Fotografija: Siračka liječnica Ljiljana Žunić i medicinska sestra Jasna Petrušić odvalile su ogroman posao u cijepljenju stanovništva/Foto: Privatni album
Galerija
Siračka liječnica Ljiljana Žunić i medicinska sestra Jasna Petrušić odvalile su ogroman posao u cijepljenju stanovništva/Foto: Privatni album

Siračka liječnica: "Kroz naše ruke prošlo je 650 pacijenata. Cijepili smo 80 posto starijih"

"Pacijenta treba gledati kao ravnopravnog sugovornika, iskreno mu odgovoriti na sva pitanja i upozoriti ga na posljednice ako se ne cijepi", odaje nam liječnica u Siraču, Ljiljana Žunić, svoj stav koji zauzima u radu
SIRAČ – Rezultati koje prikazuje interaktivna karta procijepljenosti stanovništva prema prebivalištu osoba, a koju je objavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo, razlog su velikog zadovoljstva na daruvarskom, siračkom i končaničkom području.

Naime, Daruvar je među najboljim malim gradovima iznad 10 tisuća stanovništva po postotku procijepljenog stanovništva, a istaknuti valja i općine Sirač i Končanicu. Daruvarčani su s prvom dozom cijepljeni 46,2 posto, a s drugom 40,4 posto. Čak 45,06 posto Sirčana primilo je prvu dozu cjepiva, dok je oba cjepiva primilo 38,88 posto stanovništva. U Končanici je prvu dozu cjepiva primilo 43,02 posto stanovništva, a drugu 39,09 posto.

Izvrsni rezultati

Glavna županijska epidemiologinja, doktorica Vesna Grgić, kazala nam je kako je veoma zadovoljna tim rezultatima.

<p>Glavna županijska epidemiologinja Vesna Grgić/ Foto: Deni Marčinković</p>

Glavna županijska epidemiologinja Vesna Grgić/ Foto: Deni Marčinković

-Daruvar je 13 grad u Hrvatskoj po procijepljenosti u državi ako promatramo gradove iznad 10 tisuća stanovnika. Sirač je pak među 20 najboljih mjesta po procijepljenosti ako gledamo mjesta manja od 10 tisuća stanovnika. To su izvrsni rezultati. Iskreno, mi smo na neki način to i očekivali jer pratimo doze cjepiva koje isporučujemo našim liječnicima. Valja napomenuti kako se ti podaci odnose na obje doze, a naši su rezultati i bolji jer smo s prvom dozom cijepili i veći broj ljudi nego što je uzeto u obzir u tom statističkom prikazu – obrazlaže nam doktorica Grgić i dodaje kako su odlični rezultati najvjerojatnije posljedica dobrog obiteljskog liječnika i povjerenja koje pacijent ostvaruje s njim.

Strah od novog vala

Kao pozitivan poticaj na cijepljenje Grgić izdvaja upravo mogućnost da se ono obavi kod liječnika opće prakse jer masovna cijepljenja i punktovi u sportskim dvoranama mnogima ne odgovaraju.

Kao i mnogima, jesen i mogući četvrti val epidemije i doktorici Grgić izaziva jezu i strah stoga se nada kako će sirački, končanički i daruvarski primjer slijediti i ostali krajevi u BBŽ, naročito oni poput Đulovca i Zrinskog Topolovca gdje je procijepljenost stanovništva izuzetno mala.

A koja je njihova tajna i kako su uspjeli postići zavidne rezultate procijepljenosti, pokušali smo doznati upravo u Siraču. Tamošnja liječnica opće prakse, doktorica Ljiljana Žunić koja ima oko 1700 pacijenata, odmah je na prvo mjesto stavila glavnu županijsku epidemiologinju Vesnu Grgić koja im danju i noću stoji na raspolaganju, zatim svoju medicinsku sestru Jasnu Petrušić, potom svoje pacijente koji su kroz čitavo vrijeme epidemije izuzetno odgovorni i savjesni pa tek potom sebe.

Puna podrška

-Otkako je krenula epidemija, mi smo u Siraču kao medicinski tim izuzetno ponosni na svoje pacijente, zahvalni smo im jer su nas uvažavali u svim situacijama. Nije bilo lako, naročito kada je covid bio svima misterij i kada smo se svi jako bojali. Oni su znali da imaju našu punu podršku i to je temelj svega – priča nam skromna liječnica Žunić i ističe kako su se pacijenti za cijepljenje počeli raspitivati već lani krajem ljeta. Tada su počeli sastavljati popise, pratili su upute o poštivanju prava prednosti, a kada je cijepljenje započelo, imali su na popisu 250 osoba.

<p>Daruvar, Sirač i Končanica među najboljim su u BBŽ po procijepljenosti stanovništva, ali i šire od toga/Foto: MojPortal.hr</p>

Daruvar, Sirač i Končanica među najboljim su u BBŽ po procijepljenosti stanovništva, ali i šire od toga/Foto: MojPortal.hr

-Procijepljenost osoba iznad 65 godina značajno je viša od ovih prikazanih podataka. Vjerujem da smo tu i na 80 posto jer nm gotovo nitko nije odustao. S tim da se stanovništvo cijepilo pretežno Astra Zenecom koja je bila, sjećate se i sami, pravi bauk i to bez razloga. Uz silna obrazloženja, odgovore na njihova pitanja i međusobno povjerenje, mi smo uistinu procijepili velik dio stanovništva – ponosna je doktorica Žunić koja je svjesna da su odvalili ogroman posao. Cijepilo se izvan radnog vremena, uložen je ogroman trud, a dnevno su znali cijepiti i 120 osoba.

-Ono što je sigurno, kroz naše ruke sigurno je prošlo oko 650 pacijenata svih dobnih skupina, od 18 pa do starije životne dobi – zaključuje doktorica koja vjeruje svojoj struci.

Velika žrtva

-To je naša dužnost. Nažalost, mi smo generacija koja se susrela s epidemijom i mora se s njom nositi. Tu su i druge bolesti, novi način funkcioniranja, velika žrtva… Osobno smatram da pacijenta treba imati kao ravnopravnog sugovornika, iskreno mu odgovoriti na pitanja i obrazložiti mu da je najvažnije da se cijepljenjem štite od teških oblika covida, respiracijskih centara, covid bolnica i loših ishoda – odnosno smrti. Od toga se štite 99 posto, a sve ostalo su benefiti – imat će potvrdu za prelazak granice, moći će ući u neku ustanovu i slično – kaže doktorica Žunić i ponavlja da je cilj cijepljenja ujedno da se ne zaguši zdravstveni sustav.

-Zdravom logikom ako razmišljate, cijepljenjem vi s virusom ulazite u kontakt u kontroliranim uvjetima. Ako i bude reakcija, vi ćete ih svesti na minimum, no ako idete nekontrolirano, ako se ne cijepite, susret s covidom za mnoge bi mogao završiti sa smrtnim ishodom – zaključila je Žunić.

Kvalitetan tim

Na siračku liječnicu ponosan je i načelnik Igor Supan, za koju tvrdi da je osobita žena i liječnica u koju svi stanovnici imaju ogromno povjerenje.

-Izrazito sam zadovoljan rezultatima procijepljenosti. To dokazuje svjesnost ljudi, ali i pokazuje koliko imamo kvalitetnu liječnicu i medicinsku sestru. Od početka su ulagale velik trud kako bi educirale sve nas i to je sigurno utjecalo što se toliko velik broj stanovništva odlučio cijepiti – kazao je načelnik Igor Supan.