Fotografija: Krunoslav Capak iz Nacionalnog stožera najavio je dodatno postrožavanje mjera/Foto: Davor Pongracic/CROPIX
Galerija
Krunoslav Capak iz Nacionalnog stožera najavio je dodatno postrožavanje mjera/Foto: Davor Pongracic/CROPIX

Krunoslav Capak: Stožer će do kraja tjedna donijeti strože mjere

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak je rekao kako ne može sada reći koji će biti datum primjene mjera, ali da će se one do kraja tjedna usvojiti

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak nakon sastanka Vlade i Stožera jedao izjavu za medije o mogućim novim mjerama za suzbijanje epidemije koronavirusa, piše Jutarnji list.

- Imali smo sastanak sa premijerom i predstojnikom njegova ureda oko trenutne situacije koja nije dobra jer imamo visoke brojke. Činjenica je da brojke stangniraju, ondosno ne rastu, ali nam stagniraju na visokoj razini, kazao je i dodao da imamo jednu od najviših incidencija u Europi odnosno da smo na 23. mjestu po incidenciji, a među lošijima od nas je i Slovenija. Kod mortaliteta smo na 13. mjestu, sa 282 smrti na milijun stanovnika. 

- Što se tiče rasta, ove dnevne skokove koje imamo pokušavamo izravnati s tjednim prosjekom. Razmijenili smo podatke koje imamo i što se tiče drugih europskih zemalja i onih kako je kod nas. Prosjek incidencije za Hrvatsku je trenutno viši od 800, izjavio je.

Nova ograničavanja

Kazao je i da se na sastanku intenzivno pričalo o mjerama. 

- Imamo desetak županija koje su donijele strože mjere, Nacionalni stožer im je to odobrio. Mjere koje su na nacionalnoj razini su u nizu županija pooštrene nego što su horizontalne nacionalne mjere. Ono što je sadržaj tih pooštravanja mjera je dodatno ograničavanje broja sudionika na različitim okupljanjima i skraćivanje radnog vremena ugostiteljstva te obvezivanje poslodavaca na rad od kuće gdje god je to moguće, smanjenje mobilnosti populacije u smislu susreta u javnom prijevozu - kazao je Capak.

Komentirao je i izjave varaždinskog župana Radimira Čačića i njegov zahtjev za pooštravanje mjera. 

- Stožer je odobrio mjere za Varaždinsku županiju. Sad su ponovno došli prijedlozi odande i ponovno se razgovara. Pretpostavljam da će većina mjera koje je predložio županijski stožer biti prihvaćene. Među njima ima mjera koje se odnose na organizaciju škola i rekli smo da je to na razini Vlade, a većina odluka ostalih mjera koje su predložene će biti usvojene s time da imamo i prijedlog epidemioloških mjera u zajednici koje je pripremio referentni centar za epidemiologiju HZJZ-a s kojim ćemo neke od tih prijedloga koje dolaze iz županija uskladiti, bit će na razini kako je to epidemiološka služba predvidjela - kazao je.

Pravodobne informacije 

Capak je kazao da ne može reći koji će biti datum primjene mjera, ali da će se one do kraja tjedna usvojiti.

Komentirao je i masovno testiranje brzim antigenskim testovima u Zagrebu te kazao da Stožer pozdravlja ideju Grada Zagreba da se poveća broj lokacija za testiranje. Kazao je da svi koji su negativni na antigenskom testiranju moraju ići na PCR testiranje.

- Oni koji će obavljati te testove na licu mjesta, moraju imati osiguranu logistiku PCR-a za one koji ispadnu negativni na tom testu. Mi sva ta mjesta moramo povezati jednom platformom da Nacionalni stožer na vrijeme dobije informacije o novooboljelima - kazao je.

- Brza antigenska testiranja će rasteretiti PCR testiranja i brže će ljudi dobiti rezultat i brže će se epidemiološki reagirati na terenu - kazao je Capak.

Capak je otkrio i koje europske zemlje imaju liberalnije mjere od Hrvatske.

- Liberalnija je Estonija. Međutim, kroz nekoliko dana to neće biti tako - kazao je Capak.

- Što se tiče epidemiologa, davno bismo sve zatvorili, ali je onda pitanje od čega bismo živjeli i kako dobili plaće - kazao je Capak.