Fotografija: Minecraft: Education Edition alat je za razvoj vještina 21. stoljeća kojim se jednostavno potiče kreativnost učenika / Foto: screenshot
Galerija
Minecraft: Education Edition alat je za razvoj vještina 21. stoljeća kojim se jednostavno potiče kreativnost učenika / Foto: screenshot

Učenici OŠ Vladimir Nazor Daruvar prvi u Hrvatskoj u igri Minecraft

Učenici i učitelji na natjecanju su gradili svoj svijet, a upravo su osnovnoškolci iz Daruvara i njihove mentorice napravili najkretivniji, najoriginalniji i najkompleksiji božićni prizor od svih učenika u državiUčenici Osnovne škole Vladimir Nazor iz Daruvara osvojili su prvo mjesto na Božićnom natjecanju Minecraft: Education Edition.

Minecraft: Education Edition vrijedan je alat za razvoj vještina 21. stoljeća kojim se jednostavno potiče kreativnost učenika i njihove vještine kodiranja u učionici.

Tijekom prosinca Microsoft je s globalnim partnerom za edukaciju održao seriju webinara za 180 učitelja osnovnih i srednjih škola iz Hrvatske. Cilj je bio naučiti učitelje kako da kreiraju Minecraft: Education Edition lekcije za predmet koji predaju i svojim učenicima omoguće da gradivo savladaju na kreativniji i zabavniji način.

Alat za komunikaciju

Veliko finale učenja korištenja Minecraft: Education Editiona u nastavi bilo je Božićno natjecanje Minecraft: Education Edition. Tema izazova bila je Božićna tržnica. Učenici i učitelji u igri Minecraft: Education Edition gradili su svoj svijet, odnosno najkreativniji božićni prizor, a pritom im je bilo zabranjeno koristiti tzv. modove i dodatne pakete resursa.

Mogli su izgraditi što god su poželjeli, naravno držeći se teme natjecanja, a u gradnju trebaju uključiti jedan od alata za komuniciranje koji su im bili na raspolaganju u igri (mogu birati između lika bez igrača (NPC), tabli i knjige s perom).

Koristeći te alate, učitelji zajedno s učenicima trebali su napisati što žele za Božić. Minecraft svijet trebao je biti „proizvod“ grupe do 30 natjecatelja, uključujući učitelja, te izgrađen u načinu igranja za više igrača (multiplayer). 

Projekti su se ocjenjivati po sljedećim kriterijima: kreativnost, originalnost, kompleksnost, pažnja prema detaljima, poštivanje uputa o temi te uključivanje jednog od alata za komuniciranje. 

Ponosna ravnateljica

Učenici i učitelji iz Osnovne škole Vladimir Nazor Daruvar napravili su najkreativniji božićni prizor, a u natjecanju su sudjelovali učenici Darijan Vašatko, Stefan Radulović, Lara Čarapović, Elena Pavlić, Elena Golem, Lea Petković, Šimun Njegovac, Jerko Njegovac, Marko Žgela, Fran Kovačević, Petar Vujić, Natan Lipovac, i Antonela Pustahija. Mentorice su im bile Alenka Njegovac i Tihana Petković.

Učenici i mentorice iz Osnovne škole Vladimir Nazor u Daruvaru koji su pobjedili na ovom prestižnom natjecanju/Foto: OŠ Vladimir Nazor
Učenici i mentorice iz Osnovne škole Vladimir Nazor u Daruvaru koji su pobjedili na ovom prestižnom natjecanju/Foto: OŠ Vladimir Nazor

- Iznimno sam ponosna na učenike i nastavnike naše škole što su ostvarili sjajan rezultat na ovom natjecanju. Pokazali su svima kako zajedničkim radom, trudom i zalaganjem, mogu napraviti sve što žele. Ovo natjecanje im je dobar poticaj za buduće aktivnosti koje ćemo provoditi u našim školama - kaže nam ravnateljica Osnovne škole Vladimir Nazor Daruvar, Kornelija Častek.

Samo natjecanje završetak je edukacije za 180 učitelja osnovnih i srednjih škola iz Hrvatske čiji je sudionik i predstavnik naše škole bila Tihana Petković. Na edukaciji učitelji su naučili kako koristiti Minecraft: Education Edition u pripremi lekcija za svoj predmet te učenike potaknuti da uče na kreativniji način, steknu osnovna znanja o kodiranju i usvoje vještine 21. stoljeća.