Fotografija: Jedna od prijašnjih akcija darivanja krvi/Foto: Facebook Crveni križ
Galerija
Jedna od prijašnjih akcija darivanja krvi/Foto: Facebook Crveni križ

Od ove godine možete darivati krv u bjelovarskom Crvenom križu svakog mjeseca

Godišnje prosječno prikupimo oko 2800 doza krvi, a prosjek godina naših darivatelja je 40 godina – kazala je ravnateljica Vida MalekSvjetski dan darivatelja krvi obilježava se danas, 14. lipnja. Cilj obilježavanja je podići globalnu svijest o potrebi sigurne krvi i krvnih pripravaka za transfuziju te o ključnom doprinosu dobrovoljnih, neplaćenih darivatelja krvi nacionalnim zdravstvenim sustavima.

Sigurna krv

Obilježavanje ovog dana također je prilika za podsjećanje vlada i zdravstvenih tijela na važnost osiguravanja odgovarajućih resursa i uspostave sustava i infrastrukture nužnih za povećanje prikupljanja krvi od dobrovoljnih, neplaćenih darivatelja krvi.

Predsjednica GDCK Karmela Caparin i ravnateljica Vida Malek/Foto: Martina Čapo
Predsjednica GDCK Karmela Caparin i ravnateljica Vida Malek/Foto: Martina Čapo

Sigurna krv i krvni pripravci te njihova transfuzija ključni su u skrbi o stanovništvu i javnom zdravstvu. Dobrovoljni darivatelji krvi spašavaju milijune života i svakodnevno poboljšavaju zdravlje i kvalitetu života mnogih pacijenata. Potreba za krvlju je univerzalna, ali pristup krvi za sve one koji je trebaju nije. Nestašice krvi posebno su prisutne u zemljama u razvoju.

Fokus kampanje

Kako bi se osiguralo da svi koji trebaju sigurnu krv imaju pristup njoj, sve zemlje trebaju dobrovoljne, neplaćene darivatelje koji redovito daju krv. Tijekom pandemije COVID-19 virusa, unatoč ograničenom kretanju i drugim izazovima, darivatelji krvi u mnogim su zemljama nastavili donirati krv i plazmu pacijentima kojima je potrebna transfuzija. Uloženi napor tijekom ove izazovne situacije koja je bez presedana, naglašava važnost uloge dobro organiziranih, predanih, dobrovoljnih, neplaćenih darivatelja krvi za osiguravanje sigurne i dostatne opskrbe zdravstva krvlju tijekom normalnih i izvanrednih situacija.

Za 2021. godinu slogan Svjetskog dana darivatelja krvi bit će "Darujte krv, očuvajte život". Poruka naglašava važnost darivatelja krvi u očuvanju života i ozdravljenju te je globalni poziv svim ljudima na redovito darivanje krvi i doprinos zdravlju.

Uključivanje mladih

Poseban fokus ovogodišnje kampanje bit će uloga mladih u osiguravanju sigurne opskrbe krvlju. U mnogim zemljama mladi su prednjačili u aktivnostima i inicijativama usmjerenima na postizanje sigurne opskrbe krvlju dobrovoljnim, neplaćenim darivanjem krvi. Mladi ljudi čine veliki dio populacije u mnogim zemljama i uglavnom su puni idealizma, entuzijazma i kreativnosti.

Odaziv Bjelovarčana jednoj od akcija bjelovarskog Crvenog križa/Foto Facebook Crveni križ Bjelovar
Odaziv Bjelovarčana jednoj od akcija bjelovarskog Crvenog križa/Foto Facebook Crveni križ Bjelovar

 Specifični ciljevi ovogodišnje kampanje su zahvaliti se darivateljima krvi u svijetu i stvoriti širu svijest javnosti o potrebi redovitog, neplaćenog darivanja krvi; promovirati vrijednosti darivanja krvi u jačanju solidarnosti i socijalne kohezije u zajednici; ohrabriti mlade da prihvate humanitarni poziv na darivanje krvi i motiviraju druge da učine isto; slaviti potencijal mladih kao partnera u promicanju zdravlja.

Domaćin događanja - Italija

Italija će biti domaćin Svjetskog dana darivatelja krvi 2021. godine putem svojeg Nacionalnog centra za krv. Globalni događaj održat će se u Rimu 14. lipnja 2021. godine.

Vaše sudjelovanje i podrška pomoći će osigurati veći učinak obilježavanja Svjetskog dana darivatelja krvi 2021. godine, odavanjem svjetskog priznanja darivateljima krvi za njihov spasonosan čin solidarnosti istovremeno naglašavajući važnost osiguravanja sigurne krvi i krvnih pripravaka kao ključnog elementa svakog zdravstvenog sustava. Sudjelovanje zainteresiranih partnera dobrodošlo je na svim razinama kako bi obilježavanje Svjetskog dana darivatelja krvi 2021. bilo uspješno u cijelome svijetu.

Novi način prikupljanja

Provjerili smo kakva je situacija u Gradskom društvu Crvenog križa Bjelovar te koliko su zadovoljni prosječnim brojem svojih darivatelja.

Vida Malek, ravnateljica bjelovarskog Crvenog križa/Foto: Martina Čapo
Vida Malek, ravnateljica bjelovarskog Crvenog križa/Foto: Martina Čapo

-Mi godišnje prosječno prikupimo oko 2800 doza krvi. Nešto manje doza prikupljeno je lani zbog situacije s koronom, no obično variramo oko tog broja. Prosjek godina naših darivatelja je 40 godina, što znači da imamo i mlađih, ali i starijih darivatelja. Ono što valja istaknuti svakako je činjenica da po darivanju imamo desetak novih darivatelja. Oni prilikom prvog darivanja dobiju zahvalnicu i trudimo se da nam se opet vrate. Inače, od ove godine novost je da imamo novi način prikupljanja krvi, odnosno darivanje je organiziramo svakog mjeseca po tri dana dok je proteklog desetljeća to bilo osam puta godišnje – kazala nam je ravnateljica bjelovarskog Crvenog križa, Vida Malek.