Fotografija: Bjelovarsko Gradsko vijeće/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Bjelovarsko Gradsko vijeće/ Foto: Deni Marčinković

Bjelovarski gradski vijećnici ponovno najviše pažnje posvetili komunalnim pitanjima

Pravo na vijećnička pitanja iskoristilo je svega sedam vijećnika, a teme su uglavnom bile uređenje ulica, nogostupa i pješačkih prijelazaAktualni sat četvrte sjednice bjelovarskog Gradskog vijeća otvorio je nezavisni vijećnik Dražen Medved.

Njega je zanimalo hoće li se i kada dovršiti izgradnja nogostupa u Cigleni te planira li se u tom naselju izgradnja mrtvačnice.

Prema riječima gradonačelnika Hrebaka, nogostup nije uvršten u ovogodišnji proračun, ali je dao obećanje da će se naći iduće godine.

Nogostup u Cigleni

Što se pak mrtvačnice tiče, predsjednik Uprave bjelovarskog Komunalca kazao je da njena izgradnja ovisi isključivo o odluci Gradskog vijeća, uz napomenu da se na tamošnjem groblju nalazi objekt koji je u puno boljem stanju nego na većini drugih groblja.

Vijećnica Centra Danijela Hajdinjak Prihić zanimala se za statusu zemljišta Bjelovarskog vrta te može li se ono prenamijeniti putem ITU mehanizama. Također, uputila je i prijedlog da se na području Grada počne mjeriti kakvoća zraka.

Danijela Hajdinjak Prihić/ Foto: Deni Marčinković
Danijela Hajdinjak Prihić/ Foto: Deni Marčinković

Pravnica u Gradskoj upravi Željka Vizi kazala je da Grad nije vlasnik cjelokupnog zemljišta tako da nije moguće izvršiti prijavu, a postupak utvrđivanja je pokrenut na Općinskom sudu.

Kakvoća zraka već se mjeri

Što se mjerenja kakvoće zraka tiče, Zoran Vrhovski s bjelovarskog Veleučilišta upoznao je prisutne da se u sklopu Veleučilišta već provode unutarnja mjerenja, a uz manje korekcije samog uređaja prilagodit će i za vanjsko mjerenje.

Sabina Botičan Oltra (DBNL) tražila je popis svih EU projekata te točan iznos europskog sufinanciranja, budući da je gradonačelnik kazao kako je više od 200 milijuna kuna došlo na račun Grada.

Sabina Oltra Botinčan/ Foto: Deni Marčinković
Sabina Oltra Botinčan/ Foto: Deni Marčinković

Voditeljica gradskog EU tima Andrea Posarić istaknula je da su realizirani EU projekti u ukupnoj vrijednosti 200 milijuna kuna, od kojih je dobar dio financiran sredstvima Europske unije. Također, prisutne je upoznala s većinom gradskih projekata, kao i dinamikom plaćanja.

Spalionica ponovno tema

Saborskog zastupnika Damira Bajsa zanimao je u kojoj je fazi projekt izgradnje spalionice otpada na Lepircu te jesu li se raskinuli ugovori sa zainteresiranom tvrtkom.

Gradonačelnik Hrebak odgovorio mu je da nikada zahtjev za građevinsku dozvolu nije ni pristigao, a ugovore nisu raskidali jer se ne žele dovesti u neugodnu situaciju zbog srljanja.

Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković
Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković

Predstavnik Domovinskog pokreta Mateo Horvat pitao je što se događa s IT sektorom u gradu, budući da ima informaciju kako neke tvrtke odlaze, jer Grad nije ispunio obećanja poput plaćanja najmova i slično.

Prema Hrebakovim riječima, pitanje ga je neugodno iznenadilo te je nazvao četiri najveće IT tvrtke u gradu. Kako kaže, nitko od njih nije imao nikakve primjedbe stoga je zamolio Horvata da prisutne upozna o kojim je tvrtkama riječ, što vijećnik barem na sjednici nije učinio. Dodajmo i to da je Hrebak kazao da su sve obveze prema IT industriji ispunjene. 

Aglomeracija prioritet 

HDZ-ovog Ivana Vlašića zanimalo je može li se urediti Ulica Milana i Naste Rojc, kao i raskrižje ulica Milana Šufflaya i Petra Biškupa Vene, na kojemu se i nakon postavljanja semafora događaju prometne nezgode.

Kao i na većinu ostalih komunalnih pitanja, pročelnica Kocur kazala je da je trenutno prioritet Aglomeracija te da se o uređenju prve spomenute ulice može razgovarati idućih godina. Nadalje, za sporno raskrižje istaknula je da ne zna kako Grad može dodatno utjecati, odnosno da je učinjeno sve po tom pitanju. 

Kristina Kocur/ Foto: Deni Marčinković
Kristina Kocur/ Foto: Deni Marčinković

Predsjednik Gradskog vijeća Nenad Martinovski zainteresirao se da uređenje pješačkog prijelaza u Hrgovljanima, kao i na Daruvarskoj cesti, na što je pročelnica Kocur predložila da se izgradnja prvog spomenutog prijelaza kandidira za poziv Ministarstva. Dodala je i to da je Daruvarska cesta državna cesta te da se po tom pitanju može inicirati sastanak s Hrvatskim cestama.