Fotografija: Jedna od prijašnjih akcija darivanja krvi/Foto: Facebook Crveni križ
Galerija
Jedna od prijašnjih akcija darivanja krvi/Foto: Facebook Crveni križ

Ravnateljica Crvenog križa Bjelovar: Krv se smije darovati već 48 sati nakon cijepljenja

Ovog tjedna u Bjelovaru je organizirana akcija darivanja dragocjene tekućine, a svi koji se odazovu dobit će i prigodan darBJELOVAR - Crveni križ Bjelovar organizira veliku akciju darivanja krvi u prostorijama Crvenog križa u Ulici 108.  puka 1. Darivanje je organizirano 1. lipnja (danas), 2. lipnja (srijeda), 4. lipnja (petak) od 10 do 17 sati sa stankom od 13. do 13.30 sati.

Vida Malek, ravnateljica bjelovarskog Crvenog križa/Foto: Martina Čapo
Vida Malek, ravnateljica bjelovarskog Crvenog križa/Foto: Martina Čapo

Ravnateljica bjelovarskog Crvenog križa Vida Malek kazala nam je kako je ovo peta ovogodišnja akcija. Sljedeća je planirana za srpanj i to 07., 08. i 09. srpnja.

Novi naputak

-Obično nam se odazove između 250 do 300 osoba, a u prosjeku 20-ak doza krvi bude odbijeno zbog zdravstvenih razloga. Važno je napomenuti kako imamo novosti vezane uz cijepljenje. Naime, prije je važilo da osobe tek 10 dana nakon cijepljenja smiju darivati krv. Sada smo dobili novi naputak prema kojemu se darivanje krvi odobrava osobama već 48 sati nakon primitka cjepiva, naravno ukoliko osoba nema nikakvih nuspojava. Ako se one pojave, tada se darivati krv smije nakon sedam dana – pojasnila je Malek i dodala kako će svi darivatelji koji se odazovu dobrovoljnoj akciji dobiti i simboličan dar.