Fotografija: Mališani iz Sirača uskoro će imati dostupnu logopedicu koja će s njima raditi govorne vježbe/Foto: Marija Pavičić
Galerija
Mališani iz Sirača uskoro će imati dostupnu logopedicu koja će s njima raditi govorne vježbe/Foto: Marija Pavičić

Bivša učenica siračke škole Natalia Miler kroz logopedsku terapiju pomagat će djeci u DV Sirač

"Dva puta mjesečno po četiri sata mališani će dolaziti u vrtić na govorne vježbe. Ništa od toga ne bi bilo da nas nije poslušao načelnik Općine Igor Supan i prihvatio našu ideju", ističe ravnateljica školeSIRAČ – Primjer odlične suradnje između općine i Osnovne škole može se vidjeti u Siraču. U toj lokalnoj sredini mnogo je mališana pa škola i vrtić nisu samo prazne zgrade već odišu životom u punom smislu tih riječi. No, posljednjih godina sve je veća potreba za stručnim kadrom i to u vidu logopeda. 

Račun Općini

-U razgovoru s ravnateljicom Osnovne škole Sirač Marijom Pavičić i odgojiteljicom u vrtiću dobili smo saznanje da djeca u vrtiću imaju sve više artikulacijskih poremećaja koji im otežavaju samu interakciju s vršnjacima kao i s roditeljima. Ti problemi zahtjevaju individualizaciju obrazovnog programa koju odgojitelji ne mogu samostalno provesti budući da nemaju dovoljno znanja i nisu educirani. Stoga smo u razmatranju aktiviranja logopeda u vrtiću, a sve kako bi se riješili prisutne jezično - govorne poteškoće naše djece. Troškove logopeda snosila bi Općina Sirač, kazao nam je Igor Supan, načelnik Općine Sirač.

Igor Supan, načelnik Općine Sirač/Foto: MojPortal.hr
Igor Supan, načelnik Općine Sirač/Foto: MojPortal.hr

A evo što na tu temu kaže ravnateljica OŠ Sirač, Marija Pavičić pod čijom ingerencijom je i tamošnji dječji vrtić.

Nedijagnosticirani problemi

-Inače, roditelji kada uoče neki potencijalni problem kod govora, svoju djecu kreću voditi logopedu već od vrtićke dobi. U novije vrijeme istraživanja nam ukazuju da su jezično govorni poremećaji prisutni kod čak do 10 posto djece, međutim, kroz naš sustav kroz nedostatka podrške, mnogo puta djeca ostanu nedijagnosticirana pa se događa da polaskom u školu njihovi problemi postaju sve izraženiji te se tek tada dijagnosticiraju iako su postojali i prije. U samom vrtiću svi muku muče oko toga, uz roditelje tu su i odgojiteljica i ostali kadar, a problemi djece ne nestaju, već su naprotiv, sve izraženiji – pojašnjava nam ravnateljica Marija Pavičić i dodaje kako sve to učenicima otežava školovanje i postignuće. Upozorava Pavičić kako se za takvu djecu često smatra da su lijena i da ne rade dovoljno, a sve je to razlog što njihov problem nije prepoznat. Na ovaj način osim same terapije vršit će se i prevencija.

Dječji vrtić u Siraču djeluje u sklopu tamošnje Osnovne škole Sirač/Foto: BBŽ
Dječji vrtić u Siraču djeluje u sklopu tamošnje Osnovne škole Sirač/Foto: BBŽ

Nažalost, učitelji i odgojitelji nisu educirani da im pomognu u tome pa je nužno pronaći nekoga tko jest. Upravo je tu došlo do povoljnog rješenja jer je vodstvo Općine Sirač prepoznalo potrebu koju su škola, odnosno vrtić istaknuli i podržalo ih u tom.

Bivša učenica

-U Bjelovarsko – bilogorskoj županiji postoje tek jedan ili dva logopeda i roditelji nemaju dovoljno opcija. Oni odlaze na termine sa svojom djecom, no često je to nedovoljno. Mi smo se stoga sjetili naše bivše učenice Natalie Miler koja je završila logopediju i koja uskoro počinje raditi u bjelovarskom logopedskom centru u vlasništvu Sonje Maletić – to je centar za dijagnostiku, terapiju te prevenciju jezično - govornih te komunikaciijskih poteškoća. Natalia je došla na ideju da pomogne našim roditeljima, odnosno njihovoj djeci te je naš dogovor išao u smjeru da dva puta mjesečno po četiri sata mališani dolaze u prostor vrtića na logopedsku terapiju – ističe ravnateljica i dodaje kako ništa od toga ne bi bilo da ih nije poslušao načelnik Općine Igor Supan koji je spremno odreagirao i prihvatio njihovu ideju.

Ravnateljica Marija Pavičić ponosna je što je njihovu potrebu za logopedom čuo i podržao načelnik Igor Supan/Foto: Marija Pavičić
Ravnateljica Marija Pavičić ponosna je što je njihovu potrebu za logopedom čuo i podržao načelnik Igor Supan/Foto: Marija Pavičić

Inače, ova usluga trebala bi krenuti vrlo skoro.

-Željeli smo krenuti od 01. studenog, no budući da još nije bio rebalans proračuna, pričekat ćemo koji dan i vjerujem krenuti kroz 15-ak dana. U svakom slučaju, usluga bi bila omogućena sve do 01. lipnja pa bi ju mogli koristiti i polaznici male škole koja kreće u ožujku – istaknula je ravnateljica i zaključila kako je na pomolu jedna divna priča koja je svojevrsno ulaganje u djecu i njihov daljnji razvoj.