Fotografija: Zlatko Pavičić, Marko Marušić i Zlatko Tušek/ Foto: BBŽ
Galerija
Zlatko Pavičić, Marko Marušić i Zlatko Tušek/ Foto: BBŽ

Marušić: "Povezat ću poljoprivrednike s institucijama kako bi na vrijeme imali sve informacije"

Uzgajivačima nije lako. Cijena stočne hrane porasla je 100 posto. Kukuruz je na 2,70 kuna za kilogram što nikad dosad nije bilo, a troškovi proljetne sjetve su udvostručeni, kaže Marušić- Prilikom preuzimanja dužnosti župana obećao sam da ću razgovarati sa svima koji imaju važno mjesto u osobnoj karti naše Županije, a to su nedvojbeno naši poljoprivrednici i uzgajivači simentalskog goveda, istaknuo je bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić na godišnjoj skupštini Središnjeg saveza hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda koja je održana u Bjelovaru, piše BBŽ.

Marušić je tom prilikom kazao kako je svjestan da nije lako uzgajivačima, pogotovo u posljednje vrijeme jer cjenovni udar ni njih nije zaobišao.

Nikad teža situacija

- Cijena stočne hrane porasla je 100 posto. Kukuruz je na 2,70 kuna za kilogram što nikad dosad nije bilo, troškovi proljetne sjetve udvostručeni su. Stoga su sve županijske mjere pomoći kreirane u izravnom razgovoru s poljoprivrednicima, a osobno ću se truditi da ih što više povežem s institucijama kako bi na vrijeme imali informacije što se događa u sektoru i koje mjere se pripremaju, poručio je župan Marušić. 

Župan je obećao poljoprivrednike spojiti s institucijama/ Foto: BBŽ
Župan je obećao poljoprivrednike spojiti s institucijama/ Foto: BBŽ

Na svemu što čine za opstanak proizvodnje uzgajivačima je čestitao državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek.

Posjetio je kako je u posljednje dvije godine radi ublažavanja posljedica koronakrize u sektor govedarstva i mljekarstva država plasirala gotovo milijardu kuna. Najavio je i nove mjere pomoći.

Nove potporne mjere

- Trenutačno traje natječaj gdje ćemo omogućiti prije svega ulaganje u modernizaciju farmi, nabavu robota, ali isto tako i u rekonstrukciju farmi. Kad govorimo o robotizaciji znamo da je radna snaga nešto što je nepresušno i važno kako bi se moglo osigurati bolje poslovanje i kvalitetniji način rada. Upravo u tom kontekstu 110 milijuna kuna je na raspolaganju s 50 posto potpore poljoprivrednim proizvođačima odnosno 70 posto onima koji su mladi poljoprivrednici kako bi lakše isfinancirali svoje investicije, istaknuo je Tušek.

Redovna godišnja skupština Središnjeg saveza hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda održana je u Bjelovaru/ Foto: BBŽ
Redovna godišnja skupština Središnjeg saveza hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda održana je u Bjelovaru/ Foto: BBŽ

Nadalje, složio se i s činjenicom da je ovo vrlo izazovno vrijeme za poljoprivrednike jer cijene repromaterijala i svega što je bitno za njihovo poslovanje rastu, ali paralelno s tim ne rastu i cijene proizvoda. Zato je Ministarstvo preuzelo aktivnu ulogu, kazao je, kako bi moderiralo razgovore između primarnih proizvođača, otkupljivača, prerađivača, ali i samih trgovaca koji stavljaju gotove proizvode na tržište. Po uzoru na iskustva iz drugih zemalja ukazao je da je sektorsko pregovaranje jedini ispravan model dogovora proizvođača s otkupljivačima, a proizvođači mlijeka su za to pokazali interes. Vjeruje da će se u idućim mjesecima upravo ta tema staviti na stol – kako cijenu mlijeka i mesa ravnomjerno rasporediti na sve koji sudjeluju u tom lancu, prenosi BBŽ.

Poljoprivrednici su u nikad težoj situaciji/ Foto: BBŽ
Poljoprivrednici su u nikad težoj situaciji/ Foto: BBŽ