/Foto Martina Hranilović
Obitelj Hranilović u Trogiru/Foto Martina Hranilović

Godine 2019. bila je državna prvakinja u šahu, a 2020. je osvojila drugo mjesto u skupini djevojčica do osam godina.

- Renata nas je nekoliko puta tijekom prvenstva iznenadila. Sav uloženi trud na treninzima vidio se na natjecanju. Meč može trajati i do tri sata pa na samom kraju slabi koncentracija, postaješ sve nervozniji. Svi to prolazimo vrlo emotivno, i natjecatelji, i roditelji, i treneri. Upravo zato trenutno najviše radimo na završnicama u kojima su cure sve bolje. Želja mi je da izbjegnemo moje greške iz mladosti kad sam znao pregorjeti pri kraju mečeva – objašnjava nam trener Ognjen.

Govor tijela

Iako mnogi percipiraju šah kao vrlo staložen sport, i šahisti mogu biti vrlo temperamentni. Govor tijela igrača mnogo govori o njihovu raspoloženju, emocijama, vidi se umor, zabrinutost, frustracija pa valja naučiti i kako ostati mentalno jak. Kad se sve zbroji i oduzme, šah je odlična vježba za mozak koja povećava kvocijent inteligencije, uči strpljivosti i samokontroli, što je za mlade ljude izuzetno bitno.

- Ovo je veliki uspjeh i nadam se da će ga ljudi znati prepoznati i cijeniti. Riječ je o pojedincima entuzijastima. Možda upravo ove dvije šahistice populariziraju šah među mladima u svojim sredinama, a grad ih prepozna kao odlične promotore sporta u zemlji i svijetu – kazao nam je trener Ognjen za kraj.

Europsko prvenstvo 2022. godine samo što nije stiglo, pripreme su u tijeku, stoga pozivamo sve ljubitelje šaha da ih bodre, a svi oni koji žele pomoći i sponzorirati ove šahovske viceprvakinje, uvijek su dobrodošli.