Fotografija: Struka je za to da djeca idu u školu po modelu A, odnosno uživo dok god je to moguće/Foto: Nikola Vilic/CROPIX 
Galerija
Struka je za to da djeca idu u školu po modelu A, odnosno uživo dok god je to moguće/Foto: Nikola Vilic/CROPIX 

Više od 150 bjelovarskih osnovnoškolaca pozitivno je na koronu

S današnjim danom od ukupno 36 škola kojima je BBŽ osnivač, online je pet srednjih i osam osnovnih škola. Dakle, ukupno 13 škola nastavu prati po modelu CBJELOVAR – Više od 12 tisuća djece oboljelo je u ovome trenutku od koronavirusa u Hrvatskoj. Brojke su vjerojatno i znatno veće budući da se na testiranje dugo čeka, ali i zbog činjenice da nisu sva djeca s izraženim simptomima testirana.

Pokušali smo doznati koliko je oboljelih mališana u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji, no s obzirom da je velika gužva, da se podaci ne stignu unositi u sustav, ali i da sada na koronavirus, osim Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, testiraju pedijatri i liječnici obiteljske medicine, do tog je podatka gotovo nemoguće doći.

Cijepljeno petero djece 

Evo što na tu temu kaže Vedran Trupac, v.d. ravnatelja HZJZ BBŽ.

- Trenutno kod nas vlada zaista velika gužva, puno je testiranja, puno je pozitivnih osoba, sve je teže pratiti cijelu ovu situaciju. K tome, stalno dobivamo nove naputke i preporuke pa je otežano sve to držati pod kontrolom, samo smo jučer u Zavodu testirali više od 300 građana, istaknuo je Trupac i dodao kako je u ovome trenutku cijepljeno 11 djece od pet do 11 godina. To znači ako je i bilo više djece koja su primila cjepivo, učinila su to na punktovima, kod svojih pedijatara ili liječnika obiteljske medicine.

Vedran Trupac, v.d. ravnatelja HZJZ BBŽ/Foto: Martina Čapo
Vedran Trupac, v.d. ravnatelja HZJZ BBŽ/Foto: Martina Čapo

-Točan broj cijepljene djece u BBŽ se zbog spomenutih stvari ne zna. Ja govorim samo za Zavod i tu ih je bilo 11. Znam da ima više cijepljene djece u starijoj dobnoj skupini, naročito od 16 godina na više, no kao što sam rekao, točne brojke trenutno nemamo, kaže nam Trupac i odaje da je slična situacija s brojkama zaražene djece.

Naime, otkako je krenulo brzo antigensko testiranje, u Zavodu više ne mogu pratiti brojke.

Učestalo mijenjanje preporuka

-Djeca se testiraju na više mjesta, tako da ne možemo reći točan broj koliko ih je zaraženo. To najbolje znaju vrtići i škole te naravno njihovi osnivači s kojima kontaktiraju, kao i njihovi pedijatri i liječnici. Mi smo pratili točne brojke kada je bilo samo PCR testiranje, kaže Trupac.

Dodao je kako je struka i dalje mišljenja da je bolje da djeca nastavu polaze uživo dok god je to moguće.

-Sudjelovali smo na sastanku Stožera i kao struka dali svoje mišljenje da je za djecu bolje da polaze nastavu uživo. Iako je od ukupnog broja oboljelih oko 15 posto djece, to i dalje nije zabrinjavajuće. Možda ljudima cijela situacija zvuči gore nego što jest jer je naša preporuka ako je u razredu jedno oboljelo dijete, da taj cijeli razred ide online. Zašto? Pa zato što na taj način djeca mogu ići i na dodatne aktivnosti, kod bake i djeda i imati normalan život, ističe Trupac koji dodaje da se preporuke nacionalnog stožera učestalo mijenjaju.

