Fotografija: Antonia Mamić/Foto: Privatni album
Galerija
Antonia Mamić/Foto: Privatni album

"Profesorica sam i kustosica. No, odlučila sam se za zaokret i u 6 mjeseci postala programerka"

"Nova znanja šire nam vidike. U IT BootCampu nisam naučila samo programirati. Tu se uče neke vještine koje su primjenjive u stvarnom životu", kaže AntoniaBJELOVAR – Kako je jedna profesorica hrvatskog jezika i povijesti umjetnosti u samo šest mjeseci postala programerka i preokrenula time svoj život za 180 stupnjeva? Iako zvuči nevjerojatno, istina je. Njezino ime je Antonia Mamić, ima 36 godina i Bjelovarčanka je. I još uvijek polaznica bjelovarskog IT BootCampa.

Prilika  za IT industriju

Podsjetimo, riječ je o projektu koji svima, bez obzira na prethodno zvanje ili znanje, nudi priliku za ulazak na tržište rada IT industrije. Projekt je to koji provodi Centar za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar, kroz mjeru Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a podupire ga Grad Bjelovar. U prvom su krugu u Bjelovaru provedena usavršavanja za Java programere i IT poslovne analitičare.

Dvije godine Antonia je bila zaposlena u zagrebačkom muzeju kao kustos pedagog/Foto: Antonia Mamić
Dvije godine Antonia je bila zaposlena u zagrebačkom muzeju kao kustos pedagog/Foto: Antonia Mamić

No, kako se u bjelovarskom IT BOOTCAMP-u, koji je krenuo s provedbom lani u rujnu, pronašla i Antonia? Sama nam je odala otkud interes i ideja.

- Završila sam kroatistiku i povijest umjetnosti na filozofskom fakultetu, a dvije i pol godine bila sam zaposlena u jednom zagrebačkom muzeju kao kustos – pedagog. No, dolaskom korone smanjila se potreba za kadrom i dobila sam otkaz. Nekako u to vrijeme počelo se pričati o IT BoootCampu u Bjelovaru, načula sam kako će biti dva smjera koje će se moći upisati i počela sam intenzivno razmišljati o tome kao opcijom. Budući da smo svi u obitelji nekako nastrojeni na humanističku, ali i tehničku stranu, nije mi to izgledalo kao nemoguća misija - prisjeća se Antonia trenutka odluke i dodaje kako se sve lijepo posložila pa nije dugo dvojila.

Analitičar ili programer

- I kod upisa fakulteta razmišljala sam o tome da bih mogla možda upisati FER, no tada mi se to činilo teško jer sam smatrala da s općom gimnazijom možda nemam dovoljno predznanja za taj smjer - prisjeća se Antonia koju je obradovala ideja dodatnog obrazovanja i to baš u onom segmentu koji je je nekako drag. Odala nam je kako se odmah „zagrijala“ za smjer poslovni analitičar jer se i ranije vidjela u tom zanimanju.

Prva dva mjeseca u IT BootCampu uči se teorijski dio/Foto: Antonia Mamić
Prva dva mjeseca u IT BootCampu uči se teorijski dio/Foto: Antonia Mamić

- Poslovni analitičar ne mora toliko duboko biti uronjen u tehnički, odnosno informatički dio već je to osoba koja komunicira sa strankama i vodi projekte. Budući da sam to i ranije radila, činilo mi se odličnom opcijom odabrati taj smjer. No, kada sam otišla u CUK i poslušala voditelja IT BootCampa kako predstavlja programe, jako sam se zainteresirala i za programera. Pomislila sam kako bi cool bilo programirati, oduvijek sam to htjela pokušati. Stoga sam pitala voditelje što bi mi oni preporučili, koji smjer – java programer ili poslovni analitičar - ističe nam Antonia i dodaje kako su se dogovorili da pokuša odraditi pretpostupak, određeni test, za oba programa pa će se nakon toga vidjeti koji joj bolje „leži“.

Bez predznanja

- Jako sam se iznenadila kada su me zvali i rekli da mogu odabrati program koji želim, da imam potencijala i da je odluka isključivo na meni. Sama sebi sam rekla: "OK, znam da će biti teško, no pokušaj". Bila sam svjesna da dugo nisam bila u tim vodama, a za takvo nešto potrebno je znanje iz matematike i informatike, no odluka je pala – idem za java programera! I nisam požalila, makar mi je u početku bila stvarno teško. Svi su osim mene imali predznanja i iskustva u tehničkoj struci, a ja sam među njih došla kao pravi padobranac - prisjeća se Antonia.

