Fotografija: Proizvođači su zadovoljni trenutnim vremenskim uvjetima/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Proizvođači su zadovoljni trenutnim vremenskim uvjetima/ Foto: Deni Marčinković

BBŽ nastavlja suradnju s poljoprivrednicima. Proizvode će otkupljivati i Podravka?

Zainteresiranost za otkup voća i povrća, prvenstveno paprike, krastavaca i šljiva, iskazala je i Podravka, a upravo je to tema današnjeg sastanka na OPG-u Horvat, kaže dožupanica JungićČelnici Bjelovarsko-bilogorske županije nastavljaju razgovore s poljoprivrednicima, a sve u cilju kreiranja županijskih potpora i subvencija koje će krajnjim korisnicima biti najkorisnije, pored ostalog čulo se na današnjoj konferenciji za medije.

- Zainteresiranost za otkup voća i povrća, prvenstveno paprike, krastavaca i šljiva, iskazala je i Podravka, a upravo je to tema današnjeg sastanka na OPG-u Horvat, poručila je zamjenica bjelovarsko-bilogorskog župana Marija Jungić stavši pred novinare uoči sastanka.

Kreditiranje proljetne sjetve

Dodala je i to da suradnju s Podravkom već ima Zadruga "Plodovi Moslavine" iz Čazme, što je svakako dobar primjer ove prakse.

Proizvođači voća i povrća prijavljuju se i na županijski javni poziv za kreditiranje proljetne sjetve, koji je otvoren do 6. svibnja.

Predstavnik Podravke s predstavnicima Županije i poljoprivrednicima/ Foto: Deni Marčinković
Predstavnik Podravke s predstavnicima Županije i poljoprivrednicima/ Foto: Deni Marčinković

- U prihvatljive troškove ulazi i sjeme te mineralna goriva i sredstva za zaštitu biljaka, koji su zanimljivi i povrćarima. Do sada je pristiglo 239 prijava, vrijednih više od 44 milijuna kuna. Usporedbe rade, prošle godine imali smo 214 zahtjeva, vrijednih 36 milijuna kuna, istaknuo je županijski pročelnik za poljoprivredu Zlatko Pavičić. 

Domaćin današnjeg susreta bio je Nenad Horvat, vlasnik OPG-a Horvat, koji posjeduje oko tri tisuće stabala šljiva.

Horvatovi šljivu uzgajaju na četiri hektra/ Foto: Deni Marčinković
Horvatovi šljivu uzgajaju na četiri hektra/ Foto: Deni Marčinković

- Berba ranih sorti počinje oko 25. lipnja i traje sve do početka studenog. Proširenje za sada nije u planu, a najveći problem predstavlja nam radna snaga, jer za sada sve radimo obiteljski. Što se ove godine tiče, situacija je za sada povoljna. Bilo je nešto mraza, ali za sada nije pogubno, kazao je Horvat dodavši da se zahvaljuje aktualnoj županijskoj vlasti koja im je uvijek na raspolaganju za sve oblike pomoći.

Treba nam tržište

Prema riječima Davora Krce, vlasnika Tenagra d.o.o., dobivene potpore više su stimulativnog karaktera, međutim ono što njima zaista treba je tržište.

Sastanak je održan na OPG-u Horvat/ Foto: Deni Marčinković
Sastanak je održan na OPG-u Horvat/ Foto: Deni Marčinković

- Nama je važno da ljudi prepoznaju naš posao i vrijednost našeg proizvoda. On možda i nije najbolji, ali je najsvježiji. Riječ je o proizvodima koje beremo ujutro, a potom ih vozimo u bolnicu, vrtiće, škole. Što se tiče suradnje s Podravkom, stvari su otvorene i trebamo se dogovoriti. Konkretno, mi radimo isključivo konzumno voće i povrće, a veliki problem je i radna snaga, zaključio je Krce.