Fotografija: Prikupljena sredstva donirana su vukovarskoj udruzi Nada/ Foto: Privatni album
Galerija
Prikupljena sredstva donirana su vukovarskoj udruzi Nada/ Foto: Privatni album

Ekonomska i turistička škola Daruvar prikupila higijenske artikle, hranu i novac za Vukovarce

"Ukupno je prikupljeno nekoliko desetaka kilograma higijenskih i prehrambenih potrepština te novčani iznos od 2300 kuna", istaknula je profesorica ŠtefanUčenici i djelatnici Ekonomske i turističke škole Daruvar još jednom pokazali su svoj veliki humanitarni duh. Naime, u sklopu projekta „Škole ambasadori Europskog parlamenta“, koji se u ovoj školi provodi od 2019. godine, organizirali su humanitarnu akciju povodom 30. godišnjice stradanja Vukovara.

Pomoć najranjivijim skupinama

- Cilj akcije bio je pomoći Humanitarnoj udruzi Duga iz Vukovara koja djeluje na principu socijalne samoposluge. Riječ je o neprofitnoj, humanitarnoj, nevladinoj  udruzi, osnovanoj 2013. godine, s ciljem podizanja kvalitete života najranjivijim skupinama društva, prvenstveno osobama na rubu siromaštva i osobama treće životne dobi, objasnila je daruvarska profesorica povijesti Danijela Štefan, ujedno i koordinatorica projekta.

Mario Veltruski i Tamara Mikulić, predsjednica Humanitarne udruge Duga/ Foto: Privatni album
Mario Veltruski i Tamara Mikulić, predsjednica Humanitarne udruge Duga/ Foto: Privatni album

Dodala je i to da učenici od 22. studenog do 3. prosinca u razredima prikupljali higijenske potrepštine i prehrambene namirnice te dobrovoljne novčane priloge.

Uključena cijela škola

- U projekt su bili uključeni svi učenici, kao i djelatnici škole, a sve je bilo na dobrovoljnoj osnovi. Ukupno je prikupljeno nekoliko desetaka kilograma higijenskih i prehrambenih potrepština te novčani iznos od 2300 kuna, istaknula je Štefan.

Učenici Tea Bakeš i Mario Veltruski/ Foto: Privatni album
Učenici Tea Bakeš i Mario Veltruski/ Foto: Privatni album

Prikupljena sredstva vukovarskoj udruzi dostavljena su prošlog tjedna, a prijevoz je organizirao gradonačelnik Damir Lneniček.

Akcije planiraju i dalje

- Prikupljene potrepštine, kao i novac, predali smo ispred škole. Inače, humanitarne akcije nisu novost u Ekonomskoj i turističkoj školi, a provode se prema potrebi. Ove godine to je bilo ciljano za udrugu Duga, dok smo prijašnjih godina imali druge određene namjene. S ovim pozitivnim trendom svakako planiramo nastaviti i u budućnosti, jer nam je želja kod učenika probuditi kategoriju empatije prema socijalno osjetljivim skupinama u našem društvu i tako pridonijeti smanjenju socijalne isključenosti pojedinih kategorija u našem društvu, zaključila je Danijela Štefan te se ovim putem zahvalila i ravnateljici škole Dinki Kavalir, koja je dala punu podršku projektu i u konačnici prihvatila prijedlog pokretanja ove akcije. 

Zahvalnica koju je dobila ova daruvarska škola/ Foto: Privatni album
Zahvalnica koju je dobila ova daruvarska škola/ Foto: Privatni album