Fotografija: Zlatko Pavičić i Marko Marušić predstavili su mjere za poljoprivrednike/ Foto: Deni Marčinković
Zlatko Pavičić i Marko Marušić predstavili su mjere za poljoprivrednike/ Foto: Deni Marčinković

BBŽ za pomoć poljoprivrednicima pripremila 11 mjera vrijednih 2,5 milijuna kuna

Poziv je otvoren do 30. studenog ove godine, a u obzir se uzimaju svi prihvatljivi troškovi nastali od 1. siječnja, kaže MarušićBjelovarsko-bilogorska županija raspisala je javni poziv za dodjelu potpore male vrijednosti u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2022. godinu. Prema riječima župana Marka Marušića, kreirano je 11 mjera za 16 namjena.

- Bespovratna sredstva namijenjena su za pomoć biljnoj, voćarskoj, ekološkoj i stočarskoj proizvodnji, a sufinancirat ćemo i  premije osiguranja usjeva, razvojne projekte. Nadalje, tu su i potpore za pčelarstvo, analizu poljoprivrednog zemljišta, kupnju prodajne ambalaže za voće i povrće te za poticanje prodaje poljoprivrednih proizvoda, istaknuo je Marušić.

Mjere u dogovoru s poljoprivrednicima

Župan je dodao i to da su mjere kreirane u razgovoru s poljoprivrednicima i vlasnicima OPG-ova.

- Željeli smo da mjere budu odgovor na njihove konkretne potrebe, stoga smatram da su potpore dobro pogođene te da će odaziv biti velik. Za sve mjere ukupno je izdvojeno 2,5 milijuna kuna. Poziv je otvoren do 30. studenog ove godine, a korisnik može se prijaviti za više mjera, uz napomenu da ukupan iznos potpore ne može biti viši od 50 tisuća kuna godišnje, naglasio je župan te dodao da iako je javni poziv raspisan danas, u obzir se uzimaju svi prihvatljivi troškovi nastali od 1. siječnja 2022. godine. 

Pročelnik za poljoprivredu Zlatko Pavičić poručio je da je dio mjera promijenjen u odnosu na prošlu godinu, upravo na inicijativu poljoprivrednika.

Povećano sufinanciranje navodnjavanja

- Primjerice, voćari i povrćari inzistirali su na mjeri nabave opreme za sustav navodnjavanja na OPG-u te smo postotak s prijašnjih 50 posto, podignuli na 70 posto sufinanciranja. Nadalje, kod mjere "Sufinanciranje razvojnih projekata u poljoprivredi" treba napomenuti da ista namjena ne može biti financirana iz dva izvor. To je važna informacija poljoprivrednicima koji potražuju troškove za određene projekte od prijavitelja, poput Agencije za plaćanje, stoga apeliram da se pripazi te da se ne stvaraju dupli troškovi, pored ostalog poručio je Pavičić. 

Dodao je i to da očekuje između 400 i 500 prijava, koliko ih je bilo i prošle godine. Sve detalje oko javnog poziva, kao i svu potrebnu dokumentaciju možete pronaći OVDJE ili ih dobiti na ulazu u Županiju.