Fotografija: Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs obišao je sa svojim suradnicima Područnu školu u Dapcima na području Čazme/Foto: BBŽ
Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs obišao je sa svojim suradnicima Područnu školu u Dapcima na području Čazme/Foto: BBŽ

Kreće energetska obnova područne škole u Dapcima nedaleko od Čazme

Do sada su provedeni radovi na temeljitoj obnovi Matične škole i školsko-sportske, obnovljena je i škola u Gornjem Dragancu, a energetska obnova očekuje i školu u Gornjem Mikloušu

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima obišao je u utorak Područnu školu u Dapcima koju očekuje temeljita energetska obnova vrijedna  1,6 milijuna kuna. 

Područna škola Dapci jedna je od četiri školske zgrade na području grada Čazme obuhvaćene europskim projektom energetske obnove. Do sada su provedeni radovi na temeljitoj obnovi Matične škole i školsko-sportske, obnovljena je i škola u Gornjem Dragancu, a energetska obnova očekuje i školu u Gornjem Mikloušu. 

Ulaganje u znanje

- Obnova Područne škole u Dapcima počet će ove godine, ugovor je potpisan i očekujemo da će se ova škola pretvoriti u moderan školski objekt za 21. stoljeće. Osim toga, one prostore koji do sada nisu bili u funkciji ćemo srediti tako da ih učenici i nastavnici mogu koristiti za svoje aktivnosti. Školu trenutno pohađa 17 učenika, imaju dvije učiteljice i nadamo se da će se taj broj s vremenom povećati. Tek ulaganjem u ljude i opremu, ali naravno i u škole, možemo očekivati i standard koji je bitan, a to je ulaganje u znanje, izjavio je župan Damir Bajs prilikom obilaska škole.

Na školskoj zgradi u Dapcima povećat će se toplinska zaštita vanjskog zida, temelja zgrade i toplinska izolacija pročelja zgrade. Povećat će se toplinska zaštita stropa prema negrijanom prostoru, zamjeniti vanjska stolarija, a ugradit će se i vanjske horizontalne žaluzine kao zaštita od sunca.

Preko 20 milijuna kuna

Osim toga, ugradit će se novi visokoučinkoviti sustav grijanja, postaviti novi radijatori, a unutarnja rasvjeta zamjenit će se učinkovitijom LED rasvjetom. Projekt predviđa i postavljanje pristupne rampe za osobe s invaliditetom i osobe smanjene pokretljivosti.

Bjelovarsko-bilogorska županija uložila je u školstvo na području grada Čazme preko 20 milijuna kuna.

"Ulaganje u školstvo jedan je od prioriteta Bjelovarsko-bilogorske županije koja upravo u tom segmentu ima investicije vrijedne veće od 250 milijuna kuna uspješno koristeći europska sredstva. Ulaganja u školstvo podrazumijevaju obnovu, izgradnju ili dogradnju 50 školskih objekata što je našu županiju dovelo do drugog mjesta po ulaganjima u školstvo u Republici Hrvatskoj", poručuju iz ureda župana Bjelovarsko-bilogorske županije.