Fotografija: Osnovna škola "Vladimira Nazora" Daruvar/Foto: MojPortal.hr
Osnovna škola "Vladimira Nazora" Daruvar/Foto: MojPortal.hr

Daruvarski osnovnoškolci pomeli konkurenciju na županijskom natjecanju iz tehničke kulture

Osim toga, učenici Osnovne škole Vladimira Nazora Daruvar osvojili su dva prva mjesta na županijskom natjecanju iz informatike i jedno iz fizikeUčenici daruvarske Osnovne škole Vladimira Nazora pomeli su konkurenciju na županijskom natjecanju iz tehničke kulture koje se održalo u petak u Područnoj školi u Frankopanskoj ulici u Daruvaru.

Na 63. natjecanju mladih tehničara Republike Hrvatske sudjelovalo je 59 učenika iz osnovnih škola s područja Bjelovarsko-bilogorske županije, a natjecali su se u dvije kategorije, 12 područja i tri natjecateljska dijela: pisani, praktični rad te predstavljanje praktičnog rada.

Državno natjecanje

Učenica petog razreda Osnovne škole Vladimira Nazora, Melissa Rihter, osvojila je prvo mjesto u maketarstvu i modelarstvu, a učenik osmog razreda Antonijo Majvald u elektronici. Najbolji od najboljih iz područja fotografije učenik je osmog razreda Šimun Njegovac, učenik sedmog razreda Gregor Trbojević prvi je u robotskom spašavanju žrtve, a u radio komunikacijama učenik osmog razreda, Lukas Devald. Učenici Osnovne škole Vladimira Nazora predloženi su za državno natjecanje koje će se održati od 5. do 8. svibnja 2021. godine u Primoštenu.

Mentori su im Zdenko Kubeš, Alenka Njegovac i Davor Horvatina, a iz Radio kluba Jan Hus Daruvar mentor je Zvonko Franić. U pripremama za natjecanje pomagali su Foto Film klub Daruvar, Radio klub Jan Hus, Zajednica tehničke kulture Daruvar i Zajednica tehničke kulture Bjelovarsko-bilogorske županije.

Dva prva mjesta iz informatike

- Mi smo dugi niz godina domaćini županijskog natjecanja mladih tehničara, ali ovog puta nije bilo onog uobičajenog druženja i upoznavanja s obzirom na epidemiološke mjere. Učenici, ali i njihovi mentori pridržavali su se svih mjera, a s druge strane imali su priliku pokazati sve ono što su tijekom ove školske godine pripremali - istaknula je ravnateljica Osnovne škole Vladimira Nazora Daruvar, Kornelija Častek.

U Četvrtoj osnovnoj školi u Bjelovaru prošle srijede održano je još jedno županijsko natjecanje, i to iz informatike. Učenici daruvarske Osnovne škole Vladimira Nazora na ovom su natjecanju osvojili dva prva mjesta u digitalnim kompetencijama, a riječ je o učenici petog razreda Marini Bartonjiček i učeniku šestog razreda Adrianu Milekiću Šintiću pod mentorstvom Ivane Vorel Herout, Maje Golubić i Alenke Njegovac. Državno natjecanje iz Informatike održat će se također u Primoštenu, i to od 12 do 15. travnja.

- Mi smo vrlo česti gosti na županijskim natjecanjima s obzirom da smo jedna od većih škola. Osim ovih natjecanja, jučer smo imali županijsko natjecanje iz Fizike na kojem je naš učenik osvojio prvo mjesto, a sutra ćemo imati županijsko natjecanje iz Hrvatskog jezika i u petak iz Povijesti. Učenici su dosta aktivni i zainteresirani za dodatan rad i trud, kao i njihovi mentori koji ih podržavaju. Svaka pohvala i zahvala svim učenicima, ipak su oni zaslužni za sve - rekla je Kornelija Častek.