Fotografija: Radovan Fuchs. ministar znanosti i obrazovanja/Foto: Damir Krajac/CROPIX
Radovan Fuchs. ministar znanosti i obrazovanja/Foto: Damir Krajac/CROPIX

Evo koji će učenici od ponedjeljka ići u školu, a koji će učiti online

"Za sada su te brojke dobre i ako se tako nastavi, mislim da bismo morali brzo vidjeti sve učeničke u školama. No, zbog pažljivog pristupa idemo s ovakvom koncepcijom", rekao je FuchsMinistar Radovan Fuchs dao je izjavu o detaljima vezanim uz organizaciju nastave u novom polugodištu nakon sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem i predstavnicima stožera civilne zaštite, piše Jutarnji list

Potvrdio je kako će niži razredi osnovnih škola (od prvog do četvrtog) i maturanti ići od ponedjeljka u škole, a da će im se ostali pridružiti u klupama ovisno o epidemiološkoj situaciji.

Pažljivi pristup

- Završni razredi srednje škole će ići po pojačanim epidemiološkim mjerama, što znači da će se moći osigurati dovoljna distanca među učenicima, s obzirom na to da će razredi od prvog do trećeg biti online. Početkom ovog polugodišta nećemo narušiti optimistične trendove u incidenciji novozaraženih. Za sada su te brojke dobre i ako se tako nastavi, mislim da bismo morali brzo vidjeti sve učeničke u školama. No zbog pažljivog pristupa idemo s ovakvom koncepcijom. Puno je bilo pitanja o sigurnom pristupu školama u Zagrebu. U intenzivnim smo razgovorima s Poglavarstvom, radovi na prijetećim dijelovima fasada su se intenzivirali i uvjeravaju nas da će opasni dijelovi u centru biti sanirani. Gdje ne bude moguće, riješit će se s posebnim skelama ispod kojih se može sigurno prolaziti - rekao je Fuchs. 

- Što se tiče Sisačke županije, postoji mogućnost da se određenim preslagivanjem unutar škola osigura i ovakav način izvođenja nastave, to ne bi bilo loše jer bi se djeci mogla pružiti i psihološka pomoć. Još uvijek smo u dogovorima s lokalnim tijelima o tome da vidimo je li moguće do kraja ispoštovati ovu varijantu, jer je dio nastavnika u nemogućnosti izvoditi nastavu i hoće li biti potrebno za jedan dio djece osigurati i odgodu početka same nastave. Valja naglasiti da nema razloga da u ostalim školama koje nisu zahvaćene katastrofom, škola ne krene kao što bi trebala na cijelom području Hrvatske - kazao je Fuchs.

Mala pleća

- Imamo puno podataka i ne bi bilo dobro da se nastavi s nekim komuniciranjem prema van da su djeca superširitelji i oni koji mogu ugroziti, ne treba im gurati na ta mala pleća osjećaj krivice, to se previše provlači kroz javnu scenu, to ne bi čisto psihološki trebalo tako komunicirati.

- Poslali smo u sve domove da ćemo za učenike i studente preuzeti financiranje smještaja, poslali smo i pismo sveučilištima da razmisle o tome da studente s tog područja oslobode participacije ukoliko nisu ispunili sve ECTS bodove.

- Po službenom planu cijepljenja nastavnici su u drugoj skupini - napomenuo je Fuchs, piše Jutarnji list.

----------------------------

RAVNATELJICA SREDNJE ŠKOLE GLINA:

'Nismo spremni ni za online nastavu, a kamoli za školu uživo'

Marija Margušić Novosel, ravnateljica Srednje škole Glina, kaže kako je škola znatno oštećena u potresu, a potres ju je zadesio u trenutku energetske obnove. 

"Zatražili smo odgodu početka nastave za tjedan dana. Situacija se od prije pet dana znatno promijenila i pogoršala. Imamo 16 učenika na čije su stambene objekte nalijepljene crvene naljepnice. 20 posto učenika naše škole nema adekvatne uvjete za početak škole, nemaju adekvatne uvjete za stanovanje", kaže.

"Dio učenika otišao je iz svojih mjesta prebivališta, njih 43. Dio učenika smješten je u kontejnerima. U ovim trenucima nismo spremni ni za online nastavu, a kamoli za školu uživo. Naši učenici su smješteni u kontejnerima, njih je puno u tim kontejnerima. Očekivati online nastavu u tim uvjetima bilo bi nehumano i neljudski", dodaje. 

Kaže kako im je opcija za početak nastave 25. siječnja i odlazak u Srednju školu Topusko.

"Zahvaljujem što će nas udomiti, ako se to dogodi. Trebat ćemo prijevoz za učenike. U narednim danima trebamo se dogovoriti s osnivačem o načinu organiziranja prijevoza. Za 18. 1. nismo spremni, za 25. 1. vidjet ćemo što će biti", poručuje ravnateljica, prenosi Dnevnik.hr.