Fotografija: CUK je među prvim ustanovama za obrazovanje odraslih u Hrvatskoj dobilo rješenje Ministarstva za provedbu mikrokvalifikacije. Riječ je o programima za internetski marketing te društveno odgovorno poslovanje/Foto: MojPortal
Galerija
CUK je među prvim ustanovama za obrazovanje odraslih u Hrvatskoj dobilo rješenje Ministarstva za provedbu mikrokvalifikacije. Riječ je o programima za internetski marketing te društveno odgovorno poslovanje/Foto: MojPortal

Bjelovarski CUK nudi edukacije nezaposlenima putem vaučera: "Među prvima dobili rješenje"

CUK je među prvim ustanovama za obrazovanje odraslih u Hrvatskoj dobilo rješenje Ministarstva za provedbu mikrokvalifikacije. Riječ je o programima za internetski marketing te društveno odgovorno poslovanjeBJELOVAR – Odlične vijesti stigle su danas iz bjelovarskog Centra za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar.

Naime, CUK je među prvim ustanovama za obrazovanje odraslih u Hrvatskoj dobilo rješenje Ministarstva znanosti i obrazovanja za provedbu prve dvije mikrokvalifikacije. Riječ je o stjecanju mikrokvalifikacija za internetski marketing i brendiranje, te za program društveno odgovorno poslovanje. Ta dva programa moći će upisati od 01. travnja korisnici vaučera – odnosno nezaposlene osobe, tražitelji posla i poslodavci, što je također novost.

Zelana i digitalna tranzicija

Riječ je o novoj mjeri Hrvatskog zavoda za zapošljavenje koja bi trebala omogućiti veće sudjelovanje nezaposlenih i zaposlenih osoba u cjeloživotnom obrazovanju s naglaskom na stjecanje vještina povezanih sa zelenom i digitalnom tranzicijom. Za njihovo korištenje ustanove za obrazovanje odraslih, u vrlo kratkom vremenu, moraju verificirati nove mikrokvalifikacije na temelju standarda zanimanja i prema novoj metodologiji.

Ravnateljica bjelovarskog CUK-a, Zvjezdana Galkowski/Foto: MojPortal
Ravnateljica bjelovarskog CUK-a, Zvjezdana Galkowski/Foto: MojPortal

-Povod današnje konferencija je uvođenje vaučera za obrazovanje odraslih. Moći će ih koristiti svi oni koju su u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i koji traže posao. Kao i poslodavci koji imaju potrebu obrazovanja odraslih. Mi kao ustanove u ovom razdoblju imamo zadaću pripremiti nove programe budući da će se vaučeri koristiti samo za mikrolokacije. To su obrazovni programi koji se moraju izrađivati po novoj metodologiji, ali i prema standardu zanimanja. Za nas je to novina i mi smo stoga, već tri mjeseca u edukaciji. Krenuli smo sami u verifikaciju programa. Nama su dosad stigla rješenja za prva dva programa, no očekujemo još dodatnih šest rješenja te ćemo 01. travnja imati spremno čak osam programa na koje će se moći javljati nezaposleni, ali i poslodavci, kazala je Zvjezdana Galkowski, ravnateljica bjelovarskog CUK-a koja nije krila zadovoljstvo i ponos što je baš ustanova kojoj je ona na čelu dobila prva rješenja nadležnog Ministarstva.

Novi programi spremni

Pojasnila je da su preostali programi za koje čekaju rješenja program obrazovanja za: održavanje odjeće, digitalnu kartografiju, knjigovođu, računalno modeliranje obuće i modnih dodataka, rukovanje viličarom u skladišnom prostoru, satelitsko pozicioniranje, modno poslovanje, te program za asistenta u predstavljanju projektima.

-Ima novih programa koje nismo dosad imali. Vodili smo se tržištem rada, a novost je jer se preuzima praksa zemalja članica EU. Uključuje se i posjedovanje prethodnih rada i vještina, pojasnila je Galkowski i dodala kako će se svi programi preko vaučera financirati novcem iz EU.

-Postojat će određeni uvjeti upisa. Neke programe moći će upisati oni koji imaju srednjoškolsko obrazovanje, ne niže. Ima puno usklađivanja u stručnom dijelu, sve će biti prema standardima EU. Želi se povećati zapošljavanje te povećati broj ljudi koji će imati određena znanja i vještine za tržište rada koje se neprestano mijenja, odala je Galkowski koja je odala još jednu lijepu vijest.

Financijski rezultati

-CUK Bjelovar bilježi velik rast prihoda u prošloj godini i u odnosu na ranije godine. Rast prihoda je 60 posto tako da smo veoma zadovoljni. U zadnjih godinu dana imali smo puno programa osposobljavanja na radnom mjestu što je svakako pridonijelo financijskom rezultatu, zaključila je Galkowski.

Financijski rezultati veoma su dobri, čime se pohvalila i ravnateljjica CUK-a/Foto: MojPortal
Financijski rezultati veoma su dobri, čime se pohvalila i ravnateljjica CUK-a/Foto: MojPortal

Inače, u posljednje tri godine CUK bilježi i rast broja polaznika. Ono što je također za istaknuti jest da je ustanova prvi put u devet godina „u plusu“.

-Možemo se pohvaliti malim viškom prihoda, što je pozitivno jer smo lani imali i ulaganja koja su za nas velik izdatak. Ovo je velik uspjeh i nadamo se prekretnica u radu. Mislimo da smo napravili velik iskorak, ova je ustanova profunkcionirala, očekujemo da ćemo i ubuduće biti partneri građanima u stjecanju kvalifikacija za konkurentnost na tržištu rada, kazala je ravnateljica.