Fotografija: Hrebak i Marušić: Žuapniju ćemo voditi u ležernom tonu/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Hrebak i Marušić: Žuapniju ćemo voditi u ležernom tonu/ Foto: Deni Marčinković

Dario Hrebak: "Županiji je potreban novi model upravljanja koji će uvesti Marko Marušić"

Prvo ću si kao župan srezati plaću za nekoliko tisuća kuna, jer aktualni župan ima jednu od najvećih plaća u zemlji. Sram me pogledati ljudima u oči, jer su naši sugrađani na predzadnjem mjestu, istaknuo je Marušić.- Marko je vrlo perspektivan mladi političar novije generacije, kojoj vjerujem, i sam još uvijek pripadam. Prvi krug izbora jasno je pokazao da građani traže upravo nova, mlada i svježa lica, ali i ono što je još važnije, drugačiji model upravljanja, riječi su kojima je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak započeo današnje obraćanje javnosti.

Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković
Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković

Kao što je već nekoliko puta do sada već istaknuo, Hrebak će i u drugom krugu podršku dati Marku Marušiću, kandidatu HDZ-a i HSLS-a za budućeg župana Bjelovarsko-bilogorske županije. Simbolično, današnju konferenciju održali su u ležernom tonu, u kojem će, kako kažu, ubuduće i voditi Županiju.

Novi model upravljanja

- Posljednje četiri godine Bjelovarom smo upravljali na jedan drugačiji način, u odnosu na ono što su radili naši prethodnici. U svijetu je sve mijenja, pa tako i političari, ali i modeli upravljanja, što smatram da je dobro. Otvorili smo gradske financije, učinili smo bjelovarski proračun transparentnim, za koji protivnici kažu da je trebao biti transparentniji. Moguće, međutim od 127 gradova u Hrvatskoj, samo njih pet imaju otvorene financije, što dovoljno govori koliko je to težak zadatak, nastavio je Hrebak.

Novo lice

Taj model upravljanja javnim novcem, prema Hrebakovim riječima, primijenit će se i na rad Županije, ako Marko Marušić postane novi župan.

- Nažalost, mi danas ne znamo kako se troši novac poreznih obveznika Bjelovarsko-bilogorske županije. Vjerujem da je našoj Županiji potrebna svježa krv, odnosno nova lica, što Marko Marušić svakako je. Također, kada postane župan, vjerujem da će on biti prvi među jednakima, te da će okupiti sve nas gradonačelnike i načelnike, zaključio je Hrebak pozvavši sve birače koji su Marušića podržali u prvom krugu, ali i sve one koji su njemu dali povjerenje da 30. svibnja izađe na izbore te da svoj glas daju upravo Marku Marušiću.

Transparentna županija

Zahvalu na podršci bjelovarskom gradonačelniku od početka kampanje, pa tako i u drugom krugu, iskazao je i sam Marušić.

- Dosadašnji model transparentnosti Grada Bjelovara primijenit ću i na rad Županije, a savjete kako to implementirati dobio sam od gradonačelnika Hrebaka. Također, i sam imam nekoliko dobrih ideja s kojima ćemo se zajednički boriti protiv korupcije i klijentelizma koji su trenutno na snazi. Prvi korak bit će mi smanjenje svoje plaće i to za nekoliko tisuća kuna, jer aktualni župan ima jednu od najvećih plaća u Hrvatskoj. Ne radim to zato što sam populist, već me je sram pogledati ljude u oči, s obzirom na to da su naši sugrađani na predzadnjem mjestu po visini plaća u Hrvatskoj, istaknuo je Marušić.

Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković
Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković

Također, najavio i konkretniju kontrolu postupaka javnih nabava te mijenjanje dosadašnje prakse zapošljavanja u obrazovne i zdravstvene županijske ustanove.

Župan koji okuplja

- Sve informacije vezano za zapošljavanje u tim ustanovama sada se moraju slati u kabinet župana, što je jako loše i to se mora promijeniti. Obrazovne i zdravstvene ustanove moraju same odlučivati o stručnom kadru, a ne župan. Što se tiče drugog kruga, čast mi je što me podržavaju svih pet gradonačelnika naše županije, koji su izabrani u prvom krugu, što je dokaz njihovog dosadašnjeg dobrog rada. Također, veseli me i podrška 50 posto načelnika naših općina. Da bi cijela priča bila zaokružena nedostaje samo župan koji će iz okupiti. Aktualni župan izgubio je njihovo povjerenje, jer u zadnjih osam godina niti jednom to nije učinio. Samo zajedničkom sinergijom načelnika, gradonačelnika i župana, ali i Vlade Republike Hrvatske, možemo napraviti gospodarski iskorak i maknuti nas iz društva najnerazvijenijih županija, zaključio je kandidat HDZ-a i HSLS za bjelovarsko-bilogorskog župana Marko Marušić.