Fotografija: Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Galerija
Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Daruvarčani strahuju zbog propusnog plinovoda: "Bojimo se da ćemo odletjeti u zrak"

Gradonačelnik Damir Lneniček smatra kako bi HEP Plin morao uložiti veća sredstva u sanaciju, a HEP Plin kaže da će nastaviti sanirati sve do sada otkrivene propusnosti na plinskoj mreži- Početkom lipnja ove godine u dvorištu obiteljske kuće osjetila sam intenzivan miris plina. Prvo sam pomislila da se plin toliko osjeti zbog nekih radova u blizini, no kada sam shvatila da je miris plina sve jači, nazvala sam prvo HEP plin Osijek, a onda i njihov pogon u Daruvaru. Rekli su mi da će netko doći provjeriti o čemu je riječ. I stvarno, uskoro su došli dečki iz pogona u Daruvaru, izmjerili, vidjeli da curi plin iz gradske plinske mreže i nakon toga nitko ništa - ispričala nam je prije nekog vremena mlada Daruvarčanka (podaci poznati redakciji) koja živi u Gundulićevoj ulici u Daruvaru. 

Foto: Dijana Puhalo/MojPortal.hr
Foto: Dijana Puhalo/MojPortal.hr

Ona cijelo ljeto nije otvarala prozor koji gleda na dvorište jer joj je plin ulazio u kuću, a budući da ima 5-godišnju kćer, strahovala je da se svi skupa ne otruju plinom ili još nešto gore - da odlete u zrak.

Radovi na sanaciji u Gundulićevoj ulici/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Radovi na sanaciji u Gundulićevoj ulici/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Nakon što su raskopali kolnik, radnici su propusnu plinsku cijev omotali ilozacijskom trakom/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Nakon što su raskopali kolnik, radnici su propusnu plinsku cijev omotali ilozacijskom trakom/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

I njezin susjed, inače Ukrajinac koji se početkom rata u Ukrajini s obitelji preselio u Daruvar, imao je isti problem. On i njegova obitelj cijelo ljeto nisu otvarali prozor zbog straha od moguće tragedije. 

Traže hitnu sanaciju cijevi

Osim njih, javilo nam se još nekoliko građana koji stanuju u Gundulićevoj i Masarykovoj ulici koji strahuju od moguće katastrofe. Pitaju se je li potrebna tragedija kako bi se konačno sanirala plinska mreža koja „pušta” na sve strane.

Iz ove cijevi u Gundulićevo ulici je curio plin od koje je okolne stanare boljela glava. Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Iz ove cijevi u Gundulićevo ulici je curio plin od koje je okolne stanare boljela glava. Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Budući da je većina plinskih cijevi gradskog plinovoda dotrajala i ozbiljno oštećena, poslali smo službeni upit HEP Plinu u kojem smo naveli kako se brojni građani Grada Daruvara mjesecima žale na curenje plina iz plinske mreže, odnosno na propusnost plinovoda, ali da nitko od nadležnih na to ne reagira. 

Foto: Dijana Puhalo/MojPortal.hr
Foto: Dijana Puhalo/MojPortal.hr

S obzirom na to da se mnogi od njih jako dobro sjećaju 2009. kada je u Ulici kralja Tomislava 22 u Pakracu zbog zapaljenja smjese prirodnog plina i zraka došlo do eksplozije u kojoj je smrtno stradao jedan muškarac, stanovnici Daruvara su opravdano uplašeni i traže da se cijevi hitno saniraju.

Podsjetimo, u pakračkom slučaju iz 2009. policija je očevidom utvrdila da je do eksplozije došlo zbog propusnog gradskog plinovoda. Zbog istog razloga, u Pakracu je od 2000. godine u toj istoj ulici bilo još nekoliko eksplozija upravo zbog istjecanja plina iz mreže. Pakrac je svoj problem s curenjem plina iz plinske mreže riješio aglomeracijom, a u Daruvaru se dotrajale plinske cijevi krpaju.

Iz HEP-a su nam tada odgovorili da rade što je brže moguće te da im svatko može dojaviti problem s mrežom.

I doista, nakon što smo im poslali prvi službeni upit, radnici HEP Plina, pogona Daruvar, već su sutradan otišli u Gundulićevu i za nekoliko dana sanirali plinsku cijev kod gore navedene Daruvarčanke i njezinog susjeda. Na sanaciju su čekali više od tri mjeseca.

Sanirana cijev plinovoda/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Sanirana cijev plinovoda/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

- HEP Plin će kontinuirano nastaviti sanirati sve do sada otkrivene propusnosti na plinskoj mreži. Sama dinamika, brzina te troškovi sanacija će ovisiti o tome koliko će se još otkriti sličnih oštećenja jer se trenutno na području Pogona Daruvar nalazi i specijalno vozilo HEP Plina za lasersko otkrivanje curenja plina te konstantno obilazi trasu plinovoda. U sanaciji, osim djelatnika Pogona Daruvar sudjeluju i djelatnici iz drugih Pogona te vanjski kooperanti s potrebnom mehanizacijom. Osim na adresu kontakt.hepplin@hep.hr potrošači mogu kvar, smetnju ili havariju na plinskoj mreži prijaviti i na besplatan kontakt broj Dispečerskog centra HEP-Plina d.o.o. dostupan 24 sata dan 7 dana u tjednu: 0800 88 13 (opcija biranja 1). Dežurni dispečer će sukladno dojavi uputiti sugovornika u daljnju proceduru, odnosno organizirati hitnu intervenciju s ciljem otklanjanja opasnosti i poteškoća u najkraćem mogućem roku - rekli su nam tada u HEP Plinu Osijek.

