Fotografija: Tokom ljetnih mjeseci obnavljale su se čak tri bjelovarske osnovne škole/Foto: Martina Čapo
Galerija
Tokom ljetnih mjeseci obnavljale su se čak tri bjelovarske osnovne škole/Foto: Martina Čapo

Bjelovar tijekom ljeta uložio 500 tisuća kn u škole: "Do 1. siječnja nema udara na džepove roditelja"

"Grad u iduća tri mjeseca možemo održati stabilnim bez da išta poskupljujemo", kazao je Hrebak i dodao kako i ove godine sufinanciraju nabavku radnih bilježnica osnovnoškolcimaBJELOVAR - U tijeku su završne pripreme za novu nastavnu godinu u svim bjelovarskim osnovnim školama. Ide li sve prema planu, ali i kako izgledaju pojedine bjelovarske škole koje su se tijekom školskih praznika obnavljale, uvjerio se jutros bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Naime, Grad Bjelovar uložio je dodatnih pola milijuna kuna u tri osnovne škole, a sve kako bi djeci bilo što ugodnije i kako bi imali primjerene uvjete za učenje, a učitelji za rad. 

Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo
U Ždralovima u područnoj školi obnovljene su dvije nove učionice/Foto: Martina Čapo
U Ždralovima u područnoj školi obnovljene su dvije nove učionice/Foto: Martina Čapo

Posljednja ulaganja bila su u Područnoj školi 2. osnovne u Ždralovima, u 3. osnovnoj školi te u Područnoj školi 1. osnovne u Novim Plavnicama.

Uređene dvije učionice

Radovi u školi u Ždralovima su gotovi te su u potpunosti obnovljene dvije učionice.

- U Područnu školu u Ždralovima je uloženo 350 tisuća kuna. Obnovljeni su podovi, stari parket je zamijenjen polivinilom, dok je na hodniku postavljen novi laminat, učionice su osvježene. Ova je škola već ranije energetski obnovljena, a vrlo dobro znate kako su gotovo sve naše škole i vrtići u gradu energetski obnovljeni što se sada pokazuje kao pun pogodak. Ostaje nam još 4. osnovna škola za koju je projekt gotov, a čeka se raspisivanje nekog pogodnog natječaja kako bismo i tu školu obnovili, kazao je gradonačelnik Hrebak dodavši kako je u uređenje interijera 1. osnovne škole uloženo 150 tisuća kuna. Sto tisuća kuna je, pak uloženo u 3. osnovnu školu.

Produženi boravak

Dodajmo, radovi u 3. osnovnoj školi Bjelovar su još uvijek u tijeku. Obnavljaju se prostorije u kojima će se uskoro odvijati produženi boravak, a koji do sada u toj školi nije bio organiziran. Naime, riječ je o stanu u kojem je živio domar sa svojom obitelji, a taj prostor bi se u produženi dnevni boravak trebao prenamijeniti do listopada.

Obnavlja se i prostor u 3. OŠ koji će biti prenamijenjen u produženi boravak/Foto: Martina Čapo
Obnavlja se i prostor u 3. OŠ koji će biti prenamijenjen u produženi boravak/Foto: Martina Čapo
Gradonačelnik je rekao kako zasad nema poskupljenja niti udara na džepove roditelja/Foto: Martina Čapo
Gradonačelnik je rekao kako zasad nema poskupljenja niti udara na džepove roditelja/Foto: Martina Čapo

Nadalje, gradonačelnik je odao i kako je s ravnateljima svih škola uskladio plan ušteda pa problema, uvjerava javnost, neće biti.

- Nema povećanja cijena hrane niti nekih drugih troškova na teret roditelja. Isto tako je i s vrtićima. Znamo kako Bjelovar ima gotovo najjeftinije dječje vrtiće, a tako će i ostati. Do 1. siječnja neće biti nikakvih poskupljenja, a poslije toga ne znam što će biti, kazao je Hrebak i dodao da će se Grad boriti da niti jedna kuna ne padne na teret roditeljima.

- Svi dižu cijene, ja nisam vidio da je Bjelovar igdje to učinio. Radimo svoj posao odgovorno i racionalno, imamo odlične ravnatelje škola i svih ostalih naših ustanova, kao i direktore poduzeća. Borimo se s ludovanjem cijena na način da naši građani to ne osjete. Jučer sam razgovarao i s direktorom naših Vodnih usluga i Komunalca. Isto tako, do 1. siječnja nema dizanja cijena. Tražit ćemo načine uštede, krećemo od Gradske uprave pa na dalje. Izazovno je to sve, no Grad je stabilan i ide u dobrom smjeru. Odgovorno tvrdim kako Grad u iduća tri mjeseca možemo održati stabilnim na ovaj način, a što će biti nakon toga, sada ne mogu obećati, ponovio je Hrebak kojeg smo upitali mogu li roditelji osnovnoškolaca i ove godine očekivati pomoć Grada pri nabavci radnih bilježnica.

Pomoć za nabavku radnih bilježnica

- Kao i svake godine, predvidjeli smo tu stavku u proračunu. Na 200 kuna mogu računati roditelji učenika od 1. do 4. razreda, dok na 400 kuna mogu računati roditelji učenika predmetne nastave od 5. do 8.razreda. Javni poziv će biti raspisan sredinom rujna, dok će isplata biti do kraja godine, kazao je Hrebak.

Udžbenici na klupama već čekaju školarce/Foto: Martina Čapo
Udžbenici na klupama već čekaju školarce/Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo

Inače, za tu stavku godišnje iz Proračuna bude isplaćeno između 650 do 700 tisuća kuna. Gradonačelnik je dodatno pojasnio kako ovu pogodnost obično iskoristi oko 70 posto građana.

- Imamo oko 30 posto naših građana koje to ne zanima, smatraju da im to ne treba i da treba pomoći nekome drugome. To je plemenito od njih, kazao je Hrebak.

Jedna od većih područnih škola u RH

Ravnateljica 2. osnovne škole Bjelovar Ines Kapša kazala je kako je sve spremno za ponedjeljak i početak nastave.

Ines Kapša/Foto: Martina Čapo
Ines Kapša/Foto: Martina Čapo

- Školu u Ždralovima pohađa 145 učenika u 9 razreda. Jako smo sretni što smo uz pomoć Grada Bjelovara uspjeli obnoviti dvije naše veće učionice koje su bile u najlošijem stanju od svih ostalih, kazala je Kapša dodavši kako potreba ima još.

- Na katu imamo još dvije učionice koje će također trebati obnoviti, nadamo se da će u nekoj budućnosti i one doći na red, kao i zbornica. Ovo što je sada uređeno je ipak bio prioritet, kazala je Kapša i upozorila da je riječ o jednoj od većih područnih škola u Hrvatskoj.