-Karantene su oslobođena djeca do 18 godina starosti koja su preboljela koronu i koja su cijepljena, bez obzira na vremenski period koji je prošao od cijepljenja ili preboljenja. Ujedno je skraćena i izolacija asimptomatskim osobama i osobama s blagom do umjerenom kliničkom slikom i to na sedam dana, pojasnio je Trupac.

Stanje u bjelovarskim školama

Broj zaražene djece u BBŽ pokušali smo doznati od dogradonačelnika Bjelovara, ujedno načelnik gradskog stožera civilne zaštite, Igora Brajdića, koji nam je odao podatke za bjelovarske osnovne škole.

Igor Brajdić, načelnik bjelovarskog gradskog stožera/ Foto: Deni Marčinković
Igor Brajdić, načelnik bjelovarskog gradskog stožera/ Foto: Deni Marčinković

Naglasio je da mu je drago što je i struka potvrdila da su kliničke slike zaraženih blaže nego ranijih mjeseci, pa se i dalje, kao što također predlaže struka, zalaže da djeca polaze nastavu po modelu A, dakle uživo u školi.

-Razumijem ravnatelje koji žele online nastavu. Vjerujem da je učiteljima također teško jer moraju odraditi nastavu s djecom koja dolaze u školu kao i s onima koji su online. Međutim, roditelji, struka i svekolika javnost smatraju da je bolje da djeca idu u školu u fizičkom obliku, a mi to podržavamo, ističe Brajdić koji smatra da će se stanje normalizirati vrlo brzo.

Što se tiče zaraženih učenika, prosječno svaka škola ima 30-ak zaražene djece, što nije prevelik broj, smatra Brajdić.

Prva osnovna škola ima 20 zaraženih učenika, šest razreda je u samoizolaciji dok je 12 razreda na online nastavi. Ukupno ta škola ima 42 razreda.

Druga osnovna škola ima 53 zaražena učenika, (među njima su i oni učenici koji čekaju rezultat testa), ukupan broj razreda je 35, na online nastavi je 12 razreda, te je jedan u samoizolaciji. Valja napomenuti ukoliko u jednom razredu postoje dva zaražena učenika, u tom slučaju cijeli razred mora u samoizolaciju.

Treća osnovna škola nam najgore trenutno stoji. Imaju 648 učenika, 48 razreda i 40 pozitivnih učenika. Online je 168 djece, dok su u samoizolaciji 144 učenika. I tu je još Četvrta osnovna škola koja ima 36 razreda, online je trenutno 16 razreda, u samoizolaciji su dva razreda i imaju 30 zaraženih učenika, kazao nam je Brajdić podatke s jučerašnjim datumom u bjelovarskim školama. Dodao je kako je Petoj osnovnoj školi koju polaze učenici s posebnim potrebama dozvoljeno da budu online.

-Tu nije bilo pregovora. Ravnateljica nas je to zamolila, a svi znamo da su učenici djeca s posebnim potrebama tako da smo odmah pristali udovoljiti tom zahtjevu za kojeg smatramo da je logičan, zaključio je Brajdić.

Online 13 županijskih škola

Razgovarali smo i s pročelnicom Upravnog odjela za društvene djelatnosti i obrazovanje u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji, Andreom Prugovečki Klepac koja vodi računa o ukupno 15 srednjih škola i 21 osnovnoj školi na području Bjelovarsko – bilogorske županije.

Andrea Prugovečki Klepac, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i obrazovanje u BBŽ/ Foto: Grad Čazma
Andrea Prugovečki Klepac, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i obrazovanje u BBŽ/ Foto: Grad Čazma

-Budući da smo osnivač ukupno 36 škola, ne znamo u ovome trenutku koliko je zaražene djece u spomenutim školama. No, trenutno je po modelu C, odnosno online ukupno pet srednjih i osam osnovnih škola u BBŽ, kazala nam je Prugovečki Klepac i naglasila kako se situacija iz dana u dan mijenja.