Fotografija: Gimnazija Bjelovar na jesen upisuje prvi sportski razred/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Gimnazija Bjelovar na jesen upisuje prvi sportski razred/ Foto: Deni Marčinković

Po prvi put u BBŽ-u: Gimnazija Bjelovar uvodi razred za sportaše!

Sportaši će imati veći prag tolerancije glede izostanaka zbog sportskih aktivnosti, a provjere znanja provodit će se po dogovoru, pa čak i na osobnoj razini- Dobili smo suglasnost resornog Ministarstva te ćemo od sljedeće školske godine, 2022./2023., upisati šesti razredni odjel, odnosno odjel za sportaše, ponosno je potvrdila v.d. ravnatelja Gimnazije Bjelovar Tanja Mamić. 

Kako kaže, budući sportski razred slušat će program općeg smjera, uz fleksibilni pristup organizaciji nastave.

- Sportaši će imati veći prag tolerancije glede izostanaka zbog sportskih aktivnosti. Nadalje, usmene i pisane provjere znanja provodit će se po dogovoru, pa čak i na osobnoj razini. Što se tiče obrade nastavnog gradiva, naglasak će biti na kontaktnoj nastavi kad god je to moguće, ali po potrebi sportašima ćemo organizirati i online predavanja, pojasnila je Mamić.

Ravnateljica Gimnazije Bjelovar Tanja Mamić/ Foto: Deni Marčinković
Ravnateljica Gimnazije Bjelovar Tanja Mamić/ Foto: Deni Marčinković

Inače, razredni odjeli u bjelovarskoj gimnaziji određeni su po 24 učenika, a točan broj u sportskom razredu naknadno će se definirati, no za pretpostaviti je da se neće bitno razlikovati. 

Obvezna pretprijava

Osim po načinu provođenja nastave i ispita, razlika između sportaša i "ostalih" učenika vidljiva je i pri samom upisu.

- Za upis u sportske odjele postoji predrok. Točnije, učenici moraju pratiti obavijesti na stranicama naše škole te su dužni zadnji tjedan u svibnju iskazati interes za upis putem Nacionalnog informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole, o čemu ćemo dodatno obavijestiti sve škole. Bitno je naglasiti da iskaz interesa ne obvezuje učenike na upis, međutim ako se ne prijave na predrok neće se moći upisati ove godine, jer sportski razred nije moguće upisati na jesenskom roku, naglašava ravnateljica bjelovarske gimnazije te dodaje da je dobivena suglasnost trajna, odnosno da će se upisi u sportski razred provoditi i narednih godina, naravno uz uvjet da za to postojati interes. 

Recimo i to da je ukupni fond sati sportskog razreda identičan kao i kod ostalih pet razreda. Nadalje, u planu su i novi izborni predmeti. 

Gimnazijalci će učiti kineski?

- Prvenstveno se to odnosi na treći strani jeziku, poput francuskog, kojeg smo ponudili već ove godine. Od iduće planiramo ponuditi i talijanski jezik, a u pregovorima smo i za kineski. Jezike nudimo svim smjerovima, s tim da ćemo sportskom razredu ponuditi i posebne izborne predmete poput nutricionizma ili povijesti sporta, kazala je Mamić dodavši da unatoč uvođenju novog smjera neće biti novih zapošljavanja.

Da bi učenici uopće stekli pravo upisa moraju biti aktivni članovi sportskih klubova te sudjelovati u natjecanjima.

- Nije nužno da budući sportski učenik ima jednu od šest kategorizacija Hrvatskog olimpijskog odbora, ali mora biti aktivan sportaš. Nakon prijava izvršit će se bodovanje, a u obzir će se uzimati ocjene, kao i rang natjecanja u kojem učenik sudjeluje. Ne bi bilo pošteno da netko tko se natječe u trećem, četvrtom ili nekom nižem rangu, ima isti status kao reprezentativci. Međutim, to ne znači da se svi sportaši ne mogu prijaviti, ističe Tanja Mamić.

O koliko vrijednom projektu je riječ najbolje govori podatak da će ove jeseni Gimnazija Bjelovar postati prva škola na području Bjelovarsko-bilogorske županije te jedna od rijetkih u regiji, koja će dio svog programa u potpunosti prilagoditi sportašima.

Odaziv više nego dobar  

- Do sada su naši učenici koji su željeli nastaviti sportsku karijeru kroz ovakav način školovanja odlazili u Zagreb i Koprivnicu, a od sada će im to biti omogućeno i u Bjelovaru, a pravo upisa imaju i učenici iz drugih županija, dodala je ravnateljica.

Podsjetimo, projekt sportskog razreda nije nastao preko noći. Naime, ravnateljica Mamić još u studenom prošle godine provela je online anketu koja je pokazala da interes za uvođenjem ovog smjera među osnovnoškolcima u županiji itekako postoji. 

U bjelovarskoj gimnaziji uskoro bi se mogao početi učiti i kineski/ Foto: Deni Marčinković
U bjelovarskoj gimnaziji uskoro bi se mogao početi učiti i kineski/ Foto: Deni Marčinković

- U anketi je sudjelovalo 450 učenika sedmih i osmih razreda svih osnovnih škola u BBŽ te isto toliko roditelja. Rezultati su bili jako dobri, što nam je bio motiv da uputimo zahtjev Ministarstvu. Konkretnije, 70 posto učenika podržalo je uvođenje sportskoj odjela, a 20 posto njih iskazalo je želju za upisom. Uzmemo li u obzir da je polovica učenika sedmih, a druga polovica osmih razreda, po tim anketama treba li bi popuniti razred, zaključila je v.d. ravnateljice bjelovarske gimnazije Tanja Mamić.

Izgradnja dvorane i energetska obnova

Recimo i to da ovo nije jedini projekt kojeg bjelovarska gimnazija planira provesti. Naime, bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić nedavno je najavio da je planu i gradnja sportske dvorane u sklopu te škole.

Prema riječima županijske pročelnice za društvene djelatnosti i obrazovanje Andree Prugovečki Klepac, prvi koraci ka tom cilju već su učinjeni. 

- Krajem prošlog mjeseca škola je aplicirala na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, u sklopu NPOO-a, za izradu projektne dokumentacije u kompletnom obimu za izgradnju dvorane i dogradnju škole. Naime, europski prosjek upisnosti u gimnazije iznosi 50 posto, dok je Hrvatska na otprilike 30 posto, stoga se kroz projekte NPPO-a ta upisnost želi povećati. Rezultate ovog natječaja trebali bismo doznati uskoro, budući da je za drugu polovicu godine najavljeno raspisivanje natječaja za realizaciju tih projekata. Dobra stvar je što je veliki dio posla već napravljen, stoga vjerujemo da ćemo se stići prijaviti, ako nam se odobre sredstva. Također, svaka škola mogla je prijaviti dva projekta, tako da je Gimnazija aplicirala i za energetsku obnovu. Zbog svega navedenog projekti bjelovarske gimnazije idealno se uklapaju u težnje Ministarstva, stoga se nadamo da ćemo za oba dobiti zeleno svijetlo, zaključila je pročelnica Prugovečki Klepac.