Fotografija: Svi predstavnici međunarodnog projekta ispred Gradske uprave/Foto: Grad Daruvar
Galerija
Svi predstavnici međunarodnog projekta ispred Gradske uprave/Foto: Grad Daruvar

Češki dječji vrtić Ferde Mravenca Slovacima, Česima i Poljacima prezentirao daruvarske adute

"Svi su oduševljeni gradom, funkcioniranjem češke manjine, pozicijom manjina, ali i mirom te našim vinima. Poručili su da bi se voljeli preseliti u Daruvar", kaže Zdenka KutilOsamnaest predstavnika iz gradova Martina iz Slovačke, Jičina iz Češke te grada Kalisza iz Poljske došlo je u radni posjet gradu Daruvaru u okviru Erasmus + međunarodnog projekta pod nazivom „Pokaži svoj grad“, a čiji je partner daruvarski Češki dječji vrtić Ferde Mravenca.

Predstavnici u Gradskoj upravi/Foto: Grad Daruvar
Predstavnici u Gradskoj upravi/Foto: Grad Daruvar

- Pozvali su nas da se priključimo projektu jer su inicijatori projekta, Gradski ured Grada Martina, imao je ideju organizirati Erasmus projekt koji obuhvaća vrtićku dob, a ne samo osnovne i srednje škole. Htjeli su, osim ova dva grada partnera, proširiti projekt na još gradova. Tako su našli nas i mi smo to prihvatili - kaže nam Zdenka Kutil, ravnateljica češkog vrtića, kako je sve zapravo počelo.

Početna konferencija

Naime, početna konferencija ovog projekta održana je u gradu Martinu još 2019. godine te su tamo dogovorili izdavanje kalendara sa znamenitostima svoga grada s time da će djeca crtati četiri godišnja doba, a Češki dječji vrtić Ferde Mravenca bio je zadužen i za osmišljavanje društvene igre prilikom koje se putuje i usput susreću i obilaze znamenitosti.

Gradonačelnik Daruvara primio je predstavnike u Velikoj vijećnici Grada Daruvara/Foto: Grad Daruvar
Gradonačelnik Daruvara primio je predstavnike u Velikoj vijećnici Grada Daruvara/Foto: Grad Daruvar

Kako su epidemiološke mjere krenule popuštati, predstavnici su inzistirali da posjete Daruvar. Tako je češki vrtić u dva tjedna osmislio cijeli plan i program kojem je cilj, između ostaloga, upoznati i gastronomiju. Predstavnici su u Daruvar došli u srijedu. Smješteni su u Arcadiji te ostaju do nedjelje - Slovaci i Česi odlaze u nedjelju ujutro, a Poljaci, s obzirom da su došli avionom, imaju let s nedjelje na ponedjeljak.

Jedan dio predstavnika/Foto: Grad Daruvar
Jedan dio predstavnika/Foto: Grad Daruvar

- Trebalo im je naći smještaj i popuniti im svaki dan brojnim aktivnostima. Bilo je naporno, ali sada sam sretna. Svi su oduševljeni gradom, funkcioniranjem češke manjine, pozicijom uopće manjine u gradu, ali i mirom u gradu te našim vinima. Poručili su da bi se voljeli preseliti u Daruvar. Kada su bili u vrtiću, naši vrtićanci su im izveli program, toliko su bili pod dojmom da su plakali. Na jesen ili tijekom zime trebalo bi se ići u grad Kalisz gdje ćemo dogovarati propozicije video uratka kada će djeca prezentirati svoj grad i njegove znamenitosti - istaknula je Zdenka Kutil.

Obilazak Daruvara

Tako su obišli Savez Čeha, zatim Češki dječji vrtić Ferda Mravenec gdje im je vrtićka kuharica skuhala mlince s piletinom. Posjetili su i novouređeni prostor Češkog doma, a tamo im je kuharica pripremila tipične češke knedličke s kupusom i mesom te domaće buhte s pekmezom. Gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček primio ih je u Velikoj vijećnici Grada Daruvara i svima uručio poklone. Nakon toga, obišli su daruvarsku Pivovaru, vinariju Badel 1862., a uz turističkog vodiča Vladimira Ivića upoznali se sa znamenitostima grada.

- Obišli smo dvorac, ginko, Crkvu Presvetog Trojstva, pravoslavnu crkvu, daruvarski vrč, Švicarsku vilu i golu Maju. Vladimir je to zaista prezentirao na zanimljiv način, a zatim smo se svi automobilima uputili na OPG Voborski gdje se družimo uz svirku. Danas ih vodimo na izlet na Jankovac te se vraćamo popodne. Tamo će jesti ćevape da okuse treću vrstu gastronomije. Popodne će se ići okupati na daruvarske bazene - kaže nam ravnateljica.

Promocija grada

Kako smo ranije spomenuli, gradonačelnik Daruvara ugostio je predstavnike pa smo ga upitali što njihov dolazak znači za sam grad Daruvar.

Gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček ugostio predstavnike/Foto: Grad Daruvar
Gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček ugostio predstavnike/Foto: Grad Daruvar

- Drago mi je da je naš Češki dječji vrtić Ferde Mravenca dio Erasmus+ projekta u kojem se nalaze i ostali dječji vrtići i da su njihovi predstavnici došli ovaj vikend u Daruvar. Ravnateljica je prezentirala mogućnosti predškolskog odgoja, a posjetili su osnovnu školu i vrtić Vladimir Nazor. Bili su oduševljeni viđenim, a ovo osim što je dobar međunarodni projekt, dobra je i promocija grada - rekao nam je Damir Lneniček.

Uručenje poklona/Foto: Grad Daruvar
Uručenje poklona/Foto: Grad Daruvar

- Naš domaćin, dječji vrtić, morao je naći najbolji mogući način za prezentiranje Daruvara. Tu su obilasci kulturno-povijesnih znamenitosti grada Daruvara, od dvorca, Daruvarskih toplica, ali osim toga i upoznavanje s gastro ponudom i svim ostalim što najljepši mali grad kontinentalne Hrvatske može ponuditi. Osim pokazivanja grada, gosti su se susreli i sa Savezom Čeha, a zamjenica župana Tanja Novotni Golubić i ja osobno, održali smo im kraću prezentaciju - rekao je Vladimir Bilek, saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu te se ovom prilikom zahvalio ravnateljici vrtića i svim djelatnicima vrtića koji su u ovih nekoliko dana, kako kaže, napravili veliku promociju grada Daruvara prezentirajući ga gostima.