Fotografija: Dio roditelja ljutit jer im djeca ne mogu ići u produženi boravak iako im je to obećano, Grad pojašnjava da ne mogu financijski pratiti tolike apetite koji su ove godine drastično porasli/Foto: MojPortal
Galerija
Dio roditelja ljutit jer im djeca ne mogu ići u produženi boravak iako im je to obećano, Grad pojašnjava da ne mogu financijski pratiti tolike apetite koji su ove godine drastično porasli/Foto: MojPortal

Dio učenika II. OŠ Bjelovar ostao bez produženog boravka: "Obećali su nam pa prekršili obećanje"

Privlačna je ideja znati da su djeca zbrinuta, da napišu zadaću i da imaju topli obrok, no nažalost, ne možemo svima udovoljiti, ističe ravnateljica Ines KapšaBJELOVAR – Početak nove školske godine mnogim roditeljima bjelovarskih osnovnoškolaca bio je stresan.

Velik broj njih, konkretno 16-ero roditelja trećih razreda II. OŠ Bjelovar, Područne škole Centar, našao se pred zidom jer njihova djeca nisu primljena u produženi boravak.

Druga OŠ Bjelovar bilježi ogroman rast interesa za produženim boravkom/Foto: Druga OŠ Bjelovar
Druga OŠ Bjelovar bilježi ogroman rast interesa za produženim boravkom/Foto: Druga OŠ Bjelovar

Kako nam kažu, to im je od strane škole obećano još prilikom upisa u prvi razred. Pa su mnogi baš zbog te pogodnosti odlučili svoju djecu umjesto u neku drugu školu na području grada, upisati baš u II. OŠ Bjelovar.

Obećali, pa prekršili

- Suprug i ja radimo u Zagrebu, a naše dijete do škole ima punih 45 minuta hoda. Živimo na drugom dijelu grada. Budući da kući dolazimo oko 18 sati, naše dijete mora biti samo kod kuće veći dio poslijepodneva, što po zakonu ne bi smjelo biti. Zbog tih okolnosti i zbog toga što nemamo mogućnost baka servisa, tražili smo školu koja sve do četvrtog razreda ima produženi boravak. Interesirali smo se i prije upisa nam je u II. OŠ Bjelovar rečeno da će naše dijete produženi boravak moći koristiti dokle god će trebati, ali ne duže od četvrtog razreda. Ali, to, nažalost, nemamo nigdje napismeno, priča nam majka učenice trećeg razreda II. OŠ Bjelovar i dodaje kako je puno stvari oko produženog boravka kontradiktorno.

- Konkretno, svi govore kako potiču natalitet, a onda nas dovedu u situaciju da ne ispune obećano i ne ispoštuju minimum dogovora, razočarana je majka koja još napominje da se ovakvim načinom potiče rad na crno. Naime, mnogi će roditelji, kaže ova majka, biti prisiljeni pronaći neku „tetu čuvalicu“ kojoj neće moći platiti doprinose tako da, tvrdi, politika koju provode, nije nimalo poštena. Napominje kako je ova pogodnost produženog boravka predstavljena kao podizanje standarda za zaposlene roditelje, no negdje u međuvremenu, obećanje se naprosto prekršilo.

Negativan odgovor iz Grada

Provjerili smo kakav je situacija u II. OŠ Bjelovar i što na sve ovo kaže ravnateljica Ines Kapša.

Ines Kapša/ Foto: Deni Marčinković
Ines Kapša/ Foto: Deni Marčinković

- Istina je da nikada u našoj školi nije bio veći interes za produženim boravkom. Sada imamo u jednoj grupi 28 učenika, a u drugoj grupi 33 učenika koji idu u produženi boravak u Područnu školu Centar. To su djeca koja polaze prvi i drugi razred. Maksimalan kapacitet je 28 učenika po grupi tako da smo, realno, neke učenike i iz drugog razreda trebali odbiti - kaže nam ravnateljica Kapša i dodaje kako je škola još proljetos uputila dopis Gradu kao osnivaču da im omogući zapošljavanje još jedne učiteljice kako bi oformili još jednu grupu za produženi boravak.

Konačan, negativan odgovor iz Grada dobili su u kolovozu.

- Konkretno, ukupno 16 roditelja učenika trećih razreda tražilo nas je da njihova djeca idu u produženi boravak i mi bismo pronašli kapacitete da je Grad omogućio zapošljavanje. Budući da je u međuvremenu eskalirala situacija s plinom i ostalim režijama, jasno nam je da Grad mora štedjeti - kazala je Kapša i podsjetila kako II. OŠ Bjelovar produženi boravak ima i u Područnoj školi u Ždralovima. Tako da ukupno 79 učenika polazi taj vid nastave. To konkretno znači da Grad Bjelovar izdvaja sredstva za tri učiteljice zaposlene u produženom boravku samo za II. OŠ Bjelovar. Kasnije smo od pročelnika u Gradu, Zdravka Paveca, doznali kako je to ukupno 410 tisuća kuna godišnje.

Interes drastično porastao

Kapša je dodala kako je svjesna da je interes porastao jer su to većinom mladi ljudi čiji roditelji, odnosno bake i djedovi učenika, još uvijek rade.

- Privlačna je ideja znati da su djeca zbrinuta, da napišu zadaći i da imaju topli obrok. Roditelji su sigurno mirniji znajući da je sve u redu s djecom, no nažalost, ne možemo svima udovoljliti - ističe Kapša koju smo pitali je li škola obećala ranijih godina roditelima produženi boravak do četvrtog razreda.

