Fotografija: Potpisivanje Razvojnog sporazuma sjeverozapadnih županija u Varaždinu/Foto: Davor Pongracic/CROPIX
Galerija
Potpisivanje Razvojnog sporazuma sjeverozapadnih županija u Varaždinu/Foto: Davor Pongracic/CROPIX

Potpisan Razvojni sporazum koji BBŽ osigurava dvije milijarde kuna

To je naša šansa za pokretanje razvoja i hvatanja priključka za razvijenijim županijama, koju ne smijemo propustiti, poručio je župan MarušićNakon što je prije desetak dana Vlada prihvatila nacrt, danas je u varaždinskoj Županijskoj palači potpisan Razvojni sporazum za sjever Hrvatske.  

Uoči samog potpisivanja premijer Andrej Plenković održao je i sastanak s pet župana, među kojima je bio i bjelovarsko bilogorski čelnik Marko Marušić.

- Sporazum vrijedan 15,2 milijarde kuna je sporazum za cijelo razvojno desetljeće sjevera Hrvatske, ali i za razvoj cijele Hrvatske. Na sastanku sam istaknuo da je Hrvatska riješila sve ključne nacionalne zadaće, imamo i demokraciju i državu i institucije i naš je cilj nakon članstva u EU i NATO-u, da pridonosimo gospodarskom razvoju i boljoj kvaliteti života naših građana diljem zemlje. Upravo je to smisao ovog sporazuma, inspiriran kvalitetnom provedbom okvira projekta za Slavoniju Baranju i Srijem, a sada i za sjever Hrvatske uspostavili sličan razvojni okvir, poručio je iz Varaždina premijer Plenković. 

Opremanje nove bolnice

Podsjetimo, župan Marušić Razvojni sporazum također, smatra iznimno važnim dokumentom za Bjelovarsko-bilogorsku županiju.

- To je naša šansa za pokretanje razvoja i hvatanja priključka za razvijenijim županijama, koju ne smijemo propustiti. Prema tom sporazumu čak dvije milijarde kuna namijenjene su sufinanciranju projekata u našoj županiji. Dodatnih 12 milijuna kuna planirano je za sufinanciranje pripreme projektno-tehničke dokumentacije. Tu vidimo golemu šansu za završetak te razvoj projekata za koje dosad nisu adekvatno planirana financijska sredstva. Prije svega mislim na opremanje nove zgrade bjelovarske Opće bolnice, za što bivša vlast nije osigurala ni kune, niti je to uopće planirala, istaknuo je za MojPortal.hr čelnik Bjelovarsko-bilogorske županije.

Župan Marko Marušić na potpisivanju sporazuma/Foto: Marko Marušić
Župan Marko Marušić na potpisivanju sporazuma/Foto: Marko Marušić

Inače, prema županovim riječima, javni pozivi za sufinanciranje projektno-tehničke dokumentacije trebali bi biti raspisani kroz koji tjedan. Nadalje, pored opremanja bolnice, ovim sporazumom planira se realizacija i drugih projekata.

Nekoliko važnih projekata

- Naš je plan dio sredstava usmjeriti i u izgradnju Regionalnog distributivnog centra i revitalizaciju prostora Bjelovarskog sajma. Posebno ćemo se fokusirati i na projekte u turizmu, a tu prije svega mislim na ulaganja u razvoj posebnog oblika zdravstvenog turizma u Daruvarskim toplicama koje su perjanica zdravstvenog turizma, ne samo naše županije, nego i šire. U planu imamo i program razvoja eko turizma čime bismo proširili turističku ponudu naše županije, povećali smještajne kapacitete pritom vodeći brigu o zaštiti i očuvanju prirodne i kulturne baštine, poručio je prije desetak dana Marušić.

Koliki je značaj ovog Sporazuma najbolje govori podatak da su uz predsjednika Vlade Andreja Plenkovića u Varaždinskoj županiji danas boravili i potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te ministri Marija Vučković, Nataša Tramišak, Nina Obuljen Koržinek, Nikolina Brnjac, Oleg Butković, Darko Horvat, Vili Beroš i Radovan Fuchs.