Nužna hitna obnova

Nekoliko mjeseci, koliko traju pritužbe građana, teško se mogu smatrati najkraćim mogućim rokom. Poslali smo stoga dodatno pitanje što je dosad učinjeno. Tek taj odgovor otkrio nam je razmjere oštećenja plinovoda na daruvarskom području, jer je popis ulica gdje su vršeni sanacijski radovi podugačak i zapravo se čini da plinska mreža u većem dijelu grada treba hitnu i temeljitu obnovu. Već je krenula sezona grijanja, a mnogi naši sugrađani koriste upravo plin kao primarni izvor grijanja ali i tople vode, pa s razlogom strahuju.

- Sanacija plinske mreže do sada je provedena u većim ili manjim dijelovima sljedećih ulica na području Grada Daruvara: A.G. Matoša, Andrije Hebranga, Antuna Matije Reljkovića, Augusta Šenoe, Bjelovarske ulice, Daruvarskih vinograda, Dubravke, Franje Kuhača, Groblja, Gustav Krkleca,  Ivana Cankara, Ivana Mažuranića, dijela Ulice Ivana Gundulića, Josipa Jelačića, Josipa Knytla, Josipa Račića, Krste Frankopana, Luke Botića, Ljudevit Sela, dijela Ulice Matije Gupca, Petra Petrovića Njegoša, Petra Preradovića, Petra Svačića, Petra Zrinskog, Podborje, Poljane, dijela Ulice Stjepana Radića, Strme ulice, Tina Ujevića, Tomaša Masaryka, Vinogradske, Vladimira Nazora, Vrlike, Zagrebačke, Zelenog brijega i Žrtava fašizma - rekli su nam prije nešto više od tri tjedna u HEP Plinu.

Sanirana cijev plinovoda/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Sanirana cijev plinovoda/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Ovih dana su nas izvijestili kako se trenutno izvode radovi na šest lokacija u Ulici Ivana Gundulića i jednoj lokaciji u Ulici Jakova Gotovca u Daruvaru, na dvije lokacije u Ulici Ivana Nepomuka u Grubišnom polju te na dvije lokacije u Ulici Stjepana Radića u Siraču.

Isto tako smo ih upitali je li gubici, koji se stvaraju istjecanjem plina zbog propusne plinske mreže padaju na teret potrošača ili HEP Plina? 

- Količine plina koje isteknu u plinskom distribucijskom sustavu ne bilježe se na mjernim uređajima kupaca te stoga ne utječu na evidentiranu potrošnju i račune kupaca za utrošeni plin - odgovorili su nam danas iz HEP Plina. 

Ostaje nam se nadati da će radovi biti ubrzani, odnosno da će građani Daruvara zimu dočekati sigurni. Treba istaknuti kako je riječ o problemu koji je prisutan u brojnim hrvatskim gradovima, pa i u metropoli, no tamo se ipak ovakvi problemi puno brže rješavaju jer su nadležni itekako svjesni mogućih posljedica.

Potrebna veća ulaganja

Za komentar cijele situacije upitali smo i prvog čovjeka Grada Daruvara Damira Lneničeka koji nam je rekao kako se nada da će se ubrzati rješavanje ovog velikog problema za građane Daruvara. 

- Mi smo cijelo vrijeme u kontaktu s njima, a poslali smo nekoliko zamolbi prema HEP Plinu, kao sadašnjem vlasniku mreže, da jednostavno povećaju sredstva za investicije i rješavanje problema s plinskom mrežom. Činjenica je da kada smo krenuli u postupak traženja partnera za opskrbu plinom, jedan od uvjeta bile su i investicije. Oni su itekako bili svjesni kada su kupovali Darkom distribuciju plina u kakvom je stanju bila ta plinska mreža. Ono što mi inzistiramo je da se cijela ta priča oko sanacije plinske mreže ubrza, da saniraju i sve one prekope preko cesta i staza kako bi promet kako ljudi, tako i vozila bio nesmetan. Mislim da se bez značajnijih investicija, sve svodi samo na krpanje - rekao nam je gradonačelnik Damir Lneniček koji se nada da će HEP Plin ipak uložiti više sredstava kako bi se ovaj problem što prije i što brže riješio.

Gradonačelniik Damir Lneniček/Foto:: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Gradonačelniik Damir Lneniček/Foto:: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Prema njegovim riječima, jedino rješenje ovog velikog problema je da vlasnik plinske mreže, odnosno HEP Plin, uloži značajna sredstva u narednom razdoblju i da promijeni cijelu mrežu na području grada Daruvara, ili barem onu gdje su detektirani najveći problemi. 

- I njima bi to trebalo biti u interesu jer su gubici veliki. Osim same opasnosti po građane i imovinu, ovi gubici im vjerojatno nanose i poslovnu štetu - kazao nam je gradonačelnik Damir Lneniček. 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!