Fotografija: Osim stacionarnim kamera, policija brzinu bilježi i pomičnim kamerama, uređajima za mjerenje brzine/Foto: Ranko Suvar CROPIX (iLUSTRACIJA)
Osim stacionarnim kamera, policija brzinu bilježi i pomičnim kamerama, uređajima za mjerenje brzine/Foto: Ranko Suvar CROPIX (iLUSTRACIJA)

DOZNAJEMO Nove kamere za nadzor brzine stižu u Daruvar, Prgomelje, Nartu i Ivansku

Kamera u Žabjaku tokom 2021. godine zabilježila je čak 76 prekršaja što će vozače koji se nisu pridržavali propisa koštati 100 tisuća kunaBJELOVAR – Pritišćete li i vi papučicu kočnice u vožnji na mjestima na kojima su postavljene kamere za nadzor prometa? Budući da nam redovita policijska izvješća o kontroli brzine često govore o „uhvaćenim“ vozačima baš na predjelima gdje su postavljene kamere u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji, provjerili smo kako one zapravo funkcioniraju, koliko ih je trenutno i koliko „uprihoduju“ sredstava od vozača koji se ne drže propisa.

Četiri nove kamere

- Na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske trenutno je postavljeno osam kućišta za stacionarne uređaje za mjerenje brzine u koje se prema planu raspoređuju kamere za mjerenje brzine. Ravnateljstvo policije MUP-a RH donijelo je plan raspodjele novih uređaja 2021. godine kojim je predviđeno da naša policijska uprava dobije jedno kućište koje će biti postavljeno u naselju Prgomelje. U 2022. godini predviđeno je da ova policijska uprava dobije dva kućišta koja će biti postavljena u Daruvaru i naselju Narta, dok je nabavljanje još jednog kućišta predviđeno u 2023. godini te će ono biti postavljeno u naselju Ivanska, kazali su nam iz PU bjelovarsko-bilogorske i dodali kako stacionarni uređaj za snimanje evidentira prolazak svih vozila dijelom ceste uz koji je postavljen.

- Kamere prvenstveno evidentiraju prekršaj nedozvoljene brzine kretanja vozila u prekršaju. Kada se vozilo snimi ANPR sustavom (sustav za očitavanje registarskih oznaka), utvrđuje podatke o vlasniku vozila i šalje ga u aplikaciju Snimke prekršaja. Tom prilikom sustav određuje vrstu prekršaja prema utvrđenoj brzini koja se umanjuje za dopuštenu toleranciju ili prekršaj iz članka 238. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (istek važenja prometne dozvole). 

Prekršaji koje kamera bilježi

Također, uređaj evidentira vozilo za koje je raspisana potraga ili objava te šalje obavijest nadležnoj ustrojstvenoj jedinici kriminalističke policije koja tu informaciju prosljeđuje Policijskoj upravi koja je raspisala potragu ili objavu te Policijskoj upravi na čijem je području vozilo snimljeno, kažu iz PU bjelovarsko-bilogorske i pojašnjavaju kako ostale prekršaje stacionarni uređaj ne utvrđuje, no neki prekršaji mogu se utvrditi pregledom video zapisa koji stacionarni uređaj bilježi 24 sata dnevno.

Osim stacionarnim kamera, policija brzinu bilježi i pomičnim kamerama, uređajima za mjerenje brzine/Foto: Ranko Suvar CROPIX (iLUSTRACIJA)
Osim stacionarnim kamera, policija brzinu bilježi i pomičnim kamerama, uređajima za mjerenje brzine/Foto: Ranko Suvar CROPIX (iLUSTRACIJA)

To su prvenstveno pretjecanje na neisprekidanoj uzdužnoj crti, pretjecanje na obilježenom pješačkom prijelazu, nepropuštanje pješaka, vožnja po suprotnom kolničkom traku, ne postupanje po naredbi ovlaštenih osoba i dr.

Rad kamera prate policijski službenici u Policijskim postajama koji procesuiraju prekršaje dok plan rasporeda i premještanja stacionarnih uređaja provode policijski službenici Policijske uprave.

Kamere neprestano rade osim kada se šalju na umjeravanje i to jednom u godini dana.

Oduzimanje vozačke i zatvor

- Za kazne koje stacionarni uređaji detektiraju mogu se izreći mjere upozorenja (pisanog ili usmenog) te naplatiti novčane kazne od 300 do 20 000 kuna (ovisno o strukturi prekršaja, koja je utvrđena brzina te da li je brzina izmjerena u naseljenom ili van naseljenog mjesta). Za najteži prekršaj– vozač koji se vozilom u naselju kreće brzinom koja je za više od 50 km na sat veća od dopuštene brzine. Osim novčane kazne sud može izreći i kaznu zatvora u trajanju do 60 dana.  Za prekršaje iznad 1000 kn određuju se i negativni bodovi ( nakon 12 negativnih bodova odnosno 9 za mlade vozače koji su dobiveni u roku od 2 godine ukida se vozačka dozvola). Prekršaj nedopuštene brzine kretanja jedan je od nekoliko prekršaja za koje je predviđeno i privremeno oduzimanje vozila do donošenja odluke o prekršaju i to ako je već najmanje dva puta vozač pravomoćno kažnjen, pojašnjavaju iz PU i dodaju kako ima podatak o naplaćenim novčanim kaznama sa stacionarnih uređaja nije dostupan s obzirom da u operativnoj evidenciji prekršaja imaju podatak o svim procesuiranim prekršajima brzine koji su osim stacionarnim uređajima utvrđeni i drugim mjernim uređajima.

76 prekršaja samo u Žabjaku

- Zanimljiv je  podatak o stacionarnom uređaju na mjernom mjestu u Žabjaku, kojim je u ovoj godini utvrđeno 76 prekršaja u sveukupnom iznosu od 101.000,00 kn. Od ovog broja prekršaja, građani kod 65 prekršaja mogu platiti kazne u polovičnom iznosu, a kod 10 prekršaja mogu platiti 2/3 kazne ukoliko to učine u propisanom roku. Jedan prekršaj biti će procesuiran slanjem Optužnog prijedloga na sud, zaključuju iz policije.