Fotografija: Kandidati iz BBŽ-a nadaju se prestižnoj nagradi/Foto:
Galerija
Kandidati iz BBŽ-a nadaju se prestižnoj nagradi/Foto: "Klub članova Selo"

Čak pet projekata iz BBŽ-a bori se za prestižnu turističku nagradu: "Proglašenje uskoro u Osijeku"

Na nagradu se bore Poilovlje – Centar za posjetitelje Natura 2000 Garešnica, Medjame Čazma, Romska kuća Maglenča te dvije destilerije, daruvarska Wise Grus i 3MK iz Zrinskog TopolovcaČak pet različitih projekata iz Bjelovarsko-bilogorske županije borit će se za tjedan dana, 30. studenoga, za prestižnu nagradu pod nazivom „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award“.

Naime, Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ uz domaćinstvo Osječko-baranjske županije organizira svečanost dodjele nacionalne nagrade „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award“ koja će se održati 30. studenog 2023. godine u Osijeku, u Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije.

Nova nagrada pojedincu

Ove će godine na svečanosti po prvi put biti dodijeljena Povelja za poseban doprinos razvoju i promociji ruralnog turizma „Nagrada dr. sc. Eduard Kušen“ kojom se odaje priznaje osobi koja je ostvarila izvanredne napore, trud i postignuća u razvoju i promociji ruralnog turizma.

Iz Bjelovarsko-bilogorske županije prijavljeno je pet projekata. 

U kategoriji Tradicijska (ruralna) gastronomija prijavljena je Udruga Lovari - Romska kuća s projektom Sarmva, koju ovi Romi u Maglenči rade na poseban i jedinstven način.

Romska kuća iz Maglenče/Foto:
Romska kuća iz Maglenče/Foto: "Klub članova Selo"

U kategoriji Craft turizam prijavljen je OPG Kovačić Mijo s projektom Destilerija 3 MK - OPG Kovačević Mijo. U navedenoj destileriji proizvode se vrhunske rakije i likeri, a posebno je važno za istaknuti novi proizvod u destileriji, gin koji dodavanjem tonika mijenja boju iz plave u rozu.

Destilerija 3MK iz Zrinskog Topolovca/Foto:
Destilerija 3MK iz Zrinskog Topolovca/Foto: "Klub članova Selo"

Destilerija Wise Grus iz Daruvara/Foto:
Destilerija Wise Grus iz Daruvara/Foto: "Klub članova Selo"

U istoj kategoriji prijavljen je i Lignum d.o.o., s projektom Wise Grus - The Spirit of Antiquity, proizvodnjom tradicionalnog pića koje jedinstvenim Wise Grus okusima obogaćuje hrvatsku ponudu finih alkoholnih pića, a uključuje 8 okusa - Viljamovka, Šljivovica, Loza, Breskva, Tepka, Dunja, Marelica ili Loza Barrique.

Očuvanje identiteta

Nadalje, u kategoriji Aktivni turistički sadržaj u ruralnom prostoru prijavljen je Centar za posjetitelje Natura 2000 Garešnica s projektom Prirodna baština Poilovlja, koja se odnosi na svu područje koje „puni“ rijeka Ilova. Vrlo je važno za istaknuti da je Poilovlje s ribnjacima (POP, HR1000010) dio  ekološke mreže Natura 2000 te je ovo je područje očuvanja značajno za ptice.

Garešničko Poilovlje/Foto:
Garešničko Poilovlje/Foto: "Klub članova Selo"

Nastavno, u istoj kategoriji prijavljena je i JU razvojna agencija Čazma s projektom Interpretacijski lokalitet Medjame, dijela velikog projekta Čazma Natura čiji je glavni cilj pridonijeti održivom korištenju prirodne baštine s ciljem stvaranja održivog društveno-gospodarskog razvoja na regionalnoj razini kroz razvoj zelenog turizma Grada Čazme.

Medjame Čazma/Foto:
Medjame Čazma/Foto: "Klub članova Selo"

Ruralni turizam značajan je čimbenik reaktivacije i razvoja ruralnih područja koji pomaže očuvanju lokalnog identiteta, tradicije i običaja, štiti okoliš, jača autohtonu i ekološku proizvodnju te ga s pravom možemo nazvati budućnošću svjetskog turizma. Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ po jedanaesti put dodjeljuje nagrade onim najboljima, a ove godine za nju se bori čak 197 prijavitelja u osam kategorija.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!