Fotografija: Kroz projekt produženog rada vrtića zaposleno je 46 novih djelatnika u vrtićima /Foto: Unsplash
Galerija
Kroz projekt produženog rada vrtića zaposleno je 46 novih djelatnika u vrtićima /Foto: Unsplash

Hrebak traži maksimalan bespovratni iznos za rad vrtića do 21 sat

Projektom ‘Vrtići po želji roditelja’ Grad Bjelovar već je povukao 13,8 milijuna kuna kojima su uveli produljeni boravak i poslijepodnevni rad u svim dječjim vrtićima, a zaposleno je 46 novih djelatnika u vrtićima.Nakon što je u protekle dvije godine Hrvatska iskoristila preko 318 milijuna bespovratnih EU kuna za unaprjeđenje rada vrtića – uvođenje druge smjene i produženog rada do 21 sata te dodatnih programa, krenula je i druga faza, odnosno nastavak projekta u kojoj je hrvatskim vrtićima i njihovim osnivačima na raspolaganju novih 300 milijuna kuna.

Ovaj projekt u prvoj je fazi izazvao veliki interes pa su i sredstva povećana na 318 milijuna kuna, a natječaj za nastavak projekta zatvara se 10. veljače nakon čega će biti poznato i koliko je zahtjeva pristiglo i koliko su vrtići i njihovi osnivači  gradovi i općine, aplicirali ovaj put, piše portal gradonačelnik.hr

Maksimalan iznos

- Opet među najboljima u državi. Za projekt popodnevne smjene u vrtićima povukli smo bespovratnih, ogromnih 13.8 milijuna kuna. Upravo se prijavljujemo na novi natječaj za isti projekt gdje ćemo ponovno prijaviti maksimalni iznos za slijedeće dvije godine - poručio je gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak.

Projektom ‘Vrtići po želji roditelja’ Grad Bjelovar već je bio povukao 13,8 milijuna kuna kojima su uveli produljeni boravak i poslijepodnevni rad u svim dječjim vrtićima, a zaposleno je 46 novih djelatnika u vrtićima. Kako navode iz gradske uprave, od  2. svibnja 2019. godine do prosinca 2020. godine, usluge produljenog boravka i poslijepodnevni rad vrtića koristilo je ukupno 184 djece,  od čega je 24 djece koristilo uslugu dodatnih 500 sati programa Predškole u okviru produljenog boravka vrtića.

Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara/Foto: Nikica Puhalo
Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara/Foto: Nikica Puhalo

Kroz projekt je planirano uključivanje 140 djece u nove oblike rada, produljeni boravak i poslijepodnevni rad vrtića, što znači da je pokazatelj premašen za nešto više od 30 posto.

Na Ugovor o djelu kroz projekt su angažirana i dva edukacijska rehabilitatora za rad sa djecom s teškoćama u razvoju u DV Ciciban i Osmijeh, a putem provedenog postupka javne nabave angažirano je pet kineziologa iz Udruge Mali Olimpijac.

Projektom je planirano 20 stručnih edukacija zaposlenika vrtića – od primjene terapeutske igre, inkluzije djece s teškoćama u razvoju, Brain Gym-a, znakovnog jezika za bebe. Kako kažu u gradu, a u tijeku je provedba 11 stručnih edukacija, održano je i završeno 6,  a u planu je provedba još 3 stručne edukacije do završetka projekta. Od planirana 52 odgojitelja i stručna suradnika za sudjelovanje na stručnim edukacijama, kroz projekt trenutno sudjeluje 107 odgojitelja i stručnih suradnika iz svih dječjih vrtića čime je premašen pokazatelj za više od 100 posto, navode iz grada.

Javna nabava

U tijeku je razvoj 12 posebnih programa iz područja iz STEM područja, senzorna integracija, terapija igrom, poduzetništvo, ekologija-održivi razvoj, program sporta, daroviti, ritmika, folklor, glazbena igraonica, igraonica s elementima Montessori pedagogije, igraonica za rano učenje njemačkog jezika.

Pristigla je prva Suglasnost (odobrenje) Ministarstva znanosti i obrazovanja za provedbu  izrađenog poseban program njemačkog jezika kroz projekt u DV Osmijeh.

U tijeku je postupak javne nabave ukupne vrijednosti od oko 2.000.000,00 kn za opremanje dječjih vrtića: nabava opreme za dvorane, didaktiku, dječja igrališta, senzornu sobu, opremanje namještajem prostorija dječjih vrtića, nabava kuhinjske opreme (kuhinjski aparati, kuhinjsko posuđe i pribor, bijela tehnika) itd.

- Cilj nam je omogućiti i olakšati roditeljima koji rade i nemaju popodne kome ostaviti djecu, ali isto tako s druge strane obzirom da je popodnevna smjena u potpunosti besplatna, da što više roditelja pošalje svoju djecu u vrtiće jer u Hrvatskoj je iznimno mala participacija djece u vrtićima, ispod 50 posto dok u drugim europskim zemljama taj postotak bude i veći od 90 posto. Dokazano je da je za daljnji razvoj djeteta iznimno bitno da ide u vrtić. Vjerujemo da ćemo osim demografskih učinaka postići i pozitivan učinak na tržište rada jer osim što je Bjelovar grad prijatelj djece, želimo biti i grad prijatelj poduzetništva - rekao je za gradonačelnik.hr Dario Hrebak.