Fotografija: Foto: Unsplash, Facebook
Galerija
Foto: Unsplash, Facebook

Daruvarčanin dobio apsurdan račun za plin: "I što bih ja sad trebao napraviti?"

Račun na iznos od 0 kuna izdao je Zagorski metalac, tvrtka iz Zaboka koja je od HEP Plina preuzela izdavanje računa i brigu o skoro svim kućanstvima u DaruvaruDa će nas "strefiti" pogled na iznos mjesečnog računa za plin, struju ili nešto drugo, na to smo već nekako i navikli.

No, proteklih dana javili su nam se čitatelji koji su u nevjerici jer im je na kućne adrese u Daruvaru stigao račun na - nula eura i nula centi, s uobičajenim dospijećem plaćanja. Račune im je izdao Zagorski metalac, tvrtka iz Zaboka koja je od HEP Plina preuzela izdavanje računa i brigu o privatnim korisnicima, odnosno, kućanstvima u čitavom Daruvaru, uz nekoliko iznimaka.

Foto: Unsplash, čitatelj
Foto: Unsplash, čitatelj

- Nisam znao što da radim s tim računom. Treba li to odnijeti na poštu i platiti? Odnosno, što platiti ako je račun 0,00 eura? - zbunjeno nas je priupitao čitatelj (podaci poznati redakciji) iz Daruvara koji je na svoju adresu primio takav, krajnje besmislen račun.

Strahuju od dodatnih troškova

Naime, bez obzira što je iznos računa nula eura, pojedini korisnici strahuju može li im se dogoditi da ako ne "plate" tih nula eura i nula centi dođe do nekakvih dodatnih troškova, naknada i slično. Trebaju li taj račun onda odnijeti u banku, poštu ili FINA-u, poništiti ga, što li...?

Strah nije neopravdan budući da smo proteklih godina, pa i desetljeća, svjedoci kako se čak i najmanje naknade (primjerice banaka) mogu uz kamate pretvoriti u poprilične iznose, što je u uvjetima skupoće i rastuće inflacije te sve nižeg životnog standarda naših građana ozbiljan problem.

Foto: Željko Hajdinjak/CROPIX (ilustracija)
Foto: Željko Hajdinjak/CROPIX (ilustracija)

Za pojašnjenje ove situacije kontaktirali smo tvrtku Zagorski metalac sa sjedištem u Zaboku, a njen direktor Zdravko Čulig spremno je odgovorio na sva naša pitanja i umiruje građane.

- Da, moguće je da su neki dobili račune na takav iznos, ali nema nikakvog razloga za zabrinutost. Tu se radi o usklađivanju računa sa stvarnom potrošnjom. Vjerojatno je kod ljudi koji su dobili takve račune ustvari riječ o preplati. Platili su više nego što je potrošnja ustanovljena obračunom. Račun se mora izdati, pa makar i na nula centi, ali građani ga mogu slobodno baciti u smeće. Štoviše, ne trebaju se iznenaditi ako i idućeg mjeseca dobiju takav račun, ako su u preplati, a nema veće potrošnje. Jer, bez potrošnje plaća se samo fiksna naknada od oko dva eura po kućanstvu pa će i ona biti uključena u preplatu (ako postoji) i opet će račun biti nula, pa i taj račun mogu slobodno baciti i ne zabrinjavati se ili strahovati od opomena, dodatnih troškova ili naknada - rekao nam je Čulig.

Besplatni info telefon za sve nedoumice

Kaže kako i oni u tvrtki nerijetko primaju pozive građana o računima pa mu je drago da na ovaj način, putem medija, može pojasniti o čemu je riječ. Ako, pak, imate nekih dodatnih pitanja o stanju svog računa, eventualnoj preplati ili dugovima uvijek se možete raspitati i na besplatnom info-telefonu Zagorskog metalca, na broj  0800 200 131 gdje se može dobiti i informacija o cijenama plina kao i dostaviti stanje brojila.

Eto, sad sve znamo, a u svakom je slučaju ljepše dobiti račun na nula nego na nekoliko stotina eura.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!