Fotografija: Gradski vijećnici jednoglasno su podržali gradnju Termi Bjelovar /Foto: Arhiva
Galerija
Gradski vijećnici jednoglasno su podržali gradnju Termi Bjelovar /Foto: Arhiva

Jednoglasno izglasano: Terme Bjelovar dobile zeleno svjetlo

Gradnja bi trebala trajati maksimalno dvije godine, što bi značilo da bi se Bjelovarčani, ali i mnogi gosti, u novim toplicama mogli kupati krajem 2023. godine.Na današnjoj sjednici bjelovarskog Gradskog vijeća, svi vijećnici podržali su Odluku o gradnji bazenskog kompleksa u Velikom Korenovu, odnosno Termi Bjelovar. Prije nego što su vijećnici dobili priliku za postaviti svoja pitanja održana je detaljna prezentacija cijelog projekta. Prezentaciju su redom držali Siniša Topalović,  konzultant tvrtke Horwath HTL koja je izradila Studiju isplativosti, arhitekt Zoran Balog, autor Idejnog projekta Termi Bjelovar te Krunoslav Komesar, voditelj projekta i vlasnik tvrtke Gark Konzalting

Projekt Terme Bjelovar/Foto: Grad Bjelovar
Projekt Terme Bjelovar/Foto: Grad Bjelovar

Pored toga, treba reći i to da je većina vijećnika pokazala veliko zanimanje za ovaj projekt, što su potvrdili i svojim pitanjima. Nezavisnu vijećnicu Elu Naranđu zanimalo je na čemu se bazira podatak da se očekuje 210 tisuća posjetitelja te što će biti s postojećim bazenom. 

Procjene Horwatha

- U prvim godinama Bjelovarske Terme moraju biti u stanju u prvim godinama privući između 150 i 170 posjetitelja. Usporedbe radi Terme Jezerčica u Donjoj Stubici koje nisu u bajnom stanju, odnosno poprilično su oronule, godišnje privuku 190 tisuća posjetitelja. Također, Aqua Viva u Krapinskim Toplicama sa svega dva vanjska bazena privlače godišnje preko 160 tisuća posjetitelja. Nadalje, Aqua Balise u Daruvaru, unatoč lošem planiranju poput premale površine i malog prostora za kupaće i sličnog, godišnje privuku 110 posjetitelja godišnje, stoga ne treba strahovati za broj posjetitelja u Bjelovaru, rekao je Siniša Topalović i dodao da tvrtka Horwath stoji iza svojih procjena. 

Također, bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak odgovorio je da Grad za Gradske bazene godišnje izdvaja oko 300 tisuća kuna te da nema potrebe za brigu jer će oni i dalje normalno funkcionirati. 

Online sjednica bjelovarskog Gradskog vijeća/Foto: Screenshot
Online sjednica bjelovarskog Gradskog vijeća/Foto: Screenshot

Mirjana Horvatić, vijećnica Nezavisne liste Damir Bajs postavila je pitanje vezano za smještajne kapacitete, dok je SDP-ovog vijećnika Nenada Nekvapila mučilo pitanje farme koja se nalazi u blizini novih Termi.

Pogled na farmu

 - Gradnju smještajnih kapaciteta realno je za očekivati tek nakon četiri godine poslovanja termi s obzirom na to da uspjeh privlači investitore, rekao je Siniša Topalović. Na pitanje oko farme, Hrebak je odgovorio da je već u nekoliko navrata razgovarao s vlasnicima te da će oni najvjerojatnije izmjestiti farmu, a ukoliko to i ne učine neće biti problema s obzirom na to da se projekt Termi izmjestio za otprilike 300-tinjak metara dalje te će zbog svoje veličine pogled na farmu biti zaklonjen.

HSLS-ov vijećnik Goran Romek pitao je hoće li cijene ulaznica godinama rasti, dok je HDZ-ovog Nenada Mrzlečkog zanimalo postoje koji su rizici ulaganja u ovaj veliki projekt.

Dario Hrebak, saborski zastupnik HSLS-a i gradonačelnik Bjelovara/Foto: Nikica Puhalo
Dario Hrebak, saborski zastupnik HSLS-a i gradonačelnik Bjelovara/Foto: Nikica Puhalo

- Cijene koje se kreću između 6 i 7 eura po osobu u prosjeku si nešto niže od cijena ulaznica za ranije spomenute termalne parkove te se one ne bi trebale bitno mijenjati. Također, djeca do 5 godina neće plaćati ulaznice, niti je taj prihod planiran. Nadalje, djeca do određene dobi imat će reduciranu cijenu, kao i umirovljenici, rekao je konzultant Topalović.

Dodao je i to da se analiza osjetljivosti radila na projekciji od 15 i od 30 posto manjeg broja posjetitelja od planiranog.

- Za takve scenarije također imamo projekcije novčanog toka. Treba istaknuti da u slučaju manjeg broja posjetitelja u iznosu od 15 posto kroz analizirani period od 10 godina Terme Bjelovar opet imaju pozitivan novčani tok u svakoj godini. Što se tiče sensitivity analize za smanjeni broj posjetitelja u iznosu od 30 posto u prvoj godini novčani tok bio bi u minusu oko 90 tisuća eura, međutim već u drugoj godini dolazimo do pozitivnog novčanog toka u iznosu od 150 tisuća eura, dodao je Siniša Topalović. 

Europski fond

Na pitanje Željka Pavleković, vijećnika NL Damir Bajs, koja će biti glavna atrakcija novih toplica, Topalović je odgovorio da će Terme Bjelovar biti prvi greenfield projekt koji će biti izveden gotovo bez pogrešaka. – Uložili smo veliki trud da ne ponavljamo pogreške koje su napravljene u drugim greenfield projektima poput Toplica Sv. Martin na Muri i Aqua Balise u Daruvaru. Iako ne po veličini, ovo bi po kvaliteti i sadržaju trebao biti najbolji termalni objekt za obiteljski odmor, rekao je Topalović.

Projekt Terme Bjelovar/Foto: Grad Bjelovar
Projekt Terme Bjelovar/Foto: Grad Bjelovar

Podsjetimo, ukupna vrijednost ovog projekta iznosi oko 250 milijuna kuna, a projekt je već predstavljen Ministarstvu turizma i sporta te je iskazana namjera da bude financiran putem natječaja koji će se provesti u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, odnosno sredstvima iz europskog fonda Next Generation EU.

Također, ostvare li se svi zacrtani planovi sama gradnje mogla bi započeti do kraja ove godine, moglo se čuti na današnjoj sjednici. Prema tom istom planu, gradnja bi trebala trajati maksimalno dvije godine, što bi značilo da bi se Bjelovarčani, ali i mnogi gosti, u novim toplicama mogli kupati krajem 2023. godine.