Antonia bi svima preporučila program u koji se i sama uključila jer smatra da nudi pregršt novih znanja i vještina/Foto: Antonia Mamić
Antonia bi svima preporučila program u koji se i sama uključila jer smatra da nudi pregršt novih znanja i vještina/Foto: Antonia Mamić

Napominje kako je sve krenulo u rujnu. Prva dva mjeseca imali su isključivo teorijski dio, nakon čega je uslijedio rad na završnom projektu. Potom su sljedeća četiri mjeseca raspoređeni u tvrtkama i odrađuju tzv. pripravništvo.

- Ja sam trenutno u Zagrebu, u jednoj tvrtci. Radim s još jednim kolegom, naravno uz mentora, na odjelu GIS operacija i razvoju IT rješenja. Radimo na jednoj njihovoj internoj aplikaciji. Tu ću biti do 05. ožujka, kada mi istječe četiri mjeseca, a potom me čeka završni dio koji će označiti kraj mojeg doškolovanja u IT BootCampa - kaže nam Antonia koju smo upitali što će dalje. Zanimalo nas je vidi li se sada više u IT sektoru ili onom humanističkom usmjerenju koje je prvotno završila.

Dugoročni planovi

- Ja vam sve to promatram interdisciplinarno. Iako sam sada usvojila neka sasvim nova znanja, dio njih lijepo se može uklopiti s mojim prvotnim visokim obrazovanjem. Ne mora nužno jedno drugo isključivati. Jedno je istina, kada sam već odlučila krenuti na IT BootCamp, sama sebi sam odlučila dati priliku i vremena. Jer činjenica je da to nije nešto što naučiš kroz dva, tri mjeseca. Već sam svjesna da mi je potrebno minimalno dvije ili tri godine stalnog učenja i usavršavanja da bih postala konkurenta na tom tržištu. Želim ozbiljno pokušati nešto učiniti na tom području. O ovome bih mogla učiti cijeli život - iskreno nam priznaje Antonia kojoj je dečko velika podrška.

Antonia je upoznala i mnogo novih ljudi/Foto: Antonia Mamić
Antonia je upoznala i mnogo novih ljudi/Foto: Antonia Mamić

- Rekao mi je odmah na početku: "Pa nisi li to oduvijek htjela" - kaže nam Antonia koja je mišljenja kako treba tokom cijeloga života ulagati u edukaciju i nova znanja. Istaknula je kako je potpuno očito da se u današnje vrijeme sve vrlo brzo mijenja pa tako i potrebe na tržištu rada. Ulaganje u sebe jedini je način da se to uspije pratiti.

"Rast" na svim područjima

- Nova znanja neprestano nam šire vidike. Ja u IT BootCampu nisam naučila samo nešto isprogramirati. Tu se uče neke vještine koje su primjenjive u stvarnom životu, mogu utjecati na način razmišljanja i komuniciranja. Nije samo da rasteš u jednom području, ako si otvoren možeš „rasti“ na brojnim područjima i to je najveća vrijednost programa - kaže Antonia koja za cijelu ovu priču smatra da je san njezinih snova.

Daleku budućnost Antonia vidi u projekt menadžmentu/Foto: Antonia Mamić
Daleku budućnost Antonia vidi u projekt menadžmentu/Foto: Antonia Mamić

- Čak i da netko u ovaj program uđe samo da vidi je li to za njega, na kraju bi izašao s brdom novih informacija, vještina i saznanja koja bi mu zasigurno obogatila život. Ja sam jako zadovoljna i znam da želim i dalje učiti. Neki daleki cilj mi je projekt menadžment. Volim kada sam u nekom području, da shvaćam kako funkcioniraju svi dijelovi tog procesa - kaže Antonia koja svima toplo preporuča da se u ovako nešto uključe.

Antonia, inače prof. hrvatskog jezika i povijesti umjetnosti posljednjih šest mjeseci polazi bjelovarski IT BootCamp/Foto: Antonia Mamić
Antonia, inače prof. hrvatskog jezika i povijesti umjetnosti posljednjih šest mjeseci polazi bjelovarski IT BootCamp/Foto: Antonia Mamić