Fotografija: Foto: Maja Biščan/CROPIX
Foto: Maja Biščan/CROPIX

Krenula sezona grijanja: "Evo kako uz nekoliko jednostavnih savjeta izbjeći tragediju"

Svake se godine bilježe brojne tragedije uzrokovane nemarom, a vrlo je lako, uz nekoliko koraka, učiniti svoj dom sigurnimSvake godine diljem Hrvatske svjedočimo tragičnim slučajevima trovanja, eksplozija i požara dolaskom hladnijih dana i početkom sezone grijanja. Žalosno je što su se mnoge od tih nesreća, a u nekima su izgubljeni i ljudski životi, mogle izbjeći pravilnom pripremom za sezonu, a što je točno potrebno učiniti kako bi naša kućanstva i poslovni prostori bili sigurni objavila je bjelovarsko-bilogorska policija.

Savjeti su to koje nije teško provesti, a nikako ih ne bi trebalo ignorirati.

Ono što je najvažnije jest da plinska trošila i trošila na tekuća goriva (plamenici, protočni bojleri) treba redovito servisirati i to od strane ovlaštenih stručnih servisera jer će se na taj način povećati sigurnost i racionalizirati potrošnja goriva. Drugim riječima, bit ćete sigurniji ali i trošiti manje novca. 

Pripazite na pepeo

Što se tiče dimnjaka, redoviti pregled potrebno je obaviti barem jednom godišnje, također od strane ovlaštene i stručne osobe, dok se izvanredni pregled dimnjaka treba provoditi prilikom svake promjene uređaja za loženje ili svake promjene goriva.

Policija također upozorava kako ne bi trebalo paliti krute energente u kučištima za gorivo, a prilikom korištenja peći ili kamina, kao što nalaže i zdrav razum, od njih treba skloniti lako zapaljive tvari kako ne bi došlo do požara-

Treba znati da pepeo iz peći može izazvati požar čak i nakon 24 sata otkako je izvađen, pa ga u tom periodu ne bi trebalo bacati u kontejnere ili druga odlagališta

Provjerite i sustav centralnog grijanja kako bi izbjegli opasnosti izazvane neispravnim uređajem, tople peći na ulje nemojte ponovno uključivati dok se potpuno ne ohlade a plinska kuhala i druge aparate s otvorenim plamenom ne koristite u prostorima u kojima se skladište, proizvode ili obrađuju zapaljivi i eksplozivni materijali.

Kada zvati dimnjačara?

Ako se u prostoriji osjeti kiselkasti miris odmah isključite plin.

Obavezno pozovite dimnjačara ukoliko dimnjak dobro ''ne vuče'', kada se u prostoriji glatke površine orošavaju - vlaže (moguće je da se radi o povratu dimnih plinova), ako se u prostoriji osjećaju neuobičajeni mirisi jer takav problem može biti povezan s dimnjakom te ukoliko se dimnjak urušava ili je nešto upalo u njega.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!