Kazala je da jest, no tada su prilike bile znatno drugačije. Interesa je bilo manje pa su u produženi boravak mogla upasti djeca trećeg i četvrtog razreda, što više nije slučaj. Zanimalo nas je i zašto nema određenih kriterija po kojima bi se gledalo koja djeca imaju pravo, a koja možda ne ispunjavaju uvjete za produženi boravak.

- Kriteriji mogu biti posloženi i istaknuti, no uvijek je dob jedan od prioriteta. Taman da izuzmemo nekoliko djece iz drugog razreda čija oba roditelja možda nisu zaposlena, opet ne možemo udovoljiti svim trećašima jer ih je previše. Tada bi možda tek udovoljili propisanim normama da po grupi imamo maksimalno 28 djece, iskreno kaže Kapša i dodaje kako većina roditelja radi, samohrani su i zbilja imaju potrebe.

U drugim školama situacija bolja

- Ne bih rekla da roditelji upisuju svoju djecu tek tako u produženi boravak, većina njih imaju potrebu, zaključila je.

Provjerili smo kakva je situacija i u ostalim školama u Bjelovaru, a iako sve one, potvrdili su nam ravnatelji, imaju povećani interes, zasad nitko nije nezadovoljan.

- Imamo dvije grupe produženog boravka i to su učenici prvog, drugog i trećeg razreda. Prvenstvo su imali djeca prvog i drugog razreda, a onda smo primili i nekolicinu trećaša čiji roditelji su iskazali interes i potrebu - kaže nam Martina Supančić, ravnateljica I. OŠ Bjelovar. Ono što je zanimljivo jest da je i u toj školi drastično porastao interes.

Martina Supančić/ foto: Deni Marčinković
Martina Supančić/ foto: Deni Marčinković

- Lani smo u produženom boravku imali 36 učenika, a ove godine čak njih 58. To je 22 djece više - kaže nam Supančić čiju školu ove godine ukupno polazi 680 učenika.

Treća tek uvodi produženi boravak

Ravnatelj IV. OŠ Bjelovar, Nikola Margetić kaže nam kako imaju dvije grupe produženog boravka, dvije učiteljice i nešto više od 30-ak učenika. Točan broj još nije definiran.

Ravnatelj bjelovarske IV. OŠ Nikola Margetić/ Foto: Martina Čapo
Ravnatelj bjelovarske IV. OŠ Nikola Margetić/ Foto: Martina Čapo

- Broj učenika zainteresiran za produženi boravak smanjio se u koroni, no sada opet bilježimo porast, vraćamo se na one brojke od prije 3, 4 godine. Mi produženi boravak imamo od 2016. godine, ta nam je pogodnost koju nam je osigurao Grad, omogućila da povećamo i broj učenika te da postanemo konkurentnija škola. Sada imamo, zahvaljujući tome, 800 učenika čime smo najveća škola u gradu, ističe Margetić koji dodaje kako su mogućnost upisa u produženi boravak dali svim učenicima do četvrtog razreda.

Specifična je situacija u III. OŠ Bjelovar. Ta škola, odnosno Grad Bjelovar kao osnivač, tek uređuje prostor u kojem će, najvjerojatnije od drugog polugodišta, biti uveden produženi boravak. Kako sada stvari stoje, bit će jedna grupa djece.

- Imat ćemo 15-ak učenika, provedena je okvirna anketa među prvašićima. Ostale roditelje viših razreda nismo niti pitali jer nemamo kapaciteta. Vidjet ćemo kako će biti. Ukoliko interes među prvašićima bude manji, naravno da će se moći upisati i ostali učenici, kaže ravnateljica III. OŠ Bjelovar Goranka Preskočil.

Plaće učiteljica

Da svake godine za potrebe produženih boravaka u bjelovarskim školama izdvajaju poveći financijski iznos, potvrdio je savjetnik za odgoj, obrazovanje i sport u Gradu Bjelovaru, Zdravko Pavec.

Zdravko Pavec i Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković
Zdravko Pavec i Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković

- Godišnje za tu svrhu odlazi više od milijun kuna iz gradskog proračuna. Konkretno, mi plaćamo učiteljice koje rade u produženim boravcima, a njhova plaća godišnje iznosi od 120 do 150 tisuća kuna, zavisno o radnom stažu. Za Prvu OŠ Bjelovar izdvajamo 310 tisuća kuna, za Drugu OŠ Bjelovar 410 tisuća kuna, za Treću koja će tek od ove godine imati produženi boravak to će biti do 150 tisuća kuna i za Četvrtu OŠ Bjelovar izdvajamo 235 tisuća kuna. Razumjemo da postoje potrebe za dodatnim grupama i ukoliko će u narednim mjesecima biti prilike, Grad će proširivati grupe, sukladno potrebama škola. No, isto tako, nismo u mogućnosti u jednoj godini sve to isfinancirati - kazao je Pavec dodavši kako su od prije dvije godine omogućili da te učiteljice u produženom boravku primaju plaću svih 12 mjeseci i da su zaposlene na neodređeno, što ranije nije bio slučaj.

- Za Grad Bjelovar bilo bi neodrživo da udovoljimo na sve zahtjeve ravnatelja jer je interes znatno porastao. Sve su škole krenule s jednom grupom, no sada ih je sve teže pratiti. Prošle godine smo povećali jednu grupu u drugoj OŠ, ove godine tek uvodimo produženi boravak u Trećoj OŠ, a nadamo se kako ćemo im iduće školske godine omogućiti još jednu grupu. Znači, trudimo se svake godine podizati kvalitetu, no ne smijemo zaboraviti Prvu i Četvrtu OŠ, tamo imamo po dvije grupe, a škole su s većim brojem učenika nego Druga OŠ. Moramo biti realni i ravnomjerno raspoređivati sredstva - upozorava Pavec.