Fotografija: Prva hrvatska transparenta županija/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Prva hrvatska transparenta županija/ Foto: Deni Marčinković

BBŽ postala prva transparentna županija u Hrvatskoj. Marušić: "Nemamo što skrivati"

Od danas građani mogu vidjeti sve podatke vezane za isplate iz proračuna u posljednje četiri godine, što je bilo i jedno od predizbornih obećanja. Želimo da građani vide kako se troši javni novac, poručio je MarušićBjelovarsko-bilogorska županija prva je transparentna hrvatska županija, rečeno je na današnjoj prezentaciji web platforme "Otvorena županija", putem koje je moguće vidjeti sve transakcije vršene sa županijskog računa.

Nemamo što skrivati

- Od danas građani mogu vidjeti sve podatke vezane za isplate iz proračuna u posljednje četiri godine, što je bilo i jedno od predizbornih obećanja. Nemamo što skrivati i želimo da građani vide kako se troši javni novac. Ovo je najviša moguća razina otvorenosti jer nudimo popis svih isplata po datumima, a ne samo pretragu po ključnoj riječi. Drago mi je da smo prva hrvatska županija koja je to omogućila, istaknuo je bjelovarsko bilogorski župan Marko Marušić.

Web stranica za pregled isplata iz proračuna BBŽ-a/ Foto: Screenshot
Web stranica za pregled isplata iz proračuna BBŽ-a/ Foto: Screenshot

Dodao je i to da će se sustav dodatno nadograđivati, a računovodstva svih županijskih ustanova dobili su naputak da moraju dati točan opis troškova te pozicije s koje se račun plaća, jer su određena nesnalaženja već uočena.

Automatski povezana s računovodstvom

Aplikaciju je izradila tvrtke LIBUSOFT CICOM, a prema riječima Tomislava Kneževića, voditelj Odjela marketinga i prodaje ove tvrtke, aplikacija je automatizirana s informatičko-računovodstvenim sustavom Županije, odnosno nema ručnih unosa.

- Time je spriječena bilo kakva moderacija, odnosno mogućnost ljudske greške ili nešto slično. Aplikacija nudi različite opcije pretraga. Uz popis isplata po datumima, mogu se koristiti filteri, odnosno vršiti pretrage nazivu primatelja, OIB-u, opisu ili broju računa, iznosu i drugim opcijama. Što se OIB-a tiče, sukladno GDPR-u, za fizičke osobe on se ne prikazuje, baš kao ni IBAN te osobe, pored ostalog kazao je Knežević.

Recimo i to da je župan Marušić kazao da je izrada aplikacija trajala nekoliko mjeseci, a ukupni trošak iznosio je 81 tisuću kuna.

Marko Marušić i Tomislav Knežević/ Foto: Deni Marčinković
Marko Marušić i Tomislav Knežević/ Foto: Deni Marčinković

- Građana sada imaju priliku prosuditi je li se novac posljednje četiri godine trošio na ispravan način. Vjerujem da je ovo dobra priča, koju je trebalo i ranije napraviti, poručio je bjelovarsko bilogorski župan.

Kazna do 50 tisuća kuna

Knežević je dodao i to da transparentnost u ovakvom obliku trenutno koristi 20-tak hrvatskih gradova te desetak općina, a prvi grad koju je prije dvije godine uveo ovu aplikaciju bio je Bjelovar.

Podsjetimo, transparentan prikaz trošenja javnog novca od 24. prosinca 2020. godine je i zakonska obveza, a krajem prošle godine zahvaljujući amandmanu bjelovarskog gradonačelnika Darija Hrebaka, novim Zakonom o proračunu svi načelnici, gradonačelnici i župani koji ne objave sve troškove bit će kažnjeni novčanom kaznom do 50 tisuća kuna.

Svi koji žele znati na što se županijski novac trošio posljednje četiri godine, kao i na što će se ubuduće trošiti, od danas to mogu pogledati OVDJE