Fotografija: Goran Pranjić kazao je da će pčelairma pomoć itekako dobro doći/Foto: Martina Čapo
Galerija
Goran Pranjić kazao je da će pčelairma pomoć itekako dobro doći/Foto: Martina Čapo

SASTANAK KOD ŽUPANA Pčelari će se moći javiti na dvije nove potpore

Prva mjera potpore je izgradnja i dogradnja prostorija za vrcanje i skladištenje meda, dok je druga sufinanciranje pogača za prihranu pčelaBJELOVAR – Dvije nove mjere u sektoru pčelarstva dogovorene danas u prostorijama Bjelovarsko - bilogorske županije trebale bi biti vjetar u leđa županijskim pčelarima. Ako sve bude po planu, one bi trebale biti putem javnog poziva raspisane već u lipnju. Epilog je to današnjeg radnog sastanka između bjelovarsko – bilogorskog župana Marka Marušića, pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu Zlatka Pavičića te predstavnika Pčelarskog saveza Bjelovarsko – bilogorske županije. 

Konstruktivni sastanak

- Ovakvi sastanci su u svrhu kreiranja najboljih mogućih mjera koje namjeravamo raspisati krajem lipnja ove godine. Ono što smo mi cijelo vrijeme zagovarali jest da želimo dobiti najbolje informacije s terena kako bismo sredstva mogli ciljano raspodijeliti, kazao je Marušić koji je prije sastanka s pčelarima razgovarao i s ostalim poljoprivrednicima, odnosno sa svinjogojcima, mljekarima te voćarima i povrćarima.

Sastanak u prostorijama Županije/Foto: Martina Čapo
Sastanak u prostorijama Županije/Foto: Martina Čapo

- Nakon današnjeg sastanka dogovorili smo dvije mjere koje će najviše pomoći našim pčelarima. Prva je izgradnja i dogradnja prostorija za vrcanje i skladištenje meda, dok je druga sufinanciranje pogača za prihranu pčela. To su mjere oko kojih smo se svi složili. Te mjere sada idu na suglasnost u Ministarstvo poljoprivrede i očekujemo da će u vidu javnog poziva, nakon iduće sjednice Županijske skupštine, one biti raspisane, pojasnio je Marušić koji očekuje da sve bude spremno tokom lipnja.

Isto tako, župan je dodao kako će troškovi kroz javni poziv biti prihvatljivi s 01. siječnjem 2022. kako nitko ne bi bio oštećen.

Od velike važnosti

Na mjere, ali i na stanje u pčelarstvu osvrnuo se Goran Pranjić, predsjednik Pčelarskog saveza BBŽ-a.

- Sastanak je bio vrlo konstruktivan. Svjesni smo i financijske situacije i znamo kako je najvažnije u cijeloj ovoj priči očuvati dijalog i suradnju sa Županijom. Još jednom zahvaljujem županu što je odobrio i prihvatio mjere za pomoć pčelarima u BBŽ-u, kazao je Pranjić dodavši kako će one pčelarima puno značiti.

Javni poziv bit će raspisan tokom lipnja/Foto: Martina Čapo
Javni poziv bit će raspisan tokom lipnja/Foto: Martina Čapo

- Prije svega, radi se o podizanju standarda na kućnom pragu pri prodaji pčelarskih proizvoda kao i o prihrani pčela. Svjedoci smo kako su protekle tri godine veoma loše u sektoru pčelarstva, priznao je Pranjić dodavši kako u Pčelarskom savezu BBŽ-a djeluje šest pčelarskih udruga u pet županijskih udruga. Svi oni ukupno imaju oko 27 tisuća košnica, a radi se o oko 450 pčelara.

Pranjića su novinari pitali i o pomoru pčela koji je zabilježen u Međimurju i nekim slavonskim predjelima.

Nema pomora pčela u BBŽ

- Što se tiče našeg područja, možemo se pohvaliti da su se naši poljoprivredni proizvođači pridržavali agrotehničkih mjera. Nismo imali dojava o trovanju pčela. Svakom savjesnom poljoprivredniku ne treba da im u dvorište dolaze poljoprivredne inspekcije i da propitkuju na koji način rade, smatra Pranjić i dodaje kako je ispred bjelovarsko – bilogorskih pčelara glavna paša – ona bagremova.

Pčelari su zadovoljni dogovorenim potporama/Foto: Martina Čapo
Pčelari su zadovoljni dogovorenim potporama/Foto: Martina Čapo

- Ona čini oko 80 posto naše proizvodnje, a svega ostaloga koliko bude. Zasad sve ide svojim tijekom, strah nas je više prognozirati kakvo će biti vrijeme. Proljetni razvoj je dobar, nadamo se da su mrazovi iza nas, temperature idu gore, a do naše glavne paše ostalo je nekih 10-ak dana. Sve je u Božjim rukama, nadamo se da ćemo nakon tri godine imati uspješnu i medonosnu pčelarsku sezonu, zaključio je Pranjić.