Fotografija: Delegacija Češke Republike i njihovi domaćini u Daruvaru/Foto: Vladimir Bilek
Galerija
Delegacija Češke Republike i njihovi domaćini u Daruvaru/Foto: Vladimir Bilek

Češki veleposlanik u Daruvaru: "Želimo da učenici vaših čeških škola kod nas besplatno studiraju"

Upoznali smo novog veleposlanika Milana Hovorku s češkom manjinom i njezinim dosadašnjim radom, rekao nam je Vladimir BilekNovi veleposlanik Češke Republike u RH, Milan Hovorka, posjetio je Daruvar.

U Daruvar je došao sa svojom suprugom Jarmilom Hovorkovom, zamjenikom veleposlanika Slavomirom Gogom, atašeom za gospodarstvo Josefom Dvoračekom i konzulom Tomašem Stolinom.

Sastanak u Savezu Čeha u Daruvaru/Foto: Vladimir Bilek
Sastanak u Savezu Čeha u Daruvaru/Foto: Vladimir Bilek

Primila ih je predsjednica Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj, Ana-Maria Štruml Tuček, s predstavnicima Izvršnog odbora Saveza Čeha, a na primanje su došli i ravnatelji institucija češke nacionalne manjine, zatim zamjenica župana Tanja Novotni Golubić, Damir Malina, predsjednik Koordinacije vijeća nacionalnih manjina BBŽ i saborski zastupnik Vladimir Bilek.

Foto: Vladimir Bilek
Foto: Vladimir Bilek

Foto: Vladimir Bilek
Foto: Vladimir Bilek

Nakon sastanka obišli su češki dječji vrtić, školu, gradilište Češkog kulturnog centra i Češki dom.

- Pozvali smo novog veleposlanika da dođe u Daruvar i upozna se s predstavnicima češke manjine u Republici Hrvatskoj što je on rado prihvatio. Upoznali smo veleposlanika s češkom manjinom i njezinim dosadašnjim radom. Zahvalili smo se prije svega na potpori koje nam je pružalo Veleposlanstvo Republike Češke i Češka Republika u dosadašnjim projektima, kulturnim manifestacijama i investicijama. Jedna od njih je dogradnja češkog vrtića i škole u Daruvaru. Upoznali smo ga s projektima kao što je izgradnja Češkog kulturnog centra, ali i svim ostalim projektima na infrastrukturi od kojih je trenutno najznačajniji izgradnja Kulturno-edukacijskog centra Tkon u kojem također sudjeluju Vlada RH i Vlada Češke Republike - rekao nam je saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu, Vladimir Bilek, dodavši kako su novog veleposlanika upoznali sa svim planovima za iduću godinu. 

Foto: Vladimir Bilek
Foto: Vladimir Bilek

Prema rječima Vladimira Bileka, novi veleposlanik Češke Republike, im je rekao kako je zainteresiran za mogućnost stipendiranja učenika čeških škola u RH da dođu besplatno studirati u Češku Republiku.

Obilazak češkog vrtića/Foto: Vladimir Bilek
Obilazak češkog vrtića/Foto: Vladimir Bilek

- Isto tako, razgovarali smo i o mogućim pokroviteljstvima na raznim manifestacijama i promocijama kako Češke Republike u Hrvatskoj tako i naših općina i gradova u Češkoj. Budući da od druge polovice iduće godine Češka predsjedava Europskom unijom, razmatrali smo mogućnosti i suradnje na toj razini kako s pripadnicima naše nacionalne manjine tako i s Gradom Daruvarom, Bjelovarsko-bilogorskom županijom, ali i tvrtkama poput Daruvarskih toplica. Tu smo izrazili mogućnost da Češka Republika bude zemlja partner na Međunarodnom sajmu u Gudovcu - kaže nam Bilek ističući kako su dogovorili da se odrade i neke od gospodarskih inicijativa kao što su "Susreti gospodarstvenika", ali i mogućnost pronalaska raznih investitora i tvrtki iz Republike Češke koji bi ulagali na području Hrvatske.

Foto: Vladimir Bilek
Foto: Vladimir Bilek

Predstavnici češke manjine pozvali su novog veleposlanika da obiđe gradove i općine u BBŽ, kao i na godišnju Skupštinu Saveza Čeha koja će se održati 12. prosinca ove godine u Šibovcu.