Fotografija: Jubilarni darivatelji krvi na prijemu kod župana/Foto: Martina Čapo
Galerija
Jubilarni darivatelji krvi na prijemu kod župana/Foto: Martina Čapo

U 40 godina darivao krv čak 125 puta: "To je najmanje što možete učiniti za nekoga"

Hvala što vam je humanitarno djelovanje prioritet i što među prvima priskačete u pomoć, poručio je župan jubilarnim darivateljima krviBJELOVAR – „To je najmanja stvar koju čovjek može učiniti za nekog drugog“, ove su riječi svojevrsni rezime današnjeg emotivnog prijema u prostorijama Bjelovarsko – bilogorske županije.

Naime, u povodu Dana dobrovoljnih darivatelja krvi u Republici Hrvatskoj bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić primio je jubilarne dobrovoljne darivatelje krvi s područja Bjelovarsko - bilogorske županije, a prijemu su prisustvovali i članovi Društva Crvenog križa BBŽ na čelu ravnateljicom Melitom Lozinom.

Besplatno, solidarno i anonimno

Bila je to prilika za zahvalu jubilarnim dobrovoljnim darivateljima krvi s područja županije koji su se akciji dobrovoljnog darivanja krvi odazvali 100 i 125 puta. Dan dobrovoljnih davatelja krvi u Republici Hrvatskoj obilježava se 25. listopada jer je na taj dan 1953. u Željezari Sisak provedena prva akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa utemeljena na osnovnim načelima dobrovoljnog davanja krvi – daruj krv dobrovoljno, besplatno, solidarno i anonimno. Evo što je okupljenima poručio župan Marko Marušić.

Župan i ravnateljica županijskog Crvenog križa čestitali su darivateljima njihov dan/Foto: Martina Čapo
Župan i ravnateljica županijskog Crvenog križa čestitali su darivateljima njihov dan/Foto: Martina Čapo

- Naše društvo sigurno da treba biti ponosno na vas, a ja vam ovom prilikom želim zahvaliti što ste sve ove godine pomagali i što i dalje pomažete onima kojima je pomoć potrebna. S nama je danas 14 dobrovoljnih darivatelja krvi od kojih je njih 13 krv darovali 13 puta dok je Željko Uldrijan to učinio 125 puta. Impresivne su to brojke, a siguran sam da su i vaši životni putevi nakon svake akcije dobrovoljnog darivanja krvi dodatno obogaćeni. Ono što želim istaknuti da niti u vrijeme koronakrize uhodani sistem darivanja krvi nije narušen pa to svakako treba pohvaliti – kazao je u svom obraćanju župan Marko Marušić istaknuvši kako se u nekim državama plaća darivanje plazme iz koje se potom proizvode lijekovi. U Hrvatskoj se, napomenuo je, kao i u najrazvijenijim zemljama svijeta zbog zaštite i sigurnosti bolesnika te pravodobnog transfuzijskom liječenja provodi samo dobrovoljno darivanje krvi.

Briga i skrb o drugima prioritet

- Zahvalni smo vam što vam je humanitarno djelovanje kao i briga i skrb o drugima prioritet i što ste uvijek među prvima koji priskačete u pomoć. Čestitam vam vaš dan i hvala na svemu što činite za naše društvo, poručio je Marušić.

Župan je svakom darivatelju čestitao na plemenitosti/Foto: Martina Čapo
Župan je svakom darivatelju čestitao na plemenitosti/Foto: Martina Čapo

Ravnateljica županijskog Društva Crvenog križa BBŽ, Melita Lozina kazala je kako je važno upoznati javnost sa svim podacima o darivanju krvi.

- Važno je i da ljudi znaju sve o vama humanistima, domoljubima i plemenitašima jer vi to uistinu jeste. Vi ste najvjerniji članovi Crvenog križa. Družimo se 10, 20 godina i to kontinuirano svaka tri mjeseca. Uvijek volim reći da mi u Crvenom križu imamo privilegiju družiti se s vama koji ste u najvećoj mjeri samozatajni, ne želite davati izjave na radiju, ne želite se fotografirati, vi to jednostavno želite činiti i zato je danas prigoda reći vam veliko hvala – kazala je Lozina naglasivši kako je krv unatoč svim mogućim tehnološkim postignućima nemoguće proizvesti.

Najsvjetliji primjer društva

- Jedini izvor te dragocjene tekućine je zdrav ljudski organizam uz malo dobre volje i plemenitosti onoga koji to u sebi ima. Ove godine dosad smo prikupili smo 4587 doza krvi, to je postupak od 15-ak minuta i ne oduzima puno vremena, a onaj osjećaj nakon toga rekla bih da je neopisiv. No, o tome ćete vi najbolje znati, kazala je Lozina.

Na prijemu kod župana/Foto: Martina Čapo
Na prijemu kod župana/Foto: Martina Čapo

- Privilegirani smo družiti se s vama, vi ste najsvjetliji primjer našeg društva, vi ste samozatajni. Vi ste pomogli, a ne znate kome ste pomogli kao što ni čovjek kojem ste pomogli, ne zna tko mu je pomogao. To još više daje na značenju vašem činu – zaključila je Lozina pozvavši sve one koji to žele da im se pridruže i da krenu s dobrovoljnim darivanjem krvi.

Melita Lozina i župan Marko Marušić/Foto: Martina Čapo
Melita Lozina i župan Marko Marušić/Foto: Martina Čapo

Što njemu osobno znači darivati krv kazao nam je Viktor Klasić koji je tekućinu koja život znači darivao stotinu puta.

I sami primili krv

- Dobrovoljni sam darivatelj krvi već dugi niz godina i ne pamtim kada sam prvi put darivao krv. Inače sam branitelj i invalid Domovinskog rata pa sam i osobno primao krv što me potaknuo da se uključim i sam krenem činiti dobro. Molio bih sve koji to mogu da se uključe i da počnu darivati krv jer to je najplemenitije što čovjek može učiniti za nekog drugog – kazao je Klasić.

Viktor Klasić krv je darivao stotinu puta/Foto: Martina Čapo
Viktor Klasić krv je darivao stotinu puta/Foto: Martina Čapo

Njegov kolega po plemenitosti svakako je i Željko Uldrijan koji je krv dobrovoljno darivao čak 125 puta.

Punih 40 godina Željko Uldrijan daruje krv, darivao je dosad 125 doza/Foto: Martina Čapo
Punih 40 godina Željko Uldrijan daruje krv, darivao je dosad 125 doza/Foto: Martina Čapo

- Dajem krv zadnjih 40 godina, dakle od 80-ih godina. Član sam HVIDR-e, a 1991. godine sam također i sam primio krv kada sam nastradao. Dakle, darivati krv nikome ne smeta, što znači da to trebamo činiti. Hvala još jednom svima – skroman je bio Uldrijan koji je ove riječi izrekao s velikim poštovanjem i vjerom u ono što čini puna četiri desetljeća.

Željko Uldrijan je pozvao sve koji mogu da se uključe u darivanje krvi/Foto: Martina Čapo
Željko Uldrijan je pozvao sve koji mogu da se uključe u darivanje krvi/Foto: Martina